maanantai 15. huhtikuuta 2013

Miksi nuoret eivät ehkäise?

Miksi nuoret eivät ehkäise, vaikka kuitenkin harrastavat seksiä?
 
 
Siinä ei ole kai mitään ihmettelemistä, että nuoriakin panettaa. Silloin seksihommat ovat kiinnostavampia ja suosituttuja. Mutta ihmettelyn aihe nousee siitä, että nuoret eivät ehkäise. THL:n kouluterveyskysely viime vuonna kertoi, että 39 prosenttia ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä. Mitä tällaisesta käyttäytymisestä sitten seuraa? Sukupuolitauteja, ei toivottuja raskauksia ja abortteja. Ja paksusti inhimillistä kärsimystä, ahdistusta, tuskaa ja epätoivoa.
 
Suomessa tehtiin viime vuonna runsaat 10 000 aborttia. Eniten keskeytyksiä tehtiin 20 – 24- vuotiaille. Kolmasosa alle 20- vuotiaista aborttipotilaista ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä yhdynnässä. Oma vika, kun vahinko sattui.
 
THL:n kouluterveystutkimus osoitti, että tietämättömyys  nuorten keskuudessa on laajaa sukupuolikysymyksistä. Lähes puolet lukioikäisistä ei tiedä, että raskaaksi voi tulla jo ensimmäisestä yhdynnästä.
 
Jos tietämättömyys on näin laajaa, tilannetta ei voi pitää enää yksin nuorten omana vikana.
 
Katseet kohdistuvat  vanhempiin ja kouluun. Eikö koulu osaa opettaa seksiä?
 
Tulokset laittavat epäilemään, että koulun seksuaaliopetus tekee nuoret edelleen tietämättömiksi seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta. Koulu suorastaan epäonnistuu tässä  tehtävässään.
 
Entä kodit? Vanhemmat eivät riittävästi keskustele lastensa kanssa kaikista elämän kysymyksistä. Seksuaalisuus koetaan vanhastaan sellaisena yksityisasiana, häveliäisyyden  verhon taakse  piiloteltavana  asiana, että siitä vaietaan ja siitä ei puhuta.
 
Kyselytutkimuksen tulokset  osoittavat, että on laajasta ongelmasta kysymys.  Jotain pitää tehdä. Olen sitä mieltä, että koulun seksi- ja sukupuolikasvatusta tulee tehostaa. Olen myös sitä mieltä, että kodeissa pitää enemmän puhua ja keskustella seksuaalisuudesta ja ehkäisystä.
 
Laiminlyönti tulee  liian kalliiksi ja aiheuttaa turhaa kärsimystä.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: