lauantai 4. helmikuuta 2012

Niinistöllä etumatka presidenttikisassa, mutta tulos selviää vasta sunnuntaina

Niinistöllä etumatka presidenttikisassa, mutta tulos selviää vasta sunnuntaina


Presidenttiehdokas Sauli Niinistön etumatka Pekka Haavistoon on yli 20 prosenttia  tuoreimman Ylen presidenttitutkimuksen  mukaan, joka julkaistiin 2.2.. Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän mielipidetiedustelun mukaan Niinistö saisi toisella kierroksella 62 prosenttia ja Haavisto 38 prosenttia äänistä. Kokoomuksen Sauli Niinistö on säilyttänyt vahvan johtoasemansa presidentinvaalin loppusuoralla.  Kaikista vastanneista 23 prosenttia ei osaa tai ei halua nimetä ehdokastaan.Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten yhteensä 1 492 henkilöä. Haastattelut tehtiin 25.1.-1.2.2012, ja mittauksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Niinistön kannatus on vahvinta kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja keskustan äänestäjien piirissä. Myös perussuomalaisten ja RKP:n kannattajien enemmistö tukee Niinistöä. Haavisto on vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n äänestäjien suosikki.SDP:n kannattajien joukossa Haavisto voittaa Niinistön prosenttilukemin 54 - 46 ja vasemmistoliitossa Haavisto voittaa luvuin 88 - 12.

Keskustan äänestäjistä Niinistöä tukee 81 ja Haavistoa 19 prosenttia. Perussuomalaisista Niinistöä äänestää 71 ja Haavistoa 29 prosenttia.Sunnuntain presidentinvaalista on tulossa jännittävä ja suhteellisen tasavertainen ottelu. Epävarmat äänestäjät ovat paljossa ratkaisijan  roolissa. He oikeasti pähkäilevät,  kenelle raaskivat antaa ainokaisen äänensä sunnuntaina pidettävissä  presidentinvaaleissa. Mikäli erilaisiin mielipidemittauksiin on luottaminen, epävarmojen osuus on noin neljäsosa. Nämä tulevat paljossa ratkaisemaan vaalin. Vaalipäivän äänestysprosentti tulee  vaikuttamaan lopputulokseen, kummasta ehdokkaasta tulee Tasavallan Presidentti.

Helsingin Sanomien aiemmin teettämä mielipidetiedustelu antoi saman tuloksen kuin Ylenkin tutkimus. Kokoomuksen presidenttiehdokkaalla Sauli Niinistöllä on etumatka vihreiden presidenttiehdokkaaseen Pekka Haavistoon nähden.

Niinistön taakse on asettumassa suurin osa niistä, jotka kannattivat ensimmäisellä kierroksella jotakin muuta ehdokasta kuin Haavistoa.

Haaviston takana taas ovat häntä ensimmäisellä kierroksella äänestäneiden ohella yksiselitteisesti ainoastaan ne, jotka äänestivät vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä. Mielenkiintoista on, että Sdp:n Paavo Lipposta äänestäneiden kannat ovat muuttuneet yhä myönteisemmäksi Haavistoa kohtaan. Mitä tähän asetelmaan vaikuttavat Paavo Lipposen ja Päivi Lipposen lausunnot Haaviston paremmuudesta  ja tuesta hänelle?

HS- Gallup toi esille mielenkiintoisia eroja: Niinistö on suosituin niin naisten kuin miestenkin parissa. Silti ero on selvä: peräti 72 prosenttia miehistä kertoo äänestävänsä Niinistöä, kun naisista Niinistöä tukee 56 prosenttia.

Niinistön kannatus on sitä vahvempaa, mitä iäkkäämpien ihmisten kantoja kysytään. Vain nuorimmassa ikäluokassa, 18–24-vuotiaiden parissa, Haavisto on Niinistöä suositumpi.

Haaviston suosio on suurin: pääkaupunkiseudulla, vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajien, ruotsinkielisten, nuorten sekä naisten ja akateemisesti koulutettujen parissa.

Gallupit eivät ratkaise vaalia. Äänestäminen ratkaisee  presidentin  - Sauli Niinistö vai Pekka Haavisto? Iltalehden kanssa voidaan olla yhtä mieltä  siitä, että käy sunnuntain vaaleissa kuinka tahansa, niin yksi asia varma: “valittu presidentti edustaa keskiluokkaista Suomea. Keskiluokka on vallannut hegemonian Suomen politiikassa ja nyt tämä näkyy selvästi myös presidentinvaalien toisella kierroksella.”Mikko Lund

Ei kommentteja: