STM repi kuin repikin kuntatehtävistä 545 miljoonaa
euroa
Kuntapäättäjät itkevät tänään, mistä säästöjä kunnissa. Vai ei
kuntatehtävistä voi saada aikaan säästöjä? Kyllä saadaan! STM on laatinut
ministeriökohtaisen toimintaohjelman velvoitteiden ja tehtävien vähentämiseksi.
Ei se ole mitään vallankumouksellista tehtävien lopettamisia. STM repi kokoon
545 miljoonan euron säästöt omalta hallinnonalaltaan. STM korostaa
ennaltaehkäisyä, kuntien palvelurakenteen uudistamista, päällekkäisyyksien
karsimista ja kestävyysvajeen umpeen kuromista.
STM on keskittynyt kestävyysvajeen umpeen kuromiseen. Kestävyysvajetta voidaan pienentää parhaiten virtaviivaistamalla prosesseja, karsimalla päällekkäisyyksiä hallinnosta ja palveluista sekä siirtymällä raskaammasta kevyempään palvelurakenteeseen. Silloin myös julkisen alan henkilöstön vuotuinen kasvu saadaan taitettua tavoitteen mukaisesti 3000 henkilöstä 1000 henkilöön.
Tätä kehitystä voidaan tukea esimerkiksi yhtenäistämällä aikaisemmin pirstaleisia mielenterveys- ja päihdepalveluja asiakkaalle selkeämmiksi kokonaisuuksiksi, vähentämällä laskentatehtäviä sosiaalialan ammattilaisten työstä ja vahvistamalla vanhusten kotiin annettavia palveluita laitoshoidon sijasta. Tavoitteet ovat kannatettavia ja toivottavasti niistä saadaan aiotut säästöt.
Esimerkiksi monissa kunnissa on voitu lakkauttaa terveyskeskuksen vuodeosasto ja sen sijaan järjestetään lyhytaikaista kuntouttavaa hoitoa. Raskaamman hoidon tarvetta ennaltaehkäisevät myös ikäihmisten neuvonta- ja ohjauspalvelut.
Monet tehokkaimmista keinoista vaikuttaa kestävyysvajeeseen edellyttävät ministeriöiden kiinteää yhteistyötä. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi erityisryhmien asumisen järjestelyt, sähköisten palvelujen kehittäminen ja matkojen yhdistämistoiminta. Uudistusten suunnittelua jatketaan valtiovarainministeriön vetämässä työryhmässä. Kauan on puhuttu ministeriöiden yhteistyön tarpeesta. Mietintöjä on syntynyt ja seminaareja järjestetty, mutta kitsaasti sitä on toteutettu. Joko nyt vihdoin yhteistyö käynnistyy ja tuloksia myös syntyy?
Kuntien on välttämätöntä tähänkin selvitystyöhön perustuen käynnistää kuntapalvelujen strateginen kehittäminen ja tavoitteellinen rationalisointi. On mahdollista kehittää myös palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Se tukee julkisen talouden kestävyyttä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa palvelurakenteen uudistus on ministeriön mielestä tehokkain tapa vaikuttaa palvelujen kustannuksiin. Kuntien rakenteiden ja prosessien uudistukset tuottavat merkittäviä kokonaishyötyjä, toisin kuin yksittäisten tehtävien vähennys.
STM on luvannut tukea ja valvoa uudistuksen etenemistä. Hyvä näin.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti