sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

"Vihreiden toiminta tekopyhyyden huippu"

   Tilikikkailun tilinpäätös: Pitäisi pesänselvityksenä laittaa ministeri ja kunnanjohtajat vastuuseen?

SDP:n kansanedusta Huovinen arvostelee kovin sanoin vihreitä Iltalehdessä:

Vihreiden toiminta tekopyhyyden huippu


Kansanedustaja Susanna Huovisen (sd) mielestä vihreiden ei tulisi kysellä ydinvoimakantojen perään.


SDP:n ympäristötyöryhmän vetäjä ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Huovinen kertoo Iltalehdessä olevansa pöyristynyt vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen SDP:hen kohdistamista syytöksistä.

Huovisen mukaan vihreät yrittävät antamillaan lausunnoilla peitellä hallituksen huonoa ympäristöpolitiikkaa.
-          Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkavan arvion mukaan nykyhallitus, jossa vihreät ovat on "ehkä muistissa olevan historian luonto- ja ympäristökielteisin hallitus", Huovinen lataa.

-Tätä taustaa vasten on kyllä tekopyhyyden huippu, että ydinvoimahallituspuolue vihreät tivaa keneltäkään muulta kantaa olemattomaan lupahakemukseen, hän jatkaa.

Huovinen muistuttaa, että SDP on selvästi kertonut, ettei puolue näe tarvetta ydinvoimalupien kirjaamiseen tulevaan hallitusohjelmaan. Sen sijaan hän näpäyttää vihreitä. Vihreät itse ovat istuneet hallituksessa, joka on myöntänyt kaksi ydinvoimalupaa.

Näin kansanedustaja Huovinen Iltalehdessä.


Eikö ministeri ja kunnanjohtajat  pitäisi laittaa vastuuseen talouskikkailusta?

Asiantuntijat ovat kertoneet   Suomen Kuvalehdessä  ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk) myöntänyt, että kunnat ovat kaunistelleet vuosia tilinpäätöksiään! Julkisen talouden kestävyysvajeen kuromiseen tarvitaan lamalaskujen lisäksi kuntasektorin rahoitusvaje, yli 10 miljardia. Tilinpäätöksien ylijäämät ovat osoittautuneet alijäämiksi. Mistä asiassa on kysymys?  Asiaa ihmettelee myös sisäasiainministeriön kuntaosaston entinen ylijohtaja Juhani Nummela Kuntien tilinpidon ”enronit” - kenen on vastuu, missä on moraali? Suomen Kuvalehdessä 31.3.2011.

Nummela kirjoittaa:
”Tuloslaskelmat eivät ole antaneet todellista kuvaa kuntasektorin rahoitustasapainosta. Kupla on syntynyt kumulatiivisesti vuodesta 1997 lukien - siitä asti kun kirjanpitolaki otettiin käyttöön kunnissa.
Kirjanpitolain soveltamisella uskottiin luotavan moitteeton kunnallinen tilinpito. Takeeksi perustettiin kirjanpitolautakunnan kuntajaosto ohjeistamaan lain soveltamista; tilipuitteita, hyvää kirjanpito- ja tilinpäätöstapaa. Tilintarkastaja - entisestä poiketen - säädettiin riippumattomaksi ja virkavastuulla toimivaksi.
Suositukset, muun muassa poistojärjestelmää koskevat, ovat olleet sitovina voimassa, koskevat niin tilintarkastajia ja kuin tilinpäätöksen tekijöitäkin. Kuntaliitto hallinnoi kuntajaostoa, jonka jäsenet edustavat valtiovarainministeriötä ja tilintarkastajien ammattikuntaa.
Reilun vuosikymmen kokemukset eivät näytä antavan aihetta enempään pohdintaan, missä vika; lainsäädännössä, soveltajissa, valvojissa vai kaikissako?
Syntyy mielikuva, että Kuntaliitto ja ministeriöt eivät ole seuranneet ja valvoneet kunnallista tilinpitoa. Voihan olla kuntien alipoistoissa ja tase-erien käsittelyssä kysymys myös siitä, että ”kikkailtaessa” on sivuutettu lakiin perustuva ohjaus tai jopa pettänyt kirjanpidon ja tilintarkastuksen ammattietiikka. Jos, niin vastuun ja moraalin perään täytyisi kysellä!
Virkavelvollisuuksien rikkomista varten säännöksiä on kirjanpito- ja rikoslaissa.
Kuntien tilinpitoa ohjaavaa oikeuskäytäntöä on odotettavissa; KHO ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus ratkaisevat erään kaupungin poistojärjestelyistä tehdyt valitukset. Päätökset ehkä selventävät käytäntöä, mutta se ei riitä.”
Hyviä  ja rohkeita kysymyksiä.
Suomennetaanpas vähäsen. Kuntaministeri, ministeriö ja kuntaliitto eivät ole riittävästi seuranneet ja valvoneet, mitä kunnissa  tapahtuu.
Voisin  hyvin kuvitella, että läntisessä Euroopassa  asia synnyttäisi kunnon keskustelun, tuuletuksen  ja  toimet, joiden tuloksena ministeri  ja eri vastuutehtävissä toimineet  saisivat lähteä.
Eikö opposition tulisi  olla niin  terhakka, että sen tulisi tehdä välikysymys  tai että asiassa edes kyseltäisiin ministerivastuun perään?
Politiikan on nostettava esiin moraali  ja kysyttävä, eikö kunnallisia virkamiehiä sitten tulisi asettaa  samalla tavalla vastuuseen. Eli kysymys  ei ole vain kuntaministeriöstä, vaan kaikista Suomen kunnista.


Mikko Lund

.




Ei kommentteja: