perjantai 1. marraskuuta 2013

Mitä peruspalveluministeri todella aikoo?

Mitä mieltä peruspalveluministeri oikein on?
 
 
Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) astuessa ministerikehiin ministeri  pohti keskioluen siirtämistä ruokakaupoista takaisin Alkoon. Alkoholin kokonaiskulutusta voisi vähentää kolmosoluen siirto ruokakaupoista takaisin Alkoon.  Ehdotus herätti tyrmäävää vastarintaa. Minustakin pohdinta  oli täysin  väärin tehty. Minä ja moni muukin haluamme, että kolmosoluen paikka on  ruokakauppa. Pahitteeksi ei olisi, vaikka sieltä saisi myös viinejä. Eikö Suomessa voitaisi jo vihdoin  lisätä alkoholin saatavuutta  Euroopan tyyliin eikä jatkuvasti suunnitella ja kiusata ihmisiä turhanaikaisilla  rajoituksilla?
Eikö suomalaiset osaa käyttää alkoholia?
 
 
Mikä saa ministerin puhumaan tällaista?
 
Ymmärsin ministerin kantavan huolta alkoholin kokonaiskulutuksesta, josta sitten haitatkin seuraa.
Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 9,6 litraa 100-prosenttisena alkoholina asukasta kohti vuonna 2012. Kokonaiskulutus oli viisi prosenttia pienempi kuin vuonna 2011. Alkoholijuomien kokonaiskulutus on laskenut vuodesta 2007 alkaen. Vuonna 2012 se oli ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen alle 10 litran sataprosenttisena alkoholina asukasta kohden.
 
Alkoholijuomien kulutus painottuu vähittäiskulutukseen eli alkoholijuomia myyvistä elintarvikeliikkeistä, kioskeista, huoltoasemilta ja Alkon myymälöistä hankittuihin alkoholijuomiin. Vuonna 2012 vähittäiskulutuksen osuus tilastoidusta kulutuksesta oli noin 86 prosenttia.
 
Suomessa on perinteisesti juotu väkeviä juomia, jotka ovat liittyneet  vahvemmin ongelmakäyttöön ja haittoihin. Niitä  on kutsuttu myös rähinäviinoiksi, jolla on kuvattu sen yhteyttä väkivaltaan ja häiriöihin. Ongelmakäyttö on yhteydessä myös avioeroihin ja lasten huostaanottoihin ja selviin terveyshaittoihin.
 
 
Kulutusta on saatu määrätietoisilla toimilla siirrettyä väkevistä juomista mietoihin. Meno on siistiytynyt. Suunta on hyvä.
 
 
Kokonaiskulutuksen sääntelyyn parhaimpana on pidetty alkoholin saatavuuden  rajoittamista. Näistä lähteistä tulee myös ministerin pohdinta keskioluen siirtämisestä  Alkoon.
 
 
Hallitus on uudistamassa alkoholilakia. Nyt on  paikka keskustella alkoholipolitiikasta.
 
 
Peruspalveluministeri Huovinen  toivoo laajaa yhteiskunnallista keskustelua suomalaisten alkoholinkäytöstä.
Huovinen torjuu näkemykset siitä, että hän olisi esittänyt keskioluen siirtoa vähittäiskaupoista takaisin Alkon hyllylle. Huovisen mukaan vaihtoehto on osa kokonaisuutta, jossa käydään läpi erilaisia vaihtoehtoja.
On mahdotonta ottaa kantaa tässä vaiheessa, kun valmistelu on käynnissä. Täytyy tarkkaan miettiä onko höllentämiselle perusteita,  Huovinen sanoo.
Me märän sukupolven  eli suurten ikäluokkien edustajat  olemme jäämässä suurin joukoin eläkkeelle. Nyt pelätään, että alkoholinkäyttö eläkkeelle siirtyvien keskuudessa tulee muodostumaan enemmän ja enemmän ongelmaksi, koska ikääntyneitä on enemmän ja he ovat aktiivisessa työelämässä ja varhaisempina vuosina oppineet käyttämään alkoholia.


Eläkkeelle siirtyvien joukossa on ihmisiä, jotka ovat työvuosinaan viikonloppuisin käyttäneet erittäin runsaasti alkoholia ja vain työnteko on katkaissut alkoholin käytön. Elämä on rytmittynyt alkoholin ympärille. Kun työ putoaa pois tai ihminen kokee menetyksiä lähipiirissä tai terveydessä, niin alkoholinkäyttöä vähentävät tekijät häviävät. Alkoholille on enemmän aikaa sekä sillä täytetään koettua tyhjyyttä.

Kysymys on lopulta yksilöllisistä valinnoista. Elämä on makeaa ja mielenkiintoista ilman alkoholiakin. Nyt on enemmän aikaa harrastaa. Ja  harrastukselle  voi antaa aikaa. Ei elämää tarvitse alkoholilla pilata.Sen liian runsas ja pitkäaikainen käyttö aiheuttaa terveyshaittoja. Kohtuullinen käyttö voi olla jopa iloksi ja terveydeksi.


Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja: