maanantai 20. kesäkuuta 2011

Venäjän voimaloissa vakavia puutteita

Venäjän voimaloissa vakavia puutteita
Voimalat eivät kestä luonnontuhoja
 
Aamun Helsingin Sanomat kertoo, että Venäjän ydinvoimaloihin tehdyt tarkastukset ovat paljastaneet lukuisia puutteita. Voimalat eivät kestä maanjäristystä eikä muita luonnontuhoja.
Puutteet käyvät ilmi Venäjän valtiollisen ydinvoimayhtiön Rosatomin raportista, jonka norjalaislehti Aftenposten oli saanut haltuunsa.
 
 

Menneisyyden aaveet kummittelevat
 
Baltian maissa muisteltiin viime viikolla joukkokyyditysten 70-vuotismuistoa. Kymmeniätuhansia ihmisiä vietiin Stalinin määräyksellä Virosta, Latviasta ja Liettuasta Siperiaan eläinkuljetusvaunuilla. Tuhansia kuoli. Tapahtunutta on vaikea unohtaa.
 
Lasse Lehtinen kirjoittaa, että neuvostomiehityksen jäljiltä on kolmenlaista tuskaa. Oli niitä, jotka auttoivat ilolla miehittäjää. Oli niitä, jotka ilmiantoivat tuttaviaan tai vaikenivat. Kolmansia kohtasi kyyditys, kuulustelut, kidutus ja kuolema. Silti vapautuksen jälkeen kaikkien oli elettävä yhdessä ja yrittää unohtaa.
 
Virossa käynnistettiin presidentti Toomas Henrik Ilveksen aloitteesta vuosia 1941- 1991  koskeva tutkimusohjelma. Tehtävänä on katsoa miten miehityspolitiikka poikkesi  Neuvostoliiton allekirjoittamasta YK:n yleismaailmallisen  ihmisoikeusjulistuksen periaatteista. Hankkeessa ei haeta oikeutta, vaan menneisyyden tasapainoista hallintaa.
 
Menneisyyden hallinta on tavattoman vaikeaa. Venäläiset oppikirjat kertovat, että Suomi aloitti talvisodan. Saksassa jotkut ovat sitä mieltä, että keskitysleirejä ei ollut. Meillä tosi arka asia näyttää olevan ns.  Tiitisen lista.
 
Sulo Aittoniemi  Ilta- Sanomissa: Kataisen hallituksesta tulee vahva
 
Aittoniemi uskoo, että Kataisen hallituksesta tulee vahva. Säätytalon ympäri juostiin sellainen kujanjuoksu, että siinä porukka kovettui. Tulee vahvempi hallitus kuin uskotaan.
 
Aittoniemi ei povaa perussuomalaisille hyvää tulevaisuutta. Timo Soini on loistava mies, mutta sutkaukset loppuvat joskus. Perussuomalaiset ovat sekava porukka. Puolue hajoaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
 
Kansan Uutiset kertoo:
 
Suomen uusi liikenneministeri on Merja Kyllönen ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.
 

Vasemmistoliitto äänesti: Hallitukseen

Vasemmistoliitto menee hallitukseen. Puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti asiasta äänin 40  – 23.

3 äänesti tyhjää.
 
Kansan Uutiset  kertoo Markus Mustajärven oppositiotiestä
 
Markus Mustajärvi asettui oppositioon jo ennen hallitukseen menoa.

”Tuen kaikin keinoin sitä, että puheenjohtaja voisi olla itsensä kanssa samaa mieltä”

Vasemmistoliiton lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi asettui oppositioon jo ennen kuin hänen puolueensa ehti mennä hallitukseen.
Puolue päätti sunnuntai-iltana, että se hyväksyy kuuden puolueen yhdessä rustaaman hallitusohjelman ja menee maan hallitukseen.
Mustajärvi vastusti prosessia alusta alkaen.
– Joistakin asioista ei voi tinkiä, hän sanoi sunnuntaina.
– Kerroin jo aamulla eduskuntaryhmän kokouksessa, miten äänestän jatkossa. Heti pääministeriäänestyksessä painan punaista, samoin hallitusohjelmaäänestyksessä.

 

Mustajärvi arvioi, että myös eurotuet ovat asia, jossa hän äänestäisi hallituksen kantaa vastaan.
– Olen ihan samalla linjalla, millä puolueen puheenjohtajakin oli ennen vaaleja, hän näpäytti puoluejohtaja Paavo Arhinmäkeä.
– Tuen kaikin keinoin sitä, että puheenjohtaja vois olla itsensä kanssa samaa meiltä näissä asioissa.
Mustajärvi ei aio erota ryhmästään.
– Ryhmällä on selvät säännöt ja niin pitääkin olla. Se tekee omat päätöksensä. Mutta en mieti sitä, mitä ryhmä tekee suhteeni. Minulle ratkaisuni on kuitenkin selvä. En kerta kaikkiaan voi toisenlaista tietä valita.
Hän veikkaa, että joidenkin muidenkin voi olla vaikea niellä Euroopan vakautuspolitiikkaa.
– Saa nähdä, kenellä riittää kantti äänestää aikanaan eduskunnassa sen mukaan, mitä sydän ja pää sanoo.
Mustajärven kanssa samalla lailla aikoo toimia varsinaissuomalainen kansanedustaja Jyrki Yrttiaho. Myös tamperelainen Anna Kontula sanoi sunnuntaina, että hallitusohjelmassa on joitakin asioita, kuten Euroopan tukiasiat, joissa hän voi äänestää hallituksen linjaa vastaan. Kontula aikoo kuitenkin äänestää puoluevaltuuston päätöksen mukaisesti muuten.

Tasaveroja

– Helposti sanotaan, että nyt on tärkeintä suomalainen sosiaaliturva, niin kuin onkin. Mutta euroalueen talouskriisi syvenee ja laajenee. Hallitusohjelman voimalauseissa sanotaan, että jos valtion talouden tila heikkenee tiettyjen kriteerien sisällä, välittömästi käynnistetään uudet leikkaukset ja verojen korotukset . Eurokriisi heijastuu kaikkeen, mitä kotimaassa tehdään.
Mustajärvi toteaa, että hallitusohjelman lupaamat sosiaaliturvan parannukset koskevat vain joitakin.
Mustajärvi on puhunut monesti siitä, että työttömyysturvaa ei ole nostettu kahdeksaan vuoteen. Nyt nostetaan.
– Se on ihan oikein, mutta mikä on sitten kaiken kaikkiaan sen hinta? hän kysyy.
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: