keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokaselta ei saa vastausta

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokaselta  ei saa  vastausta
 
Valtuuston matematiikkaosaaminen on vaalitaktisia laskelmia ja laskutaitoisten vaientamista
 
 
 
Talousinsinööri  oikeassa Aamupostissa 14.11.2013
 
Monta kertaa on käynyt niin, että kaupunkilaiset ovat aatoksissaan  enemmän ja täsmällisemmin oikeassa kuin paikallisen politiikan virkamiehet ja luottamushenkilöt. Näin oli jälleen kerran, kun nimimerkki Talousinsinööri omalla pohdinnallaan rusikoi valtuuston esityslistan argumentit kaukolämpöyhtiön osakkeiden ostosta. Kerrassaan hyvä kirjoitus kaupunkilaiselta, pettämätöntä laskentaa, joka kaipaa kaupungin julkisen vastauksen!
 
 
Talousinsinöörin kirjoituksen ansio on, että se tekee kaikille ymmärrettäväksi kh:n esityksen perustelut osinkojen määrästä lyhentämään kaupungin raskasta velkataakkaa. Kaupan takana on poliittinen prosessi, jossa ryhmien sisäinen junttaus on pääasia. Virkakunta vie ja politiikka niiaa eikä käytä omaa ajatteluaan!
 
Talousinsinööri katsoi, että osakkeiden takaisinmaksuaika on aivan toista kuin kaupunginjohdon esittämä viisi vuotta. 8.8 miljoonan kauppasumma kattaa 0,6 – 0,8 miljoonan euron lisäosinko vuosittain. Takaisinmaksuaika on 11 – 15 vuotta. Siinä taas kerran esimerkki kaupunginjohdon puutteellisista ja virheellisistä laskelmista!
 
 
Minunkin jo ryhmässä esittämäni mielipide yhtiön osinkojenmaksukyvyn puutteesta manattiin maan rakoon yhdessä ehdotuksen kanssa, jossa ehdotin kauppaa palautettavaksi lisäselvityksiä varten. Oli nimittäin epäiltävissä,
että asiakirjoissa olleen asiantuntijalausunnon mukaan kauppakin kokonaisuudessaan olisi ylihintainen. Tilintarkastusyhteisö KMPG:n  mukaan 50 % osakekannan  arvo oli 4,7 miljoonaa euroa ja kauppahinnaksi oli hilattu 8.8 miljoonaa. Odotin siihen järjellistä selvitystä, jota ei kaupunginjohtaja antanut ryhmälle eikä valtuustolle.
 
 
Aamupostissa 18.11. kaupunginjohtaja vastaa, mutta  jättää tyylilleen uskollisena vastaamatta. Ainoastaan kaupunginjohtaja sanoo ylihintasyytöksestäni,että jos kaupunki ei olisi tehnyt kauppaa, yhtiön puolikas olisi mennyt ulkopuoliselle ostajalle, ja hinta olisi ollut paljon kalliimpi. Jotta kaupunginjohtajan vastauksessa olisi järkeä, hänen olisi pitänyt kertoa, kuka on kolmas osapuoli. Kaupunginjohtaja ei vastaa, kuten hän yleensäkin jättää vastaamatta.
 
 
Valtuutettujen itsehallinnon harjoittaminen on tietenkin oikeutta tehdä tyhmyyksiä veronmaksajien kustannuksella,
kunhan noudattavat laillisia muotoja.
 
 
Pitää vain surullisena todeta, että ylivelkaantunut kaupungin talous saa tässä kaupassa roimasti lisäkuormaa. Sitä veronmaksajat joutuvat vetämään ainakin seuraavat pari valtuustokautta. Jatkossa –  onpa valtuuston voimasuhteet miten tahansa -  kuntalaisten on tyytyminen  kasvaviin veroihin ja maksuihin.
 
 
Kaukolämpöyhtiö tulee olemaan siinä poliitikkojen hyvä lypsylehmä. Asiallisesti hinnat päätetään ja osinkoa jaetaan  heidän  päätöksillä puutteellisen laskutaidon varassa.
 
Aamuposti kertoi juuri,että kaukolämmön energiamaksua korotetaan ensi vuonna 4.8 % . Vuonna 2012 perusmaksu nousi 6% ja energiamaksu 10%. Siis kahdessa vuodessa maksun nousu on 20,8%. Huikea välillisen verotuksen korotus kuntalaisille!
 
Kaukolämmön ylihintaa vastaan on olemassa ainoa toivo, valtion viranomainen, joka   valvoo yhtiön hinnoittelua.
 
Nyt jos koskaan kaupunkilaisilta vaaditaan aktiivisuutta!
   
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: