keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Sosialidemokraatit nousussa, perussuomalaiset laskussa

HS:n Gallup: Sosialidemokraatit  nousussa, perussuomalaiset laskussa
Kokoomus suurin, sosialidemokraatit kakkonen, kolmas keskusta

HS- gallupin tuloksen mukaan kokoomus saisi 20,2 prosenttia, SDP 18 prosenttia, keskusta 17,9 prosenttia ja perussuomalaiset 16,9.

Sunnuntain vaaleista tulee ihan oikea, jännittävä ja  tasainen  kamppailu suurimman puolueen paikasta. Virhemarginaali huomioiden kokoomus, sosialidemokraatit tai keskusta  on suurin puolue.  Perussuomalaisten kannatukseen sisältyy muita suurempi epävarmuus.

Epävarmuutta lisää sekin, että  puoluekantansa ilmoittaneista kolmasosa, 32 prosenttia saattaa vielä vaihtaa puoluekantaa. Vihreiden kannattajat ovat epävarmimpia, heistä 48 prosenttia saattaa äänestää muita. Varmimpia ovat SDP:n ja keskustan äänestäjät.



Miten käy keskustan karkkikaupassa? Ehkä eduskuntavaalien yksi mielenkiintoisimmista tapauksista on Jarmo Korhonen. Minkälaisen kannatuksen saa keskustan entinen puoluesihteeri  Jarmo Korhonen? Pystyykö Korhonen imuroimaan  perussuomalaisille muutoin meneviä ääniä? Pystyykö keskustan entinen  puoluesihteeri
herättämään keskustan  ja Mari Kiviniemen painajaisunesta?

Hallitus pääministeri Mari kiviniemen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) johdolla on luvannut, että Suomi osallistuu Portugalin tukipaketin rakentamiseen.

Hallitus ja hallituspuolueet eivät halunneet, että asiasta olisi päätetty ennen vaaleja. Hallitus on kuitenkin sitomassa tulevan eduskunnan käsiä asiassa.

Tämä asia vielä. Hallitus on hukannut valtion rahat. Valtiontalouden alijäämä on 8 miljardia euroa.

Tukipaketti on oikea Moolokin kita.

Euroopan vakausmekanismin (EVM) on tarkoitus alkaa kesäkuussa 2013 ja korvata aikaisemmat järjestelmät (ERVV ja ERVM) ja niiden tehtävät siitä alkaen.

EVM:n tosiasiallinen lainanantokyky olisi noin 500 miljardia euroa. EVM:lle luodaan oma pääomarakenne, joka perustuu 80 miljardin euron maksettuun pääomaan ja 620 miljardin euron korotusvaltuuksiin ja takauksiin.

Suomen osuus EVM:n pääomasta on 1,8 miljardia euroa ja Suomen maksettava maksuosuus olisi vuosien 2013-2017 ajanjaksolla 288 miljoonaa euroa joka vuosi. Lisäksi Suomen osuus korotusvaltuuksista/takauksista olisi 11,2 miljardia euroa.

Euroopan unionin jäsenmaiden konkurssitila on seurausta siitä, että tehtyjä sopimuksia ja sääntöjä eivät jäsenmaat ole noudattaneet. Suurin osa EU-jäsenmaista ei ole noteerannut millään tavoin Euroopan talous- ja vakaussopimuksen määräyksistä ja velvoitteista. Toisaalta erilaisten pelureiden ja suurpankkien avustuksella aikaansaamat tappiot kaatuvat jälleen kaikkien euromaiden veronmaksajien syliin.
Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen tekee tiukkaa paluuta keskustan eduskuntaryhmään Vaasan vaalipiiristä. Korhonen on aivan seurattava henkilö sen vuoksi, että hän perustaa suuntautumisensa enemmän tosiasioihin kuin keskustassa yleensä ja varsinkin mitä keskustan hallitusryhmässä asioista ”aatellaan”. Korhonen on aivan eri linjoilla  kuin keskustan hallitusryhmä. Korhonen epäilee  Euroopan tukipaketin pysyvyyttä, ”synnytettävät järjestelmät ovat vain paperitiikereitä ja sopimuspaperit uuninsytykkeitä”. Taidapa tuota selkeämmin sanoa. Korhonen aiheuttaa Mari Kiviniemelle  todellisia painajaisia.

Korhonen kirjoittaa 11.4. Pohjalaisessa seuraavaa:

”On suuri pelko, että myös nyt synnytettävät järjestelmät ovat vain paperitiikereitä ja sopimuspaperit uuninsytykkeitä.

On todella irvokasta katsoa kun perustettavan EVM:n pääomasta Kreikka maksaa 2,8 miljardia euroa ja takaa 17,5 miljardia, Portugalin osuus pääomasta on 2,0 miljardia ja takuista 15,6 miljardia euroa, Irlannin osuus pääomasta on 1,3 miljardia euroa ja takuista 9,9 miljardia euroa ja Espanjan osuus pääomasta 9,5 miljardia euroa ja takuista 73,8 miljardia euroa.

Kaikki edellä mainitut maat eivät nytkään selviä omista veloistaan (Espanja syksystä alkaen), niin ne kuitenkin kelpuutetaan papereissa takaamaan sitten muiden jäsenmaiden velkoja. Minä itse en usko, että tuo utopistinen järjestelmä kestäisi edes kasassa syntymäänsä saakka kesäkuuhun 2013 asti.

Pienen Suomen sitominen järjettömiin taloudellisiin vastuisiin ei ole viisasta politiikkaa. Me emme ikinä selviäisi vastuista, jos ne realisoituisivat maksettaviksi. Suomalaiset pitää pystyä herättämään tästä painajaisunesta ennen kuin liian myöhäistä.”

Korhosen epäilyä tukee The Economist – lehden artikkeli.


The Economist  31.3.2011: ”Ne ovat nurin – myönnä se”

The Economistin artikkeli on karua luettavaa. "Ne ovat nurin - myönnä se" -otsikolla kirjoitettu juttu uskoo, että Kreikka, Irlanti ja Portugali eivät selviä ilman velkojen uudelleenjärjestelyä. Artikkelin mukaan velkaantuneiden maiden tilanne menee koko ajan huonommaksi.
Nämä ovat The Economistin artikkelin synkät uhkakuvat:
1. Brysselissä tehdyt vakaustoimenpiteet ovat auttaneet vain vähän Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia, alueen eniten ongelmissa olevia talouksia. Niiden tilanne menee koko ajan huonommaksi ja Euroopan johtajat saavat syyttää itseään. Euroalueen johtajat sopivat vaikeuksissa olevien maiden pelastamispaketista, mutta pakettiin ei saatu tarpeeksi rahaa ongelmien korjaamiseksi.
2. Sekä Kreikan että Irlannin, euroalueen "pelastettujen" talouksien, talouskasvu on negatiivista. Kansantuote pienenee jopa ennakoitua enemmän.
3. Sijoittajat eivät selvästi usko, että pelastustoimet auttaisivat.
4. Kreikka ja Irlanti ovat tehneet suuria budjettileikkauksia, mutta molemmissa maissa ja myös Portugalissa näkymät ovat synkät.
4.Takaisinmaksu vaikuttaa epätodennäköiseltä, kun valtionvelkojen korot pysyvät korkealla. Valtioiden velkojen odotetaan olevan enimmillään valtavia: Kreikalla 160 prosenttia vuotuisesta kansantuotteesta, Irlannilla 125 prosenttia ja Portugalillakin 100 prosenttia.
5. The Economist puhuu tilanteesta "syöksykierteenä".
6. The Economistin mukaan Kreikan, Irlannin ja Portugalin velkataakkaa on leikattava ennemmin tai myöhemmin.
7. Juttu päättyy toteamukseen, että osa ekonomeista on myöntänyt kulissien takana, että maiden velkasaneeraus on lopulta väistämätöntä. The Economistin mukaan se olisi aika myöntää julkisesti.
http://www.economist.com/node/18485985

Mikko Lund

Ei kommentteja: