torstai 16. helmikuuta 2012

Riihimäen kunnallispolitiikka on laiminlyönyt vuokra-asunnot

Riihimäen  kunnallispolitiikka on laiminlyönyt vuokra-asunnot


Riihimäen kaupunginvaltuusto ja kunnallispolitiikka on törkeästi laiminlyönyt vuokra-asuntotuotannon ja aiheuttanut pitkän vuokra-asuntojonon. Näin presidentinvaalien jälkeen on paikallaan hieman paljastaa asioiden todellista tilaa, ja samalla keskusteluun haastaen kysyä, mistä johtuu, että  Riihimäellä on vuokra-asuntopula.  Arava- asuntoa haki Riihimäellä vuonna 2010  1360 ruokakuntaa. Arava-asunnon sai  295 ruokakuntaa. Harjoitettu politiikka on aiheuttanut Riihimäellä todellisen hädän.


Riihimäen kaupunki on laiminlyönyt vuokra-asuntotuotannon. Vuosina 2009 ja 2010  Riihimäellä ei rakennettu yhtään valtion lainoittamaa vuokra-asuntoa. Ei ihme, että  vuokra-asuntojono on pitkä. Vapaa-rahoitteisia kovan rahan asuntoja rakennettiin kahdessa vuodessa 344. Vuokra-asuntomarkkinoilla vuokralaisilla on vuokranmaksuongelma. Vuokrien hinnat ovat kohonneet  vuokralaisten maksukyvyn ohi. Lisäksi on turhan paljon myös suoranaista asumiseen liittyvää osaamattomuutta.


Asuntokysymys on nyt esillä. Asuntopoliittista toimenpideohjelmaa koonnut työryhmä on luovuttanut raporttinsa asuntoministeri Krista Kiurulle (sd). Työryhmä oli yhtä mieltä siitä, että asuntotilanne on varsinkin pääkaupunkiseudulla kriisiytynyt. Samalla asuntojen vuokrat ovat nousseet  kohtuuttomiksi  pienipalkkaisille vuokra-asuntoa tarvitseville ja erityisesti nuorille.


Tähän voidaan huomauttaa, että  sama tilanne on täällä Riihimäelläkin  ja ministeri Kiuru on tervetullut tutustumaan Riihimäen tilanteeseen. Samalla voidaan näitä Riihimäen porvareita, keskustaa ja vasemmistoa valistaa ja patistaa oikeasti liikkeelle hoitamaan asuntokysymystä.


Kyllä se on niin, että Riihimäellä tarvittaisiin nopeasti  kohtuuhintaisia yhden tai kahden ihmisen asuntoja. Niistä on kaikkein suurin pula  niin täällä kuin  kaikissa kasvukeskuksissa.Yhtä ratkaisua asuntopolitiikkaan on tarjonnut  eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd). Skinnari on tutustunut Wienin kaupungin asuntopolitiikkaan ja hän on suositellut mallin ottamista Wienin kaupungista. Skinnari tulee Herajoen Työväenyhdistyksen vieraaksi to 29.3. klo 18  ja silloin voidaan puhua myös asuntopolitiikasta.Helsingin Sanomissa toimittaja Marja Salmela  kirjoituksessaan Helsingille mallia Wienistä (HS  15.2.2012) kaipaa Helsingin asuntopolitiikan umpikujaan mallia Wienistä, jossa perustettiin  asuntorahasto hankkimaan maata ja rakentamaan asuntoja. Wien perustin 1984 asuntorahaston, joka on hankkinut tonttimaata yli 51  000 asunnon hankintaan ja toteuttanut 40 avointa kilpailua      16 000 uuden asunnon hankkimiseksi. Luvut ovat vaikuttavia, eikö tässä ole esimerkkiä Helsingille ja vaikka Riihimäelle. Tällä tavoin on saatu aikaan jopa 200 000 wieniläiselle kohtuuhintainen vuokra-asunto. 55 neliön kaksion kuukausivuokra on 400 euroa. Esimerkki puhuu puolestaan.Kysyn toimittaja Marja Salmelan tavoin, mitä jos Suomessa toteutettaisiin  suuri uudistus, jossa valtion tuotantotuki vuokra-asuntoyhtiöille lopetettaisiin ja tuki ohjattaisiin suoraan vuokralaisille. Salmela kysyy: Entä jos valtio, kunnat ja eläkeyhtiöt löisivät hynttyyt yhteen ja perustaisivat pääkaupunkiseudulle  metropolirahaston – samaan tyyliin kuin Wienissä?”Hyvä ja ajankohtainen keskusteluavaus!


Mikko Lund

Ei kommentteja: