lauantai 6. elokuuta 2011

Koko Kansäinvälinen talous voi ajautua taantumaan

Koko kansainvälinen talous voi ajautua taantumaan


Erikoistutkija Pekka Sauramon mukaan olisi yllättävää, jos käännettä huonompaan ei kansainvälisessä taloudessa tapahtuisi.

Erikoistutkija Pekka Sauramon mielestä on kaikki syy olla huolissaan siitä, että koko kansainvälinen talous on vaarassa ajautua taantumaan, ja Eurooppa vielä erityisesti.

Kansan Uutiset on 5.8. haastatellut Palkansaajien tutkimuslaitoksessa työskentelevää Sauramoa, joka sanoo pääministeri Jyrki Kataisen julkisuudessa ( HS 4.8.) käyttämien ilmaisujen kertovan tilanteen vakavuudesta. Katainen puhuu ”äärimmäisestä epävarmuudesta”, ”epävarmuuden kierteestä” ja kuvaa tilannetta ”pelottavaksi”.
– Kataisen äänenpainot ovat jossain suhteessa poikkeukselliset. Niistä puuttui semmoinen hyssyttely, että kyllä me tästä selvitään. Sen sijaan niistä välittyi aito huoli euroalueen talouskehityksen kriisiytymisestä, Sauramo toteaa.

Sauramo pitäisi jopa yllättävänä, jos käännettä huonompaan ei tapahtuisi kansainvälisessä taloudessa.
Sauramon mukaan Euroopalla on omat erityisongelmansa, jotka liittyvät talous- ja rahaliitto Emuun.
– On selvä asia, että Euroopan ongelmat tällä hetkellä johtuvat ihan suoraan talous- ja rahaliitosta. Voi sanoa, että talous- ja rahaliitossa on tosiaan jotain vikaa, jos tämmöistä pääsee syntymään.
Sauramon mielestä on kiinnostavaa nähdä, miten Euroopan poliittinen johto reagoi syntyneeseen kriisiin.
– Ongelma on vaan se, että tässä ei ole kauhean paljon vaihtoehtoehtoja: Joko Emu hajoaa, ainakin osittain tai sitten siitä pyritään oikeasti tekemään liittovaltio, jolla on oma parlamentti, oma hallitus, oma valtionvarainministeriö ja niin pois päin. Nämä ovat ne kaksi isoa vaihtoehtoa.
Näkymät ovat Sauramon arvion mukaan sillä tavalla huonot, että jokainen ratkaisuvaihtoehto voi pitää sisällään sekä taloudellisen että poliittisen kriisin Euroopassa.
Jos Eurooppa ajautuu taantumaan, se tarkoittaa Sauramon mukaan sitä, että myös Suomi ajautuu taantumaan. Kuinka paha siitä tulee, sitä on vielä vaikea arvioida.
Vientisektoreilla töissä olevat tavalliset ihmiset ovat kaikkein suurimmassa vaarassa joutua työttömiksi, mikä tietysti vaikuttaisi oleellisesti heidän asemaansa.
Työpaikkansa säilyttävät asuntovelalliset ovat Sauramon mielestä onnekkaampia siinäkin mielessä, ettei Euroopan keskuspankki sittenkään ole nostamassa korkotasoa.

KSML: Joka kymmenes suomalainen lukutaidoton

Suomessa jopa joka kymmenes 16-65 -vuotias lukee niin heikosti, että arkielämästä selviäminen on vaikeaa, kertoi sanomalehti Keskisuomalainen joku aika sitten. Niin sanotusti toiminnallisesti lukutaidottomia kansalaisia on siis noin 360 000.
Sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelema erikoistutkija Sari Sulkunen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta sanoo, että joka kymmenes 16-65 -vuotias suomalainen tarvitsee ulkopuolisen apua selviytyäkseen arjesta. Heidän lukutaitonsa ei siis vastaa yhteiskunnan vaatimuksia.
Aikuisten lukutaidosta on tulossa Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkaisema uusin kansainvälinen tutkimus parin vuoden sisällä. Sulkusen arvio lukutaidottomuudesta perustuu vuoden 2000 tutkimukseen. Sulkunen ei usko, että huonosti lukevien määrä on vähentynyt edellisestä tutkimuksesta.
Lukutaito on yhteydessä koulutustasoon ja sosiaalis-taloudelliseen asemaan, sanoo Sari Sulkunen. Työttömien lukutaito on työllisiä heikompi. Heikosti lukevat saattavat myös hakeutua aikuis- tai työvoimakoulutukseen hyvin lukevia vähemmän, arvelee erikoistutkija Sulkunen Keskisuomalaisessa.
Nämäkin tulokset oikeastaan selvittävät sitä esille tullutta asiaa, että suomalaiset tuntevat kovin huonosti politiikkaa, mm. eivät tiedä hallituspuolueiden nimiä, eivät osaa luetella ministereitä jne.
Jos lukemisessa on ongelmia, niin vaikea on silloin tietoakaan hankkia.

KRP: Viljelijät voivat ostaa pommikelpoisia lannoitteita

Maanviljelijöille myytävissä lannoitteissa on pommien valmistamiseen riittävän paljon ammoniumnitraattia, kertoo Keskusrikospoliisin rikoskemisti Jari Pukkila. Maailmalla lannoitteita käytetään yleisesti muun muassa tienvarsipommien rakenteluun.
Pukkilan mukaan lannoitekauppaa valvovat Elintarviketurvallisuusvirasto ja Turvatekniikan keskus. EU:n Reach-asetus säätelee lannoitteiden sisältöä.
- Ilman ammoniumnitraattia pommeja ei voi valmistaa. Vähittäiskaupassa kuluttajille myytävistä lannoitteista pommeja ei voi valmistaa, koska niissä on vähän ammoniumnitraattia, Pukkila rauhoittelee.
Hän hämmästelee kuitenkin, kuinka paljon internetissä omatekoisista pommeista kirjoitellaan ja tiedetään.

Ammattikauppaa ei valvota

Eviran mukaan tällä hetkellä viljelijöiden lannoiteostoja ei valvota. Evira valvoo vain maahantuontia ja valmistusta.
Pommien valmistamiseen riittävästi typpeä sisältävien lannoitteiden tuonti on kasvanut huomattavasti tänä vuonna. Maahantuojien on esitettävä typpirikkaista lannoitteista rajähtämättömyystodistus.
- Tänä vuonna näitä tuotiin 680 tonnia. Viime vuonna tuotiin 260 tonnia. Maahantuojia on tullut lisää.
Lannoitteiden kuluttajakaupan valvonta on kiristymässä. EU:ssa on valmisteltu pari vuotta niin sanottua räjähdeasetusta. 

 Mikko Lund

Ei kommentteja: