sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Oliko puolustusministeri Stefan Wallin (r) esteellinen?
 
Oliko puolustusministeri Stefan Wallin (r) esteellinen?


Viime perjantaina syntyi jälleen keskustelua ministerin esteellisyydestä. Tällä kertaa puolustusministeri Stefan Wallinin esteellisyydestä. Wallin joutui perjantaina torjumaan syytöksiä, joiden mukaan  hän olisi esteellinen hallituksen päättäessä. varuskuntien lakkauttamisesta.

Ilta- Sanomat  tiesi kertoa, että  Wallin kuuluu Uudenmaan prikaatin kiltaan. Kilta edistää ja tukee Uudenmaan prikaatin ja sen varusmiehiä.

Wallin on kertonut keskustelleensa jääviyskysymyksestä kaksi kertaa  oikeuskansleri Jaakko Jonkan kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja  Pertti Oinonen on pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan, oliko Wallin esteellinen päätettäessä varuskuntien lakkauttamisesta.

On se aika kummallista, että ministerit itse eivät osaa päättää , ovat he jäävejä vai ei. Ministereiden luulisi tietävän, että jos on pienintäkin epäilyä, että ministeri on  jäävi, jää suosiolla pois päätöksenteosta.

Oikeuskansleri antaa asiasta päätöksen.


Tuleeko SAK hyväksymään eläkeiän noston?

Helsingin Sanomat kertoi, että SAK ei ole enää ehdottoman kielteinen eläkeiän alarajan nostolle. Eläkeiän alarajan nostosta voidaan neuvotella.  Pääministeri  Matti Vanhanen ehdotti talvella 2009  eläkeiän alarajan nostoa  65 vuoteen. Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelman mukaan eläkeikään ei kosketa tällä hallituskaudella.

SAK:n hallituksessa on annettu puheenjohtaja Lauri Lylylle valtuudet neuvotella työmarkkina-järjestöjen neuvotteluissa eläkeiän nostosta. SAK on tähän asti vastustanut vanhuuseläkkeen alarajan nostoa 63 vuodesta.

Työnantajien EK  haluaa sopia eläkeiän nostosta  ja työeläkemaksuista. Asia on poliittisesti hyvin arka.

SDP linjasi ennen eduskuntavaaleja, että SDP ei ole mukana hallituksessa, joka tekee päätöksen eläkeiän nostosta.

Kestävyysvaje ja rahojen loppuminen uhkaa toisaalla, toisaalla on ihmisten pinna, kestävyys  ja jaksaminen.


Mikko Lund

Ei kommentteja: