perjantai 16. joulukuuta 2011

Soini unohti köyhät ja asettui finanssikapitalismin asialle

Soini unohti köyhät ja tuli finanssikapitalismin asialle

Eurokansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd) osaa entisenä toimittajana ihailtavasti tiivistää asian ytimeen. Iltalehden blogissaan Jaakonsaari kirjoittaa:

”Presidenttiehdokas Timo Soini on käyttänyt eduskunnassa niin vahvan puheenvuoron, että häntä on verrattu retorisilta lahjoiltaan itse Kuuban Fidel Castroon. Vertaus on osuva. Timo Soinin EU:n ulkopuolelle jättäytyvässä Suomessa ja Fidel Castron Kuubassa olisi varmasti paljon yhteistä: eristyneisyys, ulkomaankaupan tyssääminen ja isänmaallisuuskontrolli. Turistit menevät Kuubaan ihailemaan ikivanhoja amerikanrautoja, ja Suomeen tultaisiin katsomaan kadulla käyskenteleviä poroja. Erojakin on: Timo Soini puhui eduskunnassa parisenkymmentä minuuttia, mutta Fidel puhui usein tuntitolkulla.
Timo Soini on kehunut vuolaasti brittikonservatiivi David Cameronin vetäytymistä Euroopan kriisirahastosta. Cameron asettui koko konservatiivisella voimallaan Lontoon finanssikapitalismin tueksi. Suomessa ei ole havaittu, että saman liikkeen teki Soini asettumalla Cameronin tueksi. Voiko köyhän asialla enää vähemmän olla?”
Kyllä voidaan oikeasti moittia valtalehtien poliittisia toimituksia. Niissä ei olla aina kartalla. Tämäkin Soinin esiintyminen on jäänyt valtalehdiltä täysin huomaamatta. Vai onko sittenkin kysymys siitä, että ne vaikenevat tietoisesti. Vaikeneminen ja valehtelu ovat hyvin lähellä toisiaan. Mahdollista tietysti on, että sieltä puuttuu lukutaito.
Sitten tulee meppi Jaakonsaari ja terävällä huomiokyvyllä varustettuna pyyhkii mennen tullen valtalehtien toimitusten kyvyttömyyden ymmärtää ja käsitellä yhteiskunnan asioita.
Siis Soini kehui brittikonservatiivi David Cameronin toimia, joka on työkseen puolustanut Lontoon finanssikapitalisteja. Hyvä, että nähdään kenen asialla Soini todella on! Soinikin asettui samalla finanssikapitalismin asialle.
Iskeekö taantuma ja lama Suomeen ja kuinka vahvasti?

Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on tässä tilanteessa, kun koko Euroopan tilanne ja koko maailman taloustilanne on hyvin epävakaa. Tuleeko taantuma tai peräti lama, kysyy yksi jos toinenkin. Vienti ei enää vedä. Ja pankinjohtajat itkevät, että lainat eivät enää mene kaupaksi entiseen tahtiin. Erityisesti on supistunut asuntolainojen kysyntä.
Suomen Pankki jaksaa kuitenkin virkansa puolesta uskoa, että Suomi selviäsi pahimmasta kuin koira veräjästä. Suomen talouskasvu yltää ensi vuonna niukasti plussalle eli Suomen ei ajaudu taantumaan. Suomen Pankki odottaa, että ensi vuonna talous kasvaa 0,4 prosenttia. Ennuste perustuu oletukseen, että euroalueen velkaongelmat eivät pahene nykyisestä.

Jos velkaongelma kärjistyy, talouskasvu voi jäädä ennustettua heikommaksi. Vuonna 2013 Suomen Pankki odottaa talouskasvun olevan 1,8 prosenttia.
Viennin kehityksestä ja kotitalouksien kulutuksesta Suomen Pankki antaa kolkkoja arvioita. Vaihtotaseen Suomen Pankki ennustaa pysyvän vain vaivoin ylijäämäisenä. Lokakuussa vaihtotase oli vajaat 400 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kotitalouksien kulutuksen Suomen Pankki odottaa hidastuvan selvästi. Syynä on se, että reaalitulojen kasvu jää vaimeaksi, eikä työllisyys kehity suotuisasti.
- Talouden näkymien heikentyminen asettaa Suomen julkisen talouden uuteen valoon, kommentoi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
Suomella on kuteinkin yhä hyvät mahdollisuudet saada julkinen talous kestävälle pohjalle. Suomen Pankin mukaan tähän auttaisi etenkin työurien pidentäminen ja työn tuottavuuden parantaminen, kertoo Yle.
Tapiola puolestaan ennustaa Suomen talouden joutuvan taantumaan. Suomen talous supistuu ensi vuonna 1,5 prosenttia. Tapiolan mukaan euroalueen ongelmat vetävät kaikki keskeiset teollisuusmaat taantumaan. Suomen työttömyys nousisi 8,5 prosenttiin. Minä uskon enemmän tässä tilanteessa Tapiolaan kuin Suomen Pankkiin.

Ennaltaehkäisevät toimet ovat liian vaatimattomat

Kaupunginvaltuustossa kiinnitin huomiota  siihen, että Riihimäki joutuu  liian paljon ratkomaan ihmisten ongelmia ja se tulee samalla turhan kalliiksi. Kiinnitin huomiota siihen, että painopistettä pitää saada  siirretyksi ennaltaehkäisevään toimintaan. Jos ennaltaehkäisy  saadaan toimimaan, sillä saadaan aikaan myös suuria säästöjä kuntatalouteen.

Katsotaanpa Riihimäen työttömyyttä. Riihimäellä oli lokakuun lopussa 1225 työtöntä, työttömyysprosentti 8.6. Nuorisotyöttömiä 171, yli vuoden työttömänä olleita 308. Mitä kaupunki tarjoaa näille ihmisille?

Riihimäen kaupunki panostaa erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn alueellisen työpajatoiminnan käynnistämisellä Hyvinkään - Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön organisoimana vuoden 2012 alusta. Nuorten työttömyys laskee. Työllisyyden hoidon rahoja lisätään noin 500 000 euroa. Tällä lisätään myös kuntouttavan toiminnan paikkoja. Kokonaisuutena toimintaan käytetään 1,7 miljoonaa euroa. Tällä pyritään erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Minä pitäisin tärkeänä kohdistaa toimia myös työttömyyden kovaan ytimeen. Olen nähnyt, että toivottomia tapauksia ei ole. Pitkään työttömänä ollut henkilö on menettänyt itseluottamuksen ja uskon tulevaisuuteen. Sen takia pitkäaikaistyöttömän nostamiseen jaloilleen tarvitaan enemmän työtä ja moniammatillisia toimenpiteitä. Se tulee kalliimmaksi kuin nuoren auttaminen, mutta kysymys on ihmisarvosta. Oikein mitoitetuilla ja panostetuilla toimilla voidaan vähentää sairastavuutta ja toimeentulotukimenoja. Kun sosiaalimenojen lisääntyminen otetaan huomioon, työllisyystoimet tulevat lopulta aika kustannusneutraaleiksi. Työllisyystoimiin kannattaa panostaa.

Haluan jatkaa toimia, joilla Riihimäen kaupunki saadaan aktiivisen työllisyyspolitiikan toteuttajaksi. 


Mikko Lund

Ei kommentteja: