keskiviikko 17. elokuuta 2011

"Valtio palkitsee ruhtinaallisesti"

" Valtio palkitsee ruhtinaallisesti"

Näin leveästi  kertoo  Suomen Pravda, Helsingin Sanomat.  Kenellekäs valtio nyt näin rahaa jakaa. Tarkemmin juttuun tutustumalla käy ilmi, että suurten valtion yhtiöiden toimitusjohtajat  saivat oikein kunnollisia palkankorotuksia vuonna 2010. Eikä nämä pomot  mitään pienipalkkaisia ole ennenkään olleet. HS:n selvityksen mukaan valtion pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien yhteenlasketut palkat ja bonukset nousivat viime vuonna nelinkertaista vauhtia  verrattuna kaikkien isojen pörssiyhtiöiden johtajiin. Työntekijöihin verrattuna palkat nousivat vielä rajummin. Isojen valtioenemmistöisten yhtiöiden johtajien palkat nousivat  edellisvuodesta 17,1 prosenttia.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr) tekeytyy  Hesarin jutussa ihan voimattomaksi ja tekemättömäksi: Tuloerojen kasvulle on vaikea tehdä ministeriössä mitään.

Kyllä on maailma mallillaan. Jos jonkun on voitava asialle jotakin tehdä, niin omistajaohjauksesta vastaavan ministerin pitää tehdä. Ainakin ministeri voi selvittää, mitä asialle voidaan tehdä. Käsien levittelyllään ministeri tekee itsensä  lähinnä naurun alaiseksi.

Vai eikö vihreä ministeri  halua puuttua valtiojohtajien kohtuuttomiin rökälepalkkoihin?

Aihetta olisi.

Helsingin Sanomissa 16.8. elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) tulee apuun ja huomauttaa, että valtion yhtiöiden hallituksille annettiin palkkiohjeissa palkkioiden hätäjarru.

"Jos valtion yhtiön johdon bonus  on maksuhetkellä kohtuuton verrattuna ulkoisiin olosuhteisiin, yhtiön hallitus voi leikata sitä", opastaa ministeri Häkämies.

Mitä tästä opimme? Sen, että ministeriltä pitää aina vaatia toimenpiteitä. Käsien levittelyä ei pidä hyväksyä.

Ministeri Hautala: Laittakaapa  nyt ripeästi  toimeksi, aihetta on!Lipposen takana 84  SDP:n  puolueosastoa

SDP:n puolueosastot  ovat esittäneet puolueäänestykseen ehdokkaansa. Ylivoimaisesti suosituin oli Paavo Lipponen, joka keräsi taakseen 84 puolueosastoa. Eero Heinäluoma sai taakseen 28 puolueosastoa. Liisa Jaakonsaari 21 ja Lasse Lehtinen 19 osastoa.  Ilkka Kantolaa  ja Tuula Haataista kannatettiin kumpaakin 17 puolueosaston toimesta. Erkki Tuomiojaa kannatti 12 yhdistystä ja Riitta Mylleriä  10 yhdistystä.

Näin selvästi SDP:n järjestöväki liputtaa Lipposen puolesta.

Korostin  Herajoen Työväenyhdistyksen kokouksessa vaihtoehtoja ja demokratiaa. Sen takia ehdotimme puolueäänestykseen  Erkki Tuomiojaa, vaikka tiesimme hänen kieltäytyneen. Puolueäänestys merkitsee jäsendemokratiaa ja antaa jäsenille oikean vaikutusmahdollisuuden.

Politiikassa tapahtuu:

Keskustan nuorisopomo  Antti Kurvinen ei ymmärrä puheenjohtaja Kiviniemen kieltäytymistä. Kurvinen ehdottaa, että Kiviniemen on lähdettävä ehdolle presidentinvaaleihin ja johtaa keskusta uuteen nousuun.

Kyllä kepun tilanne on  tällä kertaa niin huono, ettei Kiviniemi pysty tilannetta pelstamaan.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies näkee uuden Nokian ympäristöalalla

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies uskoo ympäristöteknologiaan. Päijät-Hämeessä vieraillut Häkämies näkee ympäristöalalla suuria mahdollisuuksia Suomessa ja varsinkin Lahden seudulla.
- Väkirikkaissa maissa kuten Kiinassa ja Intiassa ympäristöongelmat ovat valtavat ja uusille tekniikoille on kysyntää. Uskon, enkä varmaan ole uskossani ainoa, että uusia Nokian kaltaisia menestystarinoita syntyy nimenomaan ympäristöteknologian alalla.
Häkämiehen mukaan menestys vaatii kuitenkin markkinointiponnisteluja yrityksiltä. Itse hän pyrkii auttamaan viennin kasvattamista niin paljon kuin kykenee.
- Syyskuussa matkustan Intiaan avaamaan ympäristöalan innovaatiokeskusta, jonka tavoitteena on helpottaa suomalaisten tuotteiden pääsyä markkinoille. Tässä yksi esimerkki siitä, miten valtio voi auttaa vientiponnisteluissa.
Elinkeinoministeri Jyri Häkämies tutustui Lahdessa muun muassa Lahden tiede- ja yrityspuiston Cleantech-keskukseen, vierailusta kertoi Yle.

Lahti esittää valtiolle kasvusopimuksen tekoa

Lahti esitti vierailulla valtiolle laajaa kaupunkiseudun kilpailukykyä edistävää kasvusopimusta. Asiaa koskeva kirjelmä luovutettiin eilen Lahdessa vierailleelle elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle.
Sopimuksella Lahden seudun kunnat, keskeiset ministeriöt, korkeakoulut sekä elinkeinoyhtiöt sitoutuisivat alueen pitkäjänteiseen kilpailukyvyn kehittämiseen.
Mukaan sopimukseen mahdutettaisiin myös joukko tärkeitä liikenneratkaisuja kuten Lahden eteläinen kehätie sekä kaupunkikeskustan ja radan varren kehittäminen, sopimuksesta kertoi Yle.

Kasvusopimuksen teko kertoo Lahden  virka- ja luottamushenkilöiden  hyvästä osaamisesta ja aktiivisuudesta. Valtiolta ei saada mitään, jos ei mitään yritetä. Kymmenen plussaa Lahden kaupungille!

KU: Aktivistien lääkkeet talouskriisiin

Kansan Uutiset kertoi 16.8. Attac- verkoston kesäakatemiasta ja vaatimuksista:

Lisää valvontaa ja sääntelyä rahoitusmarkkinoille. Ei julkisten palvelujen leikkauksia.
Kansainvälisen Attac-verkoston järjestämään kesäakatemiaan Saksan Freiburgissa osallistui yli 1300 talousaktiivia eri puolilta maailmaa. Osallistujat kritisoivat voimakkaasti rahamarkkinoiden surkeaa tilaa.
– Yli vuosikymmenen ajan poliitikot ovat jättäneet huomioimatta vaatimuksemme rahoitusmarkkinoiden demokraattisesta valvonnasta, sanoi Hugo Braun, yksi tapahtuman saksalaisista järjestäjistä.
– Vaikka sääntelyn lisäämisen tarpeellisuudesta nyt keskustellaan, on finanssitransaktioveron ja muiden säätelyinstrumenttien käyttöönottaminen vielä kaukana.
Sunnuntaina päättyneessä kokoontumisessa etsittiin vaihtoehtoja kriisien rasittamalle globaalille talousjärjestelmälle.

Attac vaatii
– Finanssitransaktioveron välitön käyttöönotto.
– Kaiken taloutta ja yhteiskuntaa uhkaavan spekuloinnin ja spekulatiivisten instrumenttien välitön kieltäminen.
– Ehdoitta tapahtuvan pankkien pelastamisen lopettaminen. Pankit, jotka eivät selviä omin voimin, tulee ottaa yhteiskunnan haltuun ja asettaa demokraattiseen valvontaan niin, että ne palvelevat kansalaisten tarpeita eivätkä yksityisten osakkeenomistajien etuja.
– Niiden rahoituslaitosten, joita pidetään liian suurina kaatumaan, pilkkominen pienempiin osiin.
– Ei leikkausohjelmille ja kyllä uusille valtion tulonlähteille.
– Julkisia palveluita ja investointeja tulee kehittää, ei supistaa.
– Kaikki toimeenpantavat talouspoliittiset toimenpiteet kohdistettava vaurauden uudelleenjakamiseen ja julkisen sektorin tulojen kasvattamiseen.
– Kaikki julkinen velka tarkastettava riippumattoman kansalaisjohtoisen elimen toimesta ja laittomien velkojen peruuttaminen.
– Euroopan keskuspankin alistettava demokraattiseen kontrolliin. Pankin valtuudet määriteltävä uudelleen, siten että Euroalueen jäsenvaltioiden suora rahoittaminen tehdään mahdolliseksi.

Mikko Lund

Ei kommentteja: