lauantai 11. helmikuuta 2012

Kuntauudistus on tehtävä!

Kuntauudistus on tehtävä!


Böö, ei mitään pelättävää! Me vastustamme pakkoliitoksia ja haluamme kuulla aidosti kuntalaisia asiassa, sosialidemokraattiset  kansanedustajat Merja Kuusisto, Raimo Piirainen ja Pia Viitanen korostavat   Uutispäivä Demarissa.

On sittenkin - maan poliittishallinnollinen järjestelmä on syväjäätynyt - ei näytä auttavan "nuordemareita" edes yrmy Lipposen jyrinä. Ei heilunut kepun eikä persujen puhurissa! "Kuntauudistus on tehtävä", viesti oli selkeä; kokeneen ja historiatietoisen ent. pääministerin ryhdikäs puheenvuoro. Vastuutonta liiruamista näillä "surffidemareilla", jotka pelosta vapisevat kuntavaalin edessä. Omat asematko kansalaisten oikeuksia tärkeämmät? Mistähän pakkoliitoksista toverit puhuvat?

Eikö hallituksella olekaan ongelmia finanssipolitiikassa ja kansalaisten perusoikeuksien realisoimisessa? Eikö kansanvaltaa käytäkään eduskunta parlamentaarisen hallituksen esityksistä? Eikö julkisella vallalla - valtiolla ja kunnilla - olekaan velvollisuus toteuttaa kansalaisten perusoikeuksia?


Kuntajako on eduskunnan asia ja lailla on perustuslain mukaan varmistettava kansalaisten kaikkien perusoikeuksien toteutuminen.


Jos sittenkin kuutoshallitus - demarit ja kokoomus päähallitusvastuussa - lähestyisi julkisen toiminnan strategisia tosiasioita. Julkisia menoja/peruspalveluja 2/3 osaa käytetään kuntalaitoksen kautta. Tämän päivän palveluista on vielä maksamatta yli 14 mrd euroa - historian suurin kuntien velka on osa julkistalouden velkaa! Kuntalaitoksen peruspalvelukyky ei enää tyydytä kansalaisia! Ongelmia on muuallakin kuin sairaala- ja vanhuspalveluissa.


Jos entinen julkisten menojen rahoitusvolyymi ei ole hallitukselle mahdollista, on palvelujen jakelun logistiikkaa muutettava ja tavoiteltava julkisen vallan osapuolten kumppanuuden parempaa tehokkuutta.Kuntauudistuksen rekeä vetää talous, mutta länkinä on paikallisen demokratian ja itsehallinnon syventäminen. Eihän se ihmisten paikallisidentiteetti suurkunnissa mihinkään muutu.  Sitä voidaan tukea monin tavoin. Olisiko uuden kunnan jakaminen entisten kuntien vaalipiireiksi ihan poissuljettu vaihtoehto? Uudistuksen sisällöstä tiedottaminen poistaisi kansalaisten keskuudessa turhat - kuntaeliitin - ilmavaivat! Saattaisipa olla jopa hyvää vaalimainontaa hallituspuolueille?


Kuntavaalien pelossako demarit vielä pitkittäisivät 40 vuoden takaista kepu/demari -kompromissia? Se on turhaa tuulensuojaa jo melkein uponneelle laivalle? Kuntauudistus jätettiin aikanaan tekemättä ja nyt olemme tässä kurat pöksyissä. Hallitsematon ja yliresurssoitu kuntalaitos vaatii älämölössään yhtymineen ja kaikkineen lisukkeineen entistä menoa! Hallituksen taipuminen siihen merkitsee puolueiden toimintakyvyn ja hallitsemisen impotenssia. Sellainen touhu ansaitsee kansalaisten tuomion - myös demarien vaalitappion!

Höpö höpö  kansanedustajat. Ilman lakia uudesta kuntajaosta ei saada aikaan mitään kuntauudistusta. Ei Teidän tehtävänne ole makeilla ja myötäillä keskustan ja perussuomalaisten mielialoja, vaan propagoida hallituksen kuntauudistuksen tavoitteiden puolesta!


Mikko Lund

Ei kommentteja: