maanantai 8. elokuuta 2011

Onko Soini johtaja vai tuuleen huuteleva pelle? Kepulla edess mahalasku

Onko Soinista kaapin paikan osoittamiseen Halla- aholle?

Perussuomalaiset eivät uskaltaneet lähteä hallitukseen. Viime viikot ovat osoittaneet, mistä puolueen jääminen oppositioon lopulta johtui.
Puolueen ulkopuolelta on helppo huudella. Perussyy Soinin ratkaisuun on, että hän ei pysty hallitsemaan ryhmäänsä.
Viime päivien aikana on puhuttu paljon kansanedustaja Jussi Halla-ahon kirjoituksista. Halla-aho on käyttänyt sellaista kieltä, joka ei ole kansanedustajan arvolle sopivaa.
Halla-aho saa julkisuutta.
Halla-aholla on oikeus mielipiteisiinsä, ja niin on myös kaikilla hänen vastustajillaan. Voiko mikään demokratian perusarvoja kunnioittava poliittinen liike tehdä yhteistyötä Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa kanssa?
Halla-aho leimaa koko perussuomalaista liikettä. Onko Soinilla todellakin tähän varaa? Jos Soini haluaa olla uskottava oppositiojohtaja, hän joutuu ennemmin tai myöhemmin osoittamaan kaapin paikan halla-aholaisille.
Onko Soinista tähän?
Kysymys liittyy myös oikeasti perusasioihin: Onko Soini uskottava ja varteenotettava poliittinen johtaja, vai tuuleen huuteleva poliittinen pelle?

Kepu matkalla kohti mahalaskua

Keskustapuolueen kannatus on puolueen historian alhaisin. Yleisradion gallupin viime mittauksessa keskustalle annettiin 13,8 prosentin kannatus. Eduskuntavaaleista kepulle alkanut syöksykierre jatkuu.
Keskusta on hallinnut Suomea. Kunta- Suomi on ollut kasvukeskuksia lukuun ottamatta valtaosin keskustan hallitsemaa aluetta.
Eduskuntavaalit ja sen jälkeiset gallupit ovat olleet kestustalle karvasta kalkkia. Keskustalla on sormi suussa. Viljelijät saattavat olla vielä keskustan takana, mutta heitä on nykyään vain muutama prosentti maaseudun äänestäjistä. Keskusta on unohtanut kaikki muut maaseudun asujat.
Kannatus kuvastaa maksun ajan koittaneen.
Ensi vuoden kuntavaaleissa Suomen väri muuttuu. Sitä ennen käydään kuitenkin presidentinvaalit, jossa keskustalle jää statistin rooli. Puolueen tilaa kuvastaa se, että Paavo Väyrynen saa yksin huseerata ehdokkuuttaan esitellen. Tuloksena on entisen mahtipuolueen todellinen mahalasku.
Mikään seikka ei osoita, että tämä analyysi olisi jotenkin virheellinen. Kepulle tulee käymään paljon huonommin kuin osaamme kuvitellakaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: