perjantai 14. joulukuuta 2012

Hyvä Veli- verkostoja vastaan on taisteltava myös lähipiirissä

Hyvä Veli- verkostoja vastaan on taisteltava myös lähipiirissä
 
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) taistelee (AP 30.11.) mininisteri Kyllösen rinnalla "Hyvä Veli" -verkkoja vastaan. Hyvä niin ja vasemistoliitolle menestystä tässä tärkeässä demokratian avoimmuutta ja rehellisyyttä lisäävässä taistelussa!
 
Pekonen on ollut myös kiitettävän aktiivinen rauhoittelemaan RYKS:in sairaalaväkeä ja asukkaita sairaalan muutosprosessissa. Hänen linjansa ja tavoitteensa seudun perusterveydenhoidon ja sairaalapalvelujen tulevaisuudesta on jäänyt kuitenkin epäselväksi. Edellisessä puheenvuorossaan AP:ssa hän kehoitteli ihmisiä "kaikessa rauhassa" odottelemaan, mitä sairaala-asiassa tuleman pitää. Odottelu tässä asiassa on suoraan pään pistämistä pensaaseen.
 
Hallituksen piirissä muotoutumassa oleva sote -ratkaisu on kuitenkin merkittävin kysymys, jolla kaupunkiseudun palvelujen tulevaisuus määrittyy. Vasemistoliitto on hallituksessa ja Aino- Kaisa Pekosella on merkittävä asema puolueessa. Sitä ääntä ratkaisussa pakosti kuullaan.
KHKS:n strategian tulos - päiväsairaala - on kenties tähän hallituksen sisäiseen prosessiin nähden vain kelvoton yritys pönkittää keskussairaalan lääkärien statusta ja Hämeenlinnan erikoissairaanhoidon palvelutasoa. Sillä taistellaan enemmän yleispoliittisten päämärien puolesta: Säilytetään Kanta- Hämeen pienmaakuntaa ja Hämeenlinnan maakuntakeskuksen asemaa! 
 
Onko Pekoselle tullut mieleen, että näitä HV-verkkoja on ihan lähipiirissä ja on siinä itsekin mukana? Politiikan ydintoimijoiden kesken - kansanedustajat, maakunnan instituutioiden ja kuntien keskeiset poliittiset päättäjät sekä johtohenkilöt - seisovat maakuntaideologian takana. He eivät kysele Kanta-Hämeen maakunnan hyötyjä tai haittoja. Porukan yhteinen etu on ylläpitää tehotonta maakuntaa ja maksattaa viulut äänestäjillä! 
 
On vuosikymmenten poliittinen tapa sulaattaa itsensä konsensukseen, vaikka siitä oman kannatuspohjan palvelut kärsisivät. Yksimielisyys vaatii mafiatyyppistä omertaa! RYKS:n tulevaisuus on siitä hyvä esimerkki.
 
Kysynkin, miten Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu hallituksen sote-uudistuksessa sairaanhoitopiirien tulevaisuuteen ja mille erikoisvastuualueelle Riihimäen seudun vaativat erikoissairaanhoidon palveluvelvoitteet tulisi määrätä.
Jos linjana olisi piirien poistaminen ja velvoituksen määräminen eteläisiin muodostelmiin, niin sillä puretaan historiallinen poliittinen HV -verkko, joka on ollut Riihimäen seudun kehitysjarru sitten lääninrajojen poistumisesta lähtien Hyvinkään ja Riihimäen väliltä. Rohkeuden osoitusta se kenties vaatii, mutta pakottaa myös Päivi Räsästä ja Timo Heinosta tulenmaan ulos reilusti kuorestaan ilman vaalipiiriin liittyviä poliittisia laskemia.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: