sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Äänestämään!

Riihimäkeläiset   - sitten  äänestämään, jos ei ole vielä äänestetty!


Vaalihuoneistot  avautuvat klo 8 ja ovat avoinna klo 20 saakka. Riihimäellä on perinteisesti äänestetty huonommin kuin muissa kaupungeissa. Asia korjaantuu äänestämällä.
Äänioikeus saatiin 1906 eduskuntauudistuksessa. Suomen naiset ensimmäisenä Euroopassa saivat äänioikeuden. Se mahdollistui taistelun kautta ja siksi, että punainen lippu liehui säätytalon portailla.

Äänioikeus koettiin tärkeäksi, kuten siitä hyvin kertoo Ilmari Kianto kirjassaan Punainen viiva.

Topi Romppaisen vaimo muotoili tuntonsa seuraavasti: "Jutkautan minä punasen viivan, oikein paksun ja sakian. Saapi Venähen keisari nähdä miten Suomen akan sappi paisuu, kun on leipä laiha. Ja puumerkkini minä alle rätkään, vaikka kieltäköönkin peruslaki! Ihan uhallakin minä piirustan, jottapa älyävät, että Korpiloukossa on kysymyksessä täysi tosi." (Ilmari Kianto, Punainen viiva, 1909)

Niin ääni vaan ”jutkauttamaan” vaaliuurnaan, jos ei ole vielä äänestetty.

Hyvin vahvana tuo Punaisen viivan henki on tuntunut näissä vaaleissa, vaali-into on saanut paikoin väkivaltaisiakin muotoja. Luokkayhteiskunnan paluu on tosiasia.

Hämeenlinnassa hyväksyttiin vuoden 1907 eduskuntavaaleihin seuraava vaalivetoomus, jonka sisällöstä kuvastui järkähtämätön luottamus ja usko punaisen viivan ihmeitä tekevään voimaan:

”Hämeen köyhä kansa

Nyt sinun käsissäsi on valta, jos vaan osaat sitä oikein
käyttää hyväksesi. Pian kokoontuu Suomen kansan eduskunta. Se voi tehdä parannuksia sinun elämääsi, jos siellä vain löytyy tarpeeksi monta siskoa ja veljeä, jotka puoltavat näitä parannuksia köyhän kansan hyväksi.

Osaatko sinä käyttää valtaasi? Osaatko tukea omia veljiäsi ja siskojasi?


Vallassaolijat tulevat sinun luoksesi, antaen sinulle kauniita lupauksia, jos

sinä suostut auttamaan heitä. He koettavat peittää sinun silmäsi ja
vakuuttavat, että juuri he – kansan entiset ja nykyiset sortajat – ovat sinun
ystäviäsi. He koettavat valheilla ja vääristelyillä vieroittaa sinut omasta
luokastasi, omasta toiminnastasi. Heillekö sinä annat kannatuksesi? Muista, jos teet niin, taistelet itseäsi vastaan, olet omien lapsiesi onnen syöjä.

Hämeen köyhä kansa. Köyhäin kotien äidit, te tulevan sukupolven kasvattajat.

Muista mihin elämäsi ja lastesi onni velvoittaa sinua. Meillä ei ole mahtia, ei voimia muuta kuin silloin, kun me järkähtämättä pysymme yksimielisinä.
Yksimielisesti siis toimikaamme. Älköön kukaan antako eripuraisuuden myrkyn hajottaa meidän voimiamme. Älkäämme kallistako korviamme porvaripuolueitten viettelemisiin ja lupauksiin. Olkaamme oman onnemme seppiä.

Ja kun vaalipäivä tulee, silloin joka mies ja nainen vaaliuurnan ääreen, silloin yksimielisyyden voimalla Hämeen eteläisen vaalipiirin köyhän kansan edustajiksi, sorretun kansan oikeuksien puoltajiksi, totuuden perille viejiksi, äänestämään”
  sosialidemokraattiset edustajaehdokkaat.

Lähde: V.E. Saari: Aatteen tiellä, Etelä-Hämeen Sosialidemokraattisen Piirin historiikki 1906 -1966; Kirjapaino Jaarli, Hämeenlinna 1969

Äänestämään!

Mikko Lund

Ei kommentteja: