torstai 8. joulukuuta 2011

Mitä tekevät nyt Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev?

Mitä tekevät nyt Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev?

Vain Venäjällä tämä on mahdollista. Onko enää edes Venäjällä? Pääministeri Vladimir Putin ja presidentti Dmitri Medvedev päättivät vaihtaa paikkoja seuraavissa presidentinvaaleissa. Kansa ei kuitenkaan näytä enää sulattavan tällaista teatteria. Duuman vaalit eivät menneet suunnitelmien mukaisesti. Venäjän johto syyllistyi samalla vaalivilppiin. Tätä mieltä on vaaleja tarkkaillut ETYJ. Tätä mieltä on Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov. Myös Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan vaalit eivät olleet vapaat eikä rehdit.
Vanhan kommunistien johtaman neuvostovallan aikana äänestysprosentit hipoivat sataa. Nyt duuman vaaleissa päästiin noin  puoleen siitä. Se on selvä tappio Venäjän valtapuolueelle, Yhtenäinen Venäjä.  Kansa ei usko, että uurnilla voi vaikuttaa.
Yhtenäisen Venäjän kannatus romahti alle 50 prosentin, mutta se saanee monimutkaisen laskukaavan jälkeen niukasti yli puolet parlamentin paikoista. Tulos olisi ollut toinen, jos vaalit olisivat olleet rehelliset. Yhtenäisen Venäjän todellinen kannatus on arvioitu  30–40 prosentin luokkaan.
Nytkin paljastui monenlaisia vilppejä. Niistä kertoneet nettisivustot joutuivat hakkerihyökkäysten kohteeksi. Toimittajia häädettiin äänestyspaikoilta ja satoja opposition edustajia pidätettiin. Mielenosoittajat tulivat kadulle Moskovassa ja Pietarissa.
Vaaliluetteloissa oli puutteita. Joidenkin äänestäjien nimiä ei löytynyt lainkaan. Ihmisiä oli painostettu äänestämään Yhtenäistä Venäjää.
Ja sitten oli vielä tämä karusellisirkus, jonka pari venäläistoimittajaa paljasti. Systeemi toimii siten, että äänestyskaruselliin houkutellaan maksua vastaan ihmisiä, jotka käyvät pudottamassa uurnaan useita valmiiksi täytettyjä vaalilippuja.
Venäjän duumanvaalien erikoisuuksiin kuuluu tämä maailmalle levinnyt video, jossa vaalilautakunnan puheenjohtaja jää kiinni äänestyslippujen täyttämisestä omin käsin. Videokameralla aseistautunut itsenäinen tarkkailija näyttää yllättävän moskovalaisen vaalivirkailijan itse teossa. Vaalilippujen väärentäminen on tietenkin rikos Venäjän lakien mukaan, kuten videon kuvaaja ääniraidalla huomauttaa.

Videon on julkaissut oppositiolehti Novaja Gazeta verkkosivullaan ja se leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa. Aamulehti julkaisi asiaa koskevan uutisen, mutta ei ole itsenäisesti tarkistanut videon autenttisuutta.

Putin ilmoittaa olevansa valmis taipumaan yhteiskunnan vaatimuksiin uudistuksista. Putinin mukaan Venäjän hallituksessa tarvitaan todellisia henkilövaihdoksia. Mielenkiintoista seurata, onko pomoilla todellista valmiutta joustaa. Kysymys on myös kansan reaktiosta tapahtuneeseen. Mikä on kansan vastaus?
Edellisissä vaaleissa Yhtenäinen Venäjä  sai yli 64 prosenttia äänistä.

Vantaan pomo sai tontin ohi jonon

Helsingin Sanomat kertoi 6.12.2011 , että Vantaan kaupunki on vuosina 2001 – 2011 myynyt 16 pientalotonttia “elinkeinopoliittisin perustein” eli ilman  hakua tai tarjouskilpailua. Vuonna 2003 eturiviin pääsi tontin luovutuksessa Juha-Veikko Nikulainen (kok). Vuoden alussa hänestä tuli Vantaan maakäytön apulaiskaupunginjohtaja.

Vantaa tarjosi silloiselle asuntorakennuttamisen johtajalle tonttia Kartanokoskelta   70 000 euroa/tontti. HS:n selvityksen mukaan alueen keskihinta oli 88 400 euroa.
Maankäytön johtaja otti tontin.

Tontin saajat eivät ole toimineet vastoin lakia. Vastuu tonttijaosta on kaupungilla.

Korkein hallinto-oikeus tuomitsi kesällä Vantaan tontinjakotavan syrjiväksi.

Vantaa tulkitsi päätöstä, että ohi jonon voi edelleen myydä tontteja “kaupungin avainhenkilöille”.

Vaikka päätöstä ei ole nähnyt, tuntuu  aika  selvältä, että jos asiasta valitetaan, Vantaan tontinjakotapa tulee rymisten alas.

Erikoiselta näyttää Vantaan pomojen kovapäisyys ja luottamushenkilöiden tasa- arvotajun puute. Jos luottamushenkilöt valvoisivat, tällaista ei pääsisi  tapahtumaan.



Mikko Lund

Ei kommentteja: