keskiviikko 3. elokuuta 2011

Työssäkäyntialue järkevä kuntajakomalli

Työssäkäyntialue järkevä kuntajakomalli

Kataisen hallituksen kaavailut kuntien vähentämiseksi reilusti jo tänä vuonna on välttämätön tavoite. Tavoitteen mukaan vuoden loppuun mennessä pitäisi luoda uusi kuntarakenne, joka pohjautuu työssäkäyntialueisiin. Luvassa on liitoksia vastaan niskuroiville kunnille talouden kiristymistä ja valtionosuuksien vähentämistä.
Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, kristillisdemokraattien ja ruotsalaisten muodostama kuusikko on päässyt hallitustasolla tavoitteeseen kuntien määrän vähentämisestä.
Keskusta pitää kiinni asemasta kuntapuolueena ja vastustaa sinnikkäästi nykyisen kuntarakenteen muuttamista ja vähentämistä. Myös toinen oppositiopuolue, perussuomalaiset puhuu pienten kuntien puolesta.
Työssäkäyntialue on järkevä kuntajakomalli.

Koko Riihimäen seudun ja Hyvinkään laittaminen yhteen olisi juuri ihanteellinen työssäkäyntialueen kokoinen kunta.
Paikallisesti tarvitaan keskustelua, mitä tavoite tarkoittaa ja poliittista tavoitteen profiloimista.
Jos hallituksen tavoite toteutuu, isot kunnat ovat lähivuosina täyttä totta.
Pakkoliitoksiin asti hallitus ei ole aikonut mennä, vaikka monen mielestä kaavailut merkitsevät käytännössä pakkoliitoksia.
Kansalaiset suhtautuvat kuntaliitoksiin tunnepitoisesti, vaikka samalla useimmat myöntävät, että palvelujen toimivuus on tärkeämpää kuin kuntarajat.
Kuntaliitoksia on tehty onnistuneesti ja myös vähemmän onnistuneesti. Useimmiten liitosta vastustaneetkin asukkaat ovat joutuneet toteamaan, että paikkakunnan oma identiteetti ei ole hävinnyt yhtään mihinkään.
Epäonnistuneiden liitoskuntien väki valittaa usein huonontuneista palveluista. He eivät huomaa, että ilman liitosta palvelut olisivat todennäköisesti vielä huonompia.
Iltalehti: Oikeuskansleri nuhtelee kolmea ministeriötä
 
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka nuhtelee kolmea ministeriötä budjettitarkkuudesta lipsumisesta. Päätös koskee opetus- ja kulttuuriministeriötä, sosiaali- ja terveysministeriötä sekä sisäasiainministeriötä. Oikeuskansleri kiinnittää päätöksessään huomiota tulo- ja menoarvion tarkkaan noudattamiseen.
Oikeuskansleri otti neljän ministeriön toimet tutkittavakseen Valtiontalouden tarkastusviraston toimintakertomuksen perusteella. Eduskunnan tarkastusvaliokunta piti siitä antamassaan mietinnössä määrärahojen ylityksiä huolestuttavina ja virheitä vakavina, koska niissä rikotaan eduskunnan päätöstä.
Esimerkiksi STM:n alaisen sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan määrärahaylityksen syynä oli tietämättömyys vuodenvaihteeseen liittyvästä kirjanpitotekniikasta.

Pro: Yli nelikymppisillä vaikeuksia työllistyä

Toimihenkilöiden työllistymismahdollisuudet alkavat heiketä jo 40-vuotiailla, ilmenee ammattiliitto Pron maanantaina julkaisemasta tutkimuksesta.
Työllistyminen on yhä hankalampaa, kun hakija lähestyy 50. ikävuotta.
- Alle 45-vuotiaista työttömistä toimihenkilöistä neljäsosa arvioi työllistymismahdollisuutensa hyviksi. Yli 55-vuotiaista työttömistä enää kuusi prosenttia uskoo näin, kertoo tutkija Otto Kanervo Pron tiedotteessa.
Kokeneemmat joutuvat lähtemään ensimmäisinä, kun yritys vähentää väkeä. Ammattiliiton mukaan yritykset irtisanovat vanhempia työntekijöitä suoraan eläkeputkeen välttääkseen nuorempien irtisanomisen.
Yli 50-vuotiaille työntekijöille järjestetään myös harvemmin täydennyskoulutusta.
Kyselyn tuloksista kertoi mm. Iltalehti.


Mikko Lund

Ei kommentteja: