keskiviikko 10. elokuuta 2011

Katainen ja Urpilainen vähän eri linjoilla säästöihin varautumisessa

HS: Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan hallitus varautuu säästöihin
 
Kataisen mukaan syksyllä voidaan joutua uusiin leikkauksiin. Kataisen mukaan maailmantalous on tällä haavaa äärimmäisen sekavassa tilassa. "Emme tiedä, miltä maailma näyttää keskiviikkona, perjantaina tai viikon päästä", arvioi Katainen eilisessä Helsingin Sanomissa.
Suomen talousnäkymistä saatiin maanantaina huolestuttavaa tietoa, kun tullihallitus kertoi viennin kasvun olevan hyytymässä.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on eri linjalla: Linjan muutokseen ei ole tarvetta.
Urpilainen ei näe tarvetta lisäleikkauksiin ja veronkiristyksiin syksyn budjettiriihessä. Meidän pitää saada nämä sovitut kiristystoimet toimeen, ja katsotaan sitten, miten tilanne kehittyy", sanoo Urpilainen Helsingin Sanomille. 
 
HS:Oppositio:Talouskasvua ei tueta riittävästi ja leikkauksiin joudutaan
 
Keskustan Mari kiviniemen mukaan hallitusohjelmasta puuttuu täysin keinot kasvun vauhdittamiseen. "Se on siinä mielessä erittäin suuri pettymys suomalaisten yritysten kannalta", sanoo Kiviniemi.
Perussuomalaisten Timo Soini uskoo, että hallitus joutuu avamaan menokehyksensä tulevassa budjettiriihessä. Tämä johtaa Soinin mukaan siihen, että veroja korotetaan ja lisätään joitakin menoleikkauksia. "Ylivelkaisuus on kitkettävä pois. Kyllä siinä vain joudutaan ikäviin toimiin", sanoo Soini.

Kuntien budjettilaskelmat uusiksi talouden turbulenssissa
 
Pääkaupunkiseudun kunnat pitävät kiinni suurinvestoinneistaan, vaikka talousraameja on jouduttu laskemaan uusiksi epävarmassa tilanteessa. Hallitusohjelmassa tuli muutoksia muun muassa valtionosuuksiin ja yhteisöverotukseen, kertoo Yle uutiset.
Pääkaupunkiseudun kuntien suuret velkarahalla toteutettavat investointiohjelmat tuovat maailman talouden epävarmuuden mukaan budjettivalmisteluun.
Ensi vuoden talousraamien laskelmat ovat menneet kesän aikana pitkälti uusiksi hallitusohjelman ja maailman epävarman taloustilanteen takia.
Helsinki kaipaa uusia linjauksia
Helsingissä odotetaan valtiovarainministeriöltä uusia linjauksia kuntatalouden kiristämistoimiin.
Helsingissä keskushallinto käy parhaillaan budjettineuvotteluja hallintokuntien kanssa.
- Meidän virastot ja laitokset ovat hyvinkin tarkkaan noudattaneet silloin tehtyjä linjauksia, mutta on ihan selvää, että nyt joudutaan miettimään uudestaan, sanoo rahoitusjohtaja Tapio Korhonen.
Helsingin investointien määrä on ensi vuonna noin 700 miljoonaa euroa, kun liikelaitokset otetaan mukaan. Palvelutuotannon osuus potista on 500 miljoonaa euroa.
Kaupunki ei aio luopua suunnitelmistaan, joista suurin osa menee uusien asuinalueiden rakentamiseen. Rahoitusjohtaja ennakoi, että investointien takia muualla kiristetään vyötä.
- Investointiohjelma edellyttää velkarahaa ja kun näin menetellään, niin jossakin muualla meidän oltava hyvinkin kriittisiä, Korhonen sanoo ja korostaa, että uudet alueet mmun muassa Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa ovat oleellisia kaupungin kehityksen kannalta, kertoo Yle uutiset.

Kunnilla edessä säästötoimia

Jos Helsinki kuvittelee tekevänsä investointeja, niin muissa kaupungeissa joudutaan säästämään tosissaan. Valtio ei tule auttamaan, itse on selvittävä veroja ja maksuja korottamalla tai tiukoilla säästötoimilla.
Ylivekaantuneiden kuntien on venytettävä euro suppuun. Lisää ei kärsi velkaantua, sen sijaan henkilöstöstä ja palveluista on huolehdittava parhaalla mahdollisella tavalla. Valtion säästötoimet  pakottavat lisäsäästöihin kunnissa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: