lauantai 16. huhtikuuta 2011

Saksan ekonomistit tyrmäävät Kiviniemen ja Kataisen bluffit

Saksan ekonomistit tyrmäävät Kataisen ja Kiviniemen bluffit Suomessa

 Kauppalehti 14.4.2011, sivulla 6 on erittäin merkittävä kirjoitus ”Vakausmekanismin vastustus kasvaa Saksassa”

”Asiantuntijoiden tylyt arviot kiihdyttävät liittokansleri Angela Merkeliin ja valtiovarainministeri Wolfgang Scäubleen kohdistuvaa arvostelua myös porvarihallituksen sisällä”.
Lisäksi kirjoituksessa todetaan ”Saksan valtiontalouden tarkastusviraston ja myös liittopäivien lakiasiantuntijoiden mielestä 2013 käyttöön otettava euron vakausmekanismi vie budjettivallan saksalaisilta kansanedustajilta ja rikkoo maan perustuslakia” .
Vielä lisää ” Yhä useammat ekonomistit, Ifo-taloustutkimuslaitoksen johtaja Hans-Werner Sinn etunenässä, korostavat , ettei ylivelkaantuneille maille joka tapauksessa pitäisi jakaa lisää rahaa tai takauksia” Siis Saksan parhaat ekonomistit tyrmäävät Kataisen ja Kiviniemen bluffit Suomessa!
Saksassa ei pelotella, että Saksa lamaantuu, työttömyyttä tulee saatikka että eläkerahat menetetään kun arvostellaan Saksan perustuslain vastaista EU:n vakausjärjestelmää.
Tiedämme, että vakausjärjestelmä on myös EU:n omien lakien (Maastrich) vastainen.

Tämäkin näkökulma ja tosiasiat huomioon ottaen - harkitkaa, mitä puoluetta ja ehdokasta äänestätte sunnuntaina!
Ei se parane, jos turvaudumme kaunistelijoihin.

Tosiaisioiden tunnustamista korosti presidentti Paasikivi, valitettavasti  kokoomusjohdolta on unohtunut  Paasivinen hyvä neuvo.

J.P.Roos HS 14.4.2011:
Suomelle olisi parasta erota heti eurosta 

Toisin kuin monet poliitikot väittävät, nykyisessä talouskriisissä on kyse nimenomaan euron kriisistä.Todistaa J.P. Roos.
Paras strategia Suomelle tässä tilanteessa olisi irrottautua eurosta heti ja päästää uuden markan kurssi kellumaan vapaasti. Jos Suomi irtoaa eurosta vasta kun on pakko – tilanteessa, jossa sen kilpailukyky on jo täysin mennyt – lopputulos on samanlainen sokki kuin 1990-luvun taitteessa, sanoo J. P. Roos, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori joka toimii nyt vierailevana tutkijana Oxfordin yliopistossa.

Yhteisvaluutta euroa on osuvasti verrattu autoon, joka päästettiin rullaamaan alamäkeen mutta johon ei rakennettu moottoria, jolla se pystyisi nousemaan ylämäkeen.
Vuoteen 2008 asti laskettiin alamäkeä, ja eurointoilijat voivat pettää itseään ja muita sanomalla, että euro on toiminut erinomaisesti ja ollut meille hyödyksi. Tosiasiassa ennen vuotta 2008 eurosta ei ollut meille mitään erityistä etua ja vuoden 2008 jälkeen siitä on ollut vain haittaa.
Ennen vuotta 2008 euromaat pärjäsivät mukavasti mutta eivät yhtään paremmin kuin maat, jotka eivät liittyneet euroon. Vuoden 2008 jälkeen muut kuin euromaat ovat pärjänneet selvästi paremmin. Euron ainoa etu on, ettei tarvitse vaihtaa matkavaluuttaa, mutta nykyisellä korttimaksujen ja käteisautomaattien aikakaudella silläkään ei juuri ole merkitystä.
Eurossa on tunnettu valuvika: yhteinen valuutta ja yhteinen keskuspankki mutta erillinen talouspolitiikka. Tämän seurauksena eräissä maissa on otettu liikaa velkaa, synnytetty keinottelukuplia sekä päästetty palkat ja muut kustannukset kasvamaan huomattavasti enemmän kuin muissa euromaissa.
Valuvika oli alun perin väistämätön: yhteisvaluutan kannattajat tiesivät hyvin, ettei yhdelläkään euromaalla ollut demokraattisia edellytyksiä luopua kokonaan taloudellisesta suvereniteetistaan. Ja kuten aina EU:n yhteydessä, ajateltiin panna jäsenmaiden kansalaiset nielaisemaan ensin syötti ja kiristää siimaa sen jälkeen.
Euro on johtanut tilanteeseen, jossa taloutensa järjestyksessä pitäneet euromaat ovat muihin nähden kilpailukykyisiä, kun taas ne maat – Kreikka, Irlanti, Portugali ja Espanja –, jotka ovat ratsastaneet halvoilla luotoilla, ovat menneet niin huonoon kuntoon, että vain raju devalvaatio tai valuutan kellutus pelastaisi ne.
Tosiasia kuitenkin on, että myös Suomessa euron ulkoinen arvo on aivan liian korkea, jotta Suomi olisi kilpailukykyinen maailmalla. Toisaalta kilpailukykymme euroalueen sisälläkin on Saksaan nähden kehno.
Toisin kuin monet poliitikot ja jopa jotkut taloustieteilijät väittävät, nykyisessä talouskriisissä on kyse nimenomaan euron kriisistä. Jos euroa ei olisi, meillä ei olisi minkäänlaisia huolia siitä, mitä Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa, Espanjassa tai Italiassa tapahtuu. Ilman euroa olisimme jo nyt aika mukavassa nousussa Saksan vanavedessä mutta selvästi edullisemmalla valuuttakurssilla.




Sailas syyttää puolueita itsepetoksesta

Helsingin Sanomat  14.4.2011 kertoo, miten valtiosihteeri Raimo Sailas ihmettelee, miksi puolueiden vaaliohjelmissa ei näy kansainvälisen talouden  vaikutusta. Sailas kuvailee tilannetta sanalla ”järkyttävä”. Sailaksen kirjoitus on luettavissa tuoreimmassa Kanava-lehdessä.
Erityisesti Sailas ihmettelee puolueiden lupauksia tasapainottaa julkista taloutta talouskasvua nopeuttamalla. Sailas nimittää tätä itsepetokseksi.

Sailas ei vapauta mitään puoluetta kritiikiltä.

”Jo ennen finassikriisiä pidettiin 2010- luvun kasvunäkymiä vaisuina, ja tuo kriisi söi niitä lisää. On sitä paitsi osoitettu, ettei nopea kasvu – yllättävää kyllä – paranna julkisen talouden tasapainoa pitkällä aikavälillä”, kirjoittaa Sailas.

Sailas listaa epävarmuustekijöiksi Kiinan vaihtotaseylijäämän, Yhdysvaltain ja Japanin jättimäiset budjettialijäämät, ennätykselliset valtionvelat eri maissa, eurokriisin, ruuan ja öljyn hinnannousut, koron nousun, inflaation, Japanin luonnonkatastrofin ja siitä seuranneen ydinvoimaonnettomuuden, arabimaiden levottomuudet ja Portugalin kriisin.

”Omasta oravanpesästä ei kavalaan maailmaan kurkita”, Sailas ihmettelee puolueiden huolettomuutta.
”Puolueet elävät kuin lastenlaulussa: Mummolaan kun pyöräilemme, pilvenhattaraa ei näy”.

Kiviniemen ja Kataisen hallitusta hyvin kuvaa "Mummolaan kun pyöräilemme pilvenhattaraa ei näy".

 Mikko Lund

Ei kommentteja: