tiistai 30. huhtikuuta 2013

Pitäisikö kuntien tehtäviä vähentää?


Pitäisikö kuntien tehtäviä vähentää?

 

Kunnan tehtävä- ja vastuualue on laaja. Hyvinvointivaltion  rakentamisessa kunnille on osoitettu jatkuvasti uusia tehtäviä. Valtiovarainministeriön tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan kunnilla oli viime vuonna jo 535 lakisääteistä tehtävää. Määrä on yli kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

 
Kuntien tehtävien kasvua on pidettävä yhtenä syynä kuntien talousvaikeuksiin. Valtio on antanut tehtävät, mutta ei ole huolehtinut riittävistä valtionosuuksista.
 
Yrittäjäjärjestö haluaa vähentää kuntien tehtäviä Yrittäjät ovat löytäneet kunnan työkentästä lähes 200 poistettavaksi sopivaa tehtävää. Näistä noin 70 kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Tällä sektorilla yrittäjät näkevät paljon  ulkoistamismahdollisuuksia.

Suomen sosiaali ja terveys ry:n kyselyssä kuntien sosiaali- ja terveysjohtajille ilmeni, että puolessa ulkoistaneista kunnista kustannukset ovat kasvaneet neljän viime vuoden aikana. Ulkoistaminen ei tuo automaattisesti säästöjä.Säästöjä syntyi vain joka kymmenennessä kunnassa.

Suomessa on liikaa kuntia, mutta aivan ilmeisesti kunnilla on liian paljon tehtäviä. Sen takia yrittäjät yrittävät herättää keskustelua tehtävistä.
Hallitus pitää asiaa tärkeänä ja  on luvannut käynnistää ohjelman, jossa pyritään vähentämään kunnille säädettyjä velvoitteita. 


Mikko LundEi kommentteja: