lauantai 20. elokuuta 2011

Keskustelu presidenttiehdokkaista kiihtyy: Miksi Paavo Väyrynen ei kelpaa?

Keskustelu  presidenttiehdokkaista kiihtyy:

Miksi Paavo Väyrynen ei kelpaa?

Presidenttikeskustelun ollessa vielä alkutekijöissä ja puolueidenkin etsiessä ehdokkaita  minulla on avoin kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Ihmettelen ja kummastelen tavallisten kansalaisten tavoin. Monta on maailmassa ihmeellistä tarinaa.

Paavo Väyrynen on ehdottomasti presidentin virkaan pätevä. Jos kenellä on meriittiä, niin Paavo Väyrysellä. Onhan hän ainut ehdokas, joka on väitellyt  tohtoriksi  Suomen ulkopolitiikasta.

Lisäksi  Väyrynen on ollut mm.

eduskunnan jäsen 1970 - 2003, 2007 -
pääministerin sihteeri 1970 - 1971
opetusministeri 1975 - 1976
työvoimaministeri 1976 - 1977
ulkoasiainministeri 1977 - 1982
pääministerin sijainen ja ulkoasiainministeri 1983 - 1987
ulkoasiainministeri 1991 - 1993
Keskustan puheenjohtaja 1980 - 1990
Keskustan presidenttiehdokas 1988 ja 1994
Euroopan parlamentin jäsen 1995 -2007
Euroopan parlamentin ELDR-ryhmän varapuheenjohtaja 1997 - 2007
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri 2007 -


Mikä kumma siinä on, että näin ansioitunut poliitikko  ei kelpaa keskustan presidenttiehdokkaaksi? Väyrynen on yksi Suomen pitkäaikaisimpia  ulkoministereitä, joka toimi viimeiset neljä vuotta  ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Väyryselle etsitään keskustassa kuumeisesti vastaehdokasta.

Galluppien suosikki on kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö (kok), jonka suurin puute on, että hänellä ei ole ulkopolitiikkaan liittyviä ansioita. Niinistö on tällä hetkellä ykkönen, mutta se kertoo enemmänkin siitä, että muita ehdokkaita ei ole kehässä vielä näkynyt. Kun vastaehdokkaat selviävät ja aletaan keskustella presidentin tehtävistä, gallup- kannatus tasapainottuu. Keskustelujen kautta ihmisille selviää, että nyt haetaan ulkopolitiikan johtajaa.

SDP:n todennäköinen ehdokas on Paavo Lipponen, jonka pätevyyttä kukaan ei aseta kyseenalaiseksi. Lipposen kokemus koostuu kahdesta pääministerikaudesta, jona aikana ulkopolitiikan johtajana ovat toimineet presidentti  Martti Ahtisaari, ulkoministerinä Tarja Halonen  ja  presidentti Tarja Halonen, ulkoministerinä Erkki Tuomioja.
Lipposta voi pitää Väyrysen kanssa yhtä ansioituneena presidentin vaativaan tehtävään.

Totesimme jo Sauli Niinistön ansiot  ulkopolitiikan johtajaksi heppoisiksi. Monet veikkaavat, että perussuomalaisten ehdokkaaksi nousee  Timo Soini. Soinilla ei ole ulkopoliittista kokemusta.

Syksyä kohti mentäessä keskustelu presidenttiehdokkaista kiihtyy.
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala haluaisi keskustan ja perussuomalaisten yhdistävän voimansa jo presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoo sanomalehti Ilkka.
Presidentillä on lähinnä ulkopoliittista valtaa, joten uskoisin, etteivät kahden keskipuolueen näkemyserot ole tällä saralla järisyttävän suuria, Saarakkala uskoo.
Saarakkala toivoo keskustan asettuvan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin taakse. Hän uskoo, että presidentinvaaleista muodostuu suunnannäyttäjä puolueiden yhteistoiminnalle.
Jos Soinille ei löydy keskustasta tukea, on se samalla selkeä viesti siitä, että keskusta ja perussuomalaiset ovat ratkaisevalla tavalla erilaiset puolueet ja näiden puolueiden välillä käydään kamppailu siitä, kumpi ottaa pysyvästi paikkansa Suomen suurimpana keskiryhmänä. Toisen olisi taipuminen ja marginalisoituminen.
Saarakkala myös uskoo, että perussuomalaisten presidenttiehdokkaasta ei tarvitse järjestää esivaalia, jos Timo Soini ilmoittautuu mukaan kisaan.

Perussuomalaisten kaupankäynti  Soinin ehdokkuuden puolesta tuskin tuottaa tulosta. Soini asettunee  ehdokkaaksi.  Keskustapuolue ei kuitenkaan  asetu Soinin ehdokkuuden taakse.

Vihreiden Pekka Haavisto on mainittava ehdokkaana, jolla on ulkopoliittista kokemusta enemmän kuin Niinistöllä.
Haavisto on toiminut Vihreän liiton kansanedustajana 1987–1995 ja 2007–, Vihreän liiton puheenjohtajana  1993–1995, ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä  1995–1999, Euroopan vihreän puolueen  puheenjohtajana 2000–2006 sekä YK:n ympäristöohjelman UNEP:n  asiantuntijana. Eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana hän on toiminut kahdesti.
Haavisto on ollut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa Instituutissa erityisalueenaan Venäjään liittyvät kysymykset ja uudet turvallisuusuhat sekä vierailevana luennoitsijana Bristolin yliopistossa aiheenaan kansainväliset ympäristökysymykset. Haavisto luennoi säännöllisesti Helsingin yliopistossa. Hän on lisäksi kirjoittanut useita kirjoja ja toiminut useassa lehdessä toimittajana tai päätoimittajana.


Painettu vaara


Näin oivaltaa Perttu Häkkinen Helsingin Sanomissa. Häkkinen kysyy,  lisäävätkö sotapelit tappohaluja, vai vähentävätkö ne niitä
Totta kuitenkin on, että pelaamiseen liittyy riskejä. Fataaleimpia niistä ovat tilauspitsojen, jolttikolan ja liikunnan puutteen aiheuttama ylipaino, tulehtuneet ihohuokoset ja parinhankintahommiin turhan tanakka hygieniatilanne.
Yksinäisyyden ja konsolipelien kombinaatio on taas omiaan tuottamaan jännetuppitulehduksia ja rannevaivoja.
Mutta älkää huoliko vanhukset, suunta on parempaan päin.
On kuitenkin yksi puhde, jota kasvattajan tulisi tarkkailla: lukeminen.
Se yhdistää Breivikiä, Pekka Auvista ja kirkonpolttaja Varg Vikernesiä. Lukeminen oli Stalinin ja Hitlerin suosikki-harrastus. Molemmat palvoivat Goethea ja käristivät ohessa kasapäin kirjoja. He ymmärsivät niihin sisältyvän vaaran.
Outo musiikkimaku, päihdeharrastus ja viehtymys väkivaltaviihteeseen ovat vaivattomia syntipukkeja, mutta ajavat harvoin ketään hirmutekoihin.
Siihen tarvitaan painettua sanaa.



Mikko Lund


7 kommenttia:

Mikko Lund kirjoitti...

Paavo Väyrynemn on pahoittanut mielensä

Keskustan presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Paavo Väyrynen pahoitti mielensä puolueen varapuheenjohtajan Timo Kauniston lauantaisista puheista.

Väyrynen ihmettelee, miksi puolueen johdolla ei ole hänestä mitään myönteistä sanottavaa.

Kaunisto sanoi lauantaina olevansa pettynyt siihen, että Väyrynen olisi valmis jo esivaalissa tukeutumaan perussuomalaiseen puolueeseen, joka on ”aatteeltaan populismin ja henkilöpalvonnan läpitunkema”.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen oli sanonut edellisenä päivänä, että hän on valmis keskustan ja perussuomalaisten yhteisehdokkaaksi.

Väyrynen pitää Kauniston väitteitä älyttöminä ja mukailee kirjoituksessaan kirjailija Tuomas Kyrön teosta Mielensäpahoittaja.

– Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kuulin Timo Kauniston eilisestä kannanotosta. Itseni vuoksi en mieltäni pahoittanut, kun Kauniston väitteet olivat niin älyttömiä. Kuinka kukaan voi syyttää minua populismista ja jälkiviisaudesta tai esittää epäilyn, etten olisi aatteeltani keskustalainen? Kunniapuheenjohtajana pahoitin mieleni siitä, kuinka surkea on tämän minulle niin rakkaan puolueen tila, Väyrynen tilittää.

Mikko Lund kirjoitti...

Olisiko Anneli Jäätteenmäki uskottava vaihtoehto keskustalle?

MTV3:n politiikan toimittaja Matti Maunu arvioi Kymmenen Uutisissa, että keskustalle ainoa uskottava vaihtoehto presidenttiehdokkaaksi on enää europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

Talouskomissaari Olli Rehn ilmoitti tänään, ettei ole käytettävissä ehdokkaaksi.

– Toki jos Jäättenmäki lähtisi ehdolle, nousisivat esiin vanhat kaunat Paavo Lipposen kanssa. Totta kai Irak-gate käytäisiin jälleen perusteellisesti läpi. Jäätteenmäki kävisi kamppailun siitä, onko hän oikea marttyyri vai ei, Maunu arvioi.

Paniikki lähenee keskustassa

Keskustan presidenttikisaan halukkaaksi on tähän mennessä ilmoittautunut vain nykyinen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen.

– Väyrynen ei saa puolueen aitoa, tukea ja sen Väyrynen myös tietää.

Maunu arvelee, että puolueen olotila alkaa olla jo lähellä paniikkia.

– Onhan tämä tavattoman kiusallista: puolueella ei ole rahaa vaalikampanjaan ja varapuheenjohtaja (Timo Kaunisto) haukkuu kunniapuheenjohtajan (Väyrynen) julkisesti.

Keskustalla on vajaa kolme viikkoa aikaa asettaa presidenttiehdokkaansa.

Mikko Lund kirjoitti...

Demari: "Keskusta ei tee diilejä toiselle kierrokselle"

"Kääriäinen pitää myönteisenä Lipposen ehdokkuutta"


Keskustan vaikuttaja Seppo Kääriäinen pitää Demarin haastattelussa hyvänä juttuna Paavo Lipposen asettumista ehdokkaaksi.

- Sen myönteisen piirteen olen pannut merkille Paavo Lipposen esilletulon jälkeen, että presidentinvaali tulee ennen muuta olemaan poliittinen vaali. Toivon, että se on sitä loppuun asti, etteivät himpun hampun- asiat nouse hallitseviksi. Vaatekaappien esittelyt eivät kuulu presidentinvaaleihin, Kääriäinen sanoo.

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa toiselta kierrokselta pudonnut keskustan ehdokas Matti Vanhanen kehotti keskustalaisia äänestämään Sauli Niinistöä.

Kääriäisen mukaan keskustan ei pidä missään tapauksessa testamentata ääniään, mikäli puolueen oma kandidaatti ei toiselle kierrokselle yllä.

- Ei tule diilejä. Diilejä ei tehdä, mikäli asia riippuu minusta. Ei pidä tehdä diilejä presidentinvaalien toiselle kierrokselle, Seppo Kääriäinen tekee selväksi Demarin haastattelussa 18.8.


Mikko Lund

Mikko Lund kirjoitti...

Väyrynen nousussa keskustan leirissä

Olli Rehnin, Mari Kiviniemen ja Seppo Kääriäisen vetäydyttyä Keskustan presidenttiehdokaskisasta ovat Paavo Väyrysen pisteet kohonneet huimasti. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen suitsuttaa Väyrysen rohkeutta ottaa vastuuta vaikeassa tilanteessa. Asiasta kertoi Yle uutiset.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen asema puolueenjohdon keskuudessa ja puheissa on kuitenkin muuttunut sitä mukaa, kun presidenttipeliin ennakoidut nimet ovat pudonneet pelistä pois. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen nostaa esille Väyrysen vastuunkannon.

- Tämmöisenä tiukkana aikana vaalitappion jälkeen nostan hattua, että keskustasta löytyy vielä joku, joka haluaa vaikeanakin aikana kantaa vastuuta ja panna itsensä likoon, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mielestä Väyryseltä löytyy riittävästi ainakin ulkopoliittista osaamista. Kuitenkin hän edelleen toivoo, että ennen puoluekokousta tulisi keskustan riveistä nousisi muitakin ehdokkaita tarjolle.

Keskusta valitsee persidenttiehdokkaansa lokakuun lopussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Omien sijaan pitäisi kritisoida hallitusta

Tiilikaisen mukaan viime aikaiset rakoilut puolueen rivistössä johtuvat siitä, ettei puolueella ole vielä selkeää presidenttiehdokasta. Hän kuitenkin kehottaa puolueensa jäseniä keskittämään kritiikin mielummin hallituksen toimiin.

- Kyllä jokaiselle keskustalaiselle pitäisi löytyä ihan riittävästi kritisoitavaa hallituksen toimista, Tiilikainen sanoo.

Mikko Lund kirjoitti...

Keskustajohtajilla karkaa mopo käsistä

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo Demarille, että viime päivinä käyty presidentinvaalisanailu Paavo Väyrysen ja puolueen varapuheenjohtajan Timo Kauniston välillä ei näy kentän hajanaisuutena. Laanisen mukaan kenttä ei ole sekaisin, mutta "johtajilla joskus mopo karkaa käsistä".

– Minulle on tullut useita yhteydenottoja, joissa on paheksuttu jompaa kumpaa, enimmäkseen ehkä Kaunistoa. Hänen lausuntoaan on pidetty harkitsemattomana. Kenttä on kuitenkin vakaa, Laaninen kertoo.

Väyrynen kertoi viikonloppuna olevansa valmis myös perussuomalaisten presidentinvaaliehdokkaaksi. Kaunisto kritisoi kannanotossaan keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrystä kovin sanoin.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on ilmaissut, että Kauniston kannanotot olisivat saaneet jäädä sanomatta.

Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Tapio Raunion mukaan on ymmärrettävää, että Väyrynen kallistui kohti perussuomalaisia, koska Väyrysellä ei tunnu olevan riittävästi nostetta omassa puolueessaan.

– Täytyy myös muistaa, että Väyrysen Eurooppa-politiikalla ja hänen näkemyksillään Suomen kansainvälisestä roolista maailmalla on paljon yhteyksiä perussuomalaisten linjauksiin.

Mikko Lund

Mikko Lund kirjoitti...

Jäätteenmäki ei lähde kisaan, Väyrynen kepun ainoa ehdokas


Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ei lähde keskustan presidenttiehdokkaaksi.
Jäätteenmäki kertoi asiasta ensimmäisenä Yle uutisten haastattelussa Brysselissä. Päätöstä edelsi hänen mukaansa perusteellinen harkinta.

Jäätteenmäki kirjoittaa tiedotteessaan suhtautuneensa alusta lähtien varauksellisesti ehdokkuuteen. Hän kertoo paljastaneensa kantansa puheenjohtaja Mari Kiviniemelle 3. elokuuta, kun hän vieraili Lapualla.

-En ole aiemmin kertonut kantaani julkisuuteen, koska monet arvostamani kansalaiset ovat vedonneet, että vielä harkitsisin asiaa. Olen kiitollinen tuesta ja yhteydenotoista, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Pitkän harkinnan aikana hänen kantansa ei ole muuttunut.
- Jos ryhtyy ehdolle vaativaan vaaliin, pitäisi olla oma palava innostus eli pyrkyä presidentiksi. Sellaista en ole onnistunut itsestäni löytämään. Ratkaisuuni on vaikuttanut myös se, että lähipiirini suhtautuu ehdokkuuteen kielteisesti.

Jäätteenmäki huomautti Ylen haastattelussa, että keskustalla on jo yksi ehdokas, Paavo Väyrynen. Keskustan tilanne ei ole Jäätteenmäen mielestä sen huonompi kuin muidenkaan puolueiden. Puolueessa kaivatun jäsenvaalin vuoksi olisi kuitenkin tarpeen löytää muitakin ehdokkaita, sanoi Jäätteenmäki.

Mikko Lund kirjoitti...

Kiviniemi: Väyrynen ei jättäisi ketään kylmäksi presidenttinä

Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen mielestä suomalaiset saisivat Paavo Väyrysestä presidentin, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kiviniemi sanoi keskustan puoluehallituksen kokouksen jälkeen Riihimäellä, että keskusta ei järjestä presidenttiehdokkaasta esivaalia. Kunniapuheenjohtaja Väyrynen on ainoa ehdokas, ja puoluehallitus esittää häntä keskustan puoluekokoukselle lokakuun lopussa.

Väyrysen mielestä presidentinvaaleissa on nyt tapahtunut käänne. Hän uskoo saavansa laajan kannatuksen.