lauantai 3. joulukuuta 2011

Lipponen arvosteli Soinia ja Väyrystä löysistä puheista

Lipponen arvosteli Soinia ja Väyrystä löysistä puheista

SDP: n presidenttiehdokas Paavo Lipponen oli torstaina vaalikiertueellaan perustamassa Hämeenlinnaan vaalitoimistoa. Olin paikalla ja tein muistiinpanoja. Tilaisuudessa puhunut Lipponen oli närkästynyt harhaanjohtavasta vaalikampanjoinnista ja otti maalitauluksi Timo Soinin ja Paavo Väyrysen. Lipposen mukaan herrat johtavat ihmisiä harhaan romanttisilla kuvitelmilla markasta. Lipponen totesi, että on sentään hyvä etteivät herrat puhu oravannahoista. Haukkumalla kreikkalaisia voimme viihdyttää toisiamme, mutta muuta hyötyä siitä ei ole. Suomen pitää olla mukana rakentamassa euroa ja vahvempaa Eurooppaa, sillä meitä kuunnellaan ja me voimme vaikuttaa.

Lipposen mukaan Suomen kansa kyllä ymmärtää, ettemme voi muuttaa Suomen suuntaa ja palata taaksepäin. Lipponen piti tuomittavana johtaa kansaa harhaan. Lipponen totesi, että euron ulkopuolella oleva Ruotsi tulee kaatumaan siinä missä muutkin, jos Etelä-Euroopan talous kaatuu ja euro romahtaa. Euroopan maat ovat hyvin riippuvaisia toisistaan. Me elämme viennistä ja olemme riippuvaisia Etelä-Euroopasta.

Lipponen totesi jatkavansa Urho Kekkosen linjaa. Se tarkoittaa aktiivista ulkopolitiikkaa. Suomi on maailmalla aktiivinen osallistuja ja vaikuttaja, ei sivustakatsoja. Lipponen uskoo, että Kekkonen olisi ollut viemässä Suomea Euroopan ytimeen.
Presidentinvaalikeskustelussakin Lipposen mukaan pitäisi siirtyä peräpeiliin katsomisesta seuraavalle tasolle, hakemaan ratkaisua euron kriisiin. Euroopasta on puuttunut yhteinen talouspolitiikka, pidemmälle menevät pelisäännöt ja valvontakoneisto. Saksa ajoi näitä, mutta ne torjuttiin. Nyt joudumme palaamaan euron syntyyn ja Suomen pitää olla rakentamassa vahvaa euroa.

Lipponen taistelee vanhan perään haikailua vastaan

Lipponen kiistää taistelevansa populismia vastaan. Sen sijaan Lipponen taistelee Euroopasta vetäytymistä, vanhan perään haikailua ja henkistä taantumusta vastaan. Erityisen huolissaan Lipponen on rasismista, joka näyttää tulleen hyväksyttävämmäksi. Meidän ongelmia ei ratkaise, jos puutumme ruotsinkielisen vähemmistömme oikeuksiin. Voimme varmasti huonommin, jos tällainen ajattelu muodostuu vallitsevaksi, sanoi Lipponen.
Lipposen mukaan presidentinvaali on oikea paikka herättää keskustelua koventuneesta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. Lipponen uskoo, että suomalaisten ylivoimainen enemmistö ei hyväksy ääriasenteita. Meidän pitää ryhdistäytyä ja näyttää, “ettei häntä heiluta koiraa”.

Mikko Lund

Ei kommentteja: