tiistai 26. huhtikuuta 2011

Sosialidemokraatit saivat rökäletappion Riihimäellä

Sosialidemokraatit  saivat rökäletappion Riihimäellä
 
Sosialidemokraattinen puolue menestyi käydyissä eduskuntavaaleissa niin hyvin, että se sijoittui koko maan tilastossa toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja sai vain noin 33 000 ääntä vähemmin kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Tappio  on kuitenkin tappio. Kokoomus nousi äänimäärissä ja paikoissa suurimmaksi puolueeksi, mutta sekin menetti edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 18 000 ääntä. Keskustan äänimäärä putosi sen sijaan 177 000 ääntä.
 
Kun muut eduskuntapuolueet menettivät kannatustaan, perussuomalaiset nousivat vaalien suurvoittajaksi. Ääniä perussuomalaiset lisäsivät  peräti yli 447 000 ääntä enemmän kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Se on todella suuri, jytkyvoitto.
 
Riihimäellä perussuomalaiset lisäsivät kannatustaan edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna  yli 2 400  äänellä, vasemmistoliitto  lähes 900 äänellä, kokoomus noin 350 ääntä. Keskusta menetti noin 500 ääntä, vihreät noin 240  ääntä   ja sosialidemokraatit noin 750 ääntä. Sosialidemokraatit ovat edelleen kannatukseltaan suurin ryhmä 3 795 ääntä.
 
Sosialidemokraattien paikallista kannatusta ja sen laskua selittää paljossa liimautuminen kunnallispolitiikassa kaupunginjohtajan ja kokoomuksen kylkeen. SDP:ltä olisi kaivattu selvää irtautumista  kokoomuspolitiikasta.  B- kokoomuslaisuudesta ei saa etuja, äänestäjät palkitsivat  nytkin  reilulla äänikadolla. Paljon ennen sosialidemokraatteja äänestäneitä, äänesti nyt vasemmistoliittoa.
 
Herajoen Työväenyhdistys ry. tulee analysoimaan vaalitappion ja pohtii toimenpiteitä  toiminnan kehittämiseksi paremmin vastaamaan kaupunkilaisten todellisia toiveita. Keskeisimpänä asiana Herajoella pidetään sosialidemokraattista politiikkaa.
 
 
 
Väyrysen kannatus sammui
 
Keskustan yksi menestyneimpiä poliitikkoja on eittämättä Paavo Väyrynen. Mihin mies olisikaan ehtinyt, ellei entisen hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri olisi pudonnut eduskunnasta. Väyrynen oli ehdokkaana Uudellamaalla ja hän sai alle 3 000 ääntä. Väyrynen on saanut Uudenmaan vaalipiiristä parhaimmillaan  lähes 25 000 ääntä.
 
Väyrynen todisteli  A- studiossa, että hän olisi uskottava  ehdokas presidentinvaaleissa. Väyrysen mukaan hänellä on ympäri maata vankka kannatus keskustan kentällä. Mitä tästä on ajeltava? Keskustan kannatus ei riitä. Väyrynen on ollut  keskustan ehdokas kaksissa aikaisemmissa presidentinvaaleissa eikä Väyrynen ole päässyt presidentiksi.
 
Väyrynen on jo ilmoittautunut  puolueen jäsenvaaliin.
 
Toisilla on itseluottamusta ja uskoa omaan menestykseen. Väyrynen kuuluu näihin  harvoihin. Väyrynen on tavallista sitkeämpi Lapin jätkä.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: