maanantai 4. marraskuuta 2013

Viiden vuoden irtisanomissuoja ei saa kansalaisten hyväksyntää

Viiden vuoden irtisanomissuoja kunnissa ei saa kansalaisten hyväksyntää
 
 
 
Nyt se on tutkittu ja tiedetään. Kansalaiset tyrmäävät  totaalisesti kunnan työntekijöiden viiden vuoden lakisääteisen irtisanomissuojan. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa sitä kannattaa vain kolme prosenttia vastanneista.
Kunnan työntekijöiden erikoisasema liittyy vuonna 2007 säädettyyn puitelakiin, joka tehtiin kuntaliitoksiin tähtäävän Paras-hankkeen eteenpäin viemiseksi. Kunnallinen työsuhdeturva uusiutuu aina liitostapauksessa ja koskee kaikkia kunnan palkkalistoilla olevia.
Kansalaisten mielestä sopivin on vuoden irtisanomissuoja, jonka kannalla on 39 prosenttia vastanneista. Neljäsosa vastaajista katsoo, että korkeintaan kolmen kuukauden irtisanomissuoja riittää. Seitsemän prosenttia suomalaisista ei erottaisi kunnan työntekijöitä koskaan liitostilanteen jälkeen.


Viiden vuoden irtisanomissuoja on saajalleen liki  taivasosuus. Jos kuntarakenne muuttuu toistamiseen suoja-aikana, uutta suojaa tulee viisi vuotta lisää. Kunnallisalan kehittämissäätiön  tutkimus osoitti, että kansalaiset pitävät kunnan työntekijöiden tavallista parempaa suojaa epäoikeudenmukaisena. Yksilön kannalta  suoja on hyvä. Kunnan kannalta suoja on kallis ja estää osaltaan   liitoksesta saatavat ratinalisointihyödyt ja säästöt.


Kuntaministeri  Henna Virkkusella (kok) on nyt  paikka puuttua asiaan. Hallituksen ohjelmassa on etsiä  kuntien rationalisointitoimilla miljardin säästöt.  Ei muuta kuin toimeksi!


Päättäjät ja virkamiehet ovat useilla paikkakunnilla päätyneet esittämään kuntien talousahdinkoon, että  säästöjä etsitään kunnan kulttuuritoiminnasta. Muutama kunta suunnittelee orkesteritoiminnan lopettamista. Ehdotuksen perusteissa on viitattu valtionosuuksien leikkaamiseen ja kuntien tarpeeseen siirtää kulttuurin rahoja terveyden ja koulutuksen edistämiseen. Toisessa kunnassa pohditaan säästöjen kohdistamista teatteriin.
Talousahdinko ajaa etsimään säästöjä kaikesta  mahdollisesta. Yksikään toiminta ei voi jäädä säästöjen ulkopuolelle. Toisessa paikassa säästöt kirpaisevat kipeämmin kuin toisessa. Sen takia säästöjen toteuttamisessakin priorisointi olisi enemmän kuin paikallaan.

Mikko Lund


Ei kommentteja: