perjantai 17. kesäkuuta 2011

Poliitikot tarvitsevat ymmärrystä

Poliitikot tarvitsevat ymmärrystä
 
Ei niin, että kansalaisten pitäisi ymmärtää poliitikkojen töppäykset. Vaan niin, että poliitikot oikeasti ymmärtäisivät  käsittelemiään ja päättämiään asioita. Kansalaiset voivat  toivoa ja vaatia, että politiikka tekisi kansalaisille oikeutta ja hyvinvointia. 
 
Raimo Ilaskivi kirjoitti äsken Iltalehden blogissa huolensa velkaantumisesta ja suhdanteista. Ilaskiven ansioksi on luettava, että hän on ainut kokoomuslainen keynesiläinen. Hän on lukenut kansantaloustiedettä ja sitä ymmärtääkin. Erityisesti Ilaskivi on perehtynyt Keynesin oppiin suhdanteiden vaihtumisesta ja tasaamisesta. Ilaskivi kirjoittaa:
 
"Hallitusohjelmaa laadittaessa kysymys valtiontalouden saattamisesta kuntoon on ollut eräs keskeisistä kysymyksistä.  Mitä veroja korottaa, mitä menoja leikata – siihen tiivistyvät poliittiset intohimot ja vaateet. Kun yhteisymmärrys saavutetaan, se tehdään nimenomaan poliittisten näkemysten mukaan – mitä vaalilupauksiin on sisällytetty. Politiikka selättää suhdannepolitiikan. Nyt ollaan tyytyväisiä, koska yhteisymmärrys puolueitten kesken on ilmeisesti jo olemassa. Mutta poikkeamisen suhdannepolitiikasta aiheuttama lasku huomataan ja maksetaan vasta myöhemmin.
“Entinen ekonomisti” voi vain todeta, kuinka Keynesin oppi suhdanteiden tasaamisesta kyllä kernaasti kelpasi silloin, kun se suositti velanottoa ja elvytystä, mutta unohdettiin tässä vaiheessa, jossa olisi ollut kiristyksen aika. Tuskin hallitusneuvottelijat tätä tyydytyksellä lukevat, mutta tulkoonpa todetuksi, kun tuloksista muutaman vuoden päästä keskustellaan."
Montakohan kansantaloustieteen teosta hallitusneuvottelijat ovat lukeneet, niin että voisi odottaa heillä olevan jotain ymmärrystäkin kansantalouteen ja erityisesti valtiontalouteen? 

Ilaskivi on vanhan polven poliitikko; vastuullisuus sisältää velan merkityksen ymmärtämisen. Nykyporukka tarvitsee julkisena palveluna henkilökohtaisen taloudenpidon onnistumiseksi velkaneuvonnan. Nyt näyttää siltä, että velkaneuvonta pitäisi laajentaa koskemaan kuntia. Riihimäki näyttäisi sitä kiireesti tarvitsevan!
 
Riihimäen kaupunginkin pitäisi lisätä itseymmärrystään velan suhteen. Talouden vahvistamisen linja piilee velan lyhennysohjelmassa!
 
Miksi enemmistö valtuutetuista viimeisessä budjettikokouksessa hylkäsi ehdotukseni/ponnen, joka tarkoitti velkojen lyhennysohjelman laatimista?
 
Etukäteen on syöty varsinaisten tulojen yli yhden vuoden tuotto - miten se sopii kaupungin rahoitustasapainoon? Riihimäen kaupungin varsinaiset tulot  ovat n. 90 milj. e ja velat ilman konsernivelkoja yli 100 milj e .Kyllä siinä oikeasti rypistämistä riittää, jotta päästäisiin velan lyhennysohjelmaan.
 
 Velanhoidossa ongelma on, että pakolliset hyvinvointimenot palveluihin on yli 80 % kokonaismenoista, miten siinä sitten jäännöksellä ja kiristyvällä valtion suhtautumisella kuntarahoitukseen hoidetaan velkojen lyhennys.
 
Tavoitteeksi pitää ensitilassa ottaa lyhennysohjelman laatinen tavoitteena kuntien keskimääräinen velkataso!
 
Pakollisia investointeja  sekä ylläpito- ja korjauskustannuksia on välttämättä tehtävä myös kunnallistekniikassa!
 
Ymmärtääkö kaupunginjohtaja/kaupunginhallitus ylipäätään tilinpäätöksen tuloksen yli/alijäämän merkityksen kunnan rahoitukseen? Se ei kerro rahoituksen tilasta - siihen olisi syytä syventyä ja ottaa todesta kaupungin rahoitusstrategian laatiminen!
 
Anteeksiantamatonta on, että  johtaja jatkuvasti julkisuudessa julistaa kaupungin hyvää taloudellista tilannetta, vaikka kaupungin toimintojen rahoitus pitkälläkin aikatähtäimellä on ongelmallinen. Härskiä veronmaksajan pilkkana pitoa. Kaupungin virallisten puheiden pitää vastata todellisuutta. Olisiko syytä koetella myös rehellisyyttä keinona, kun joka tapauksessa hallintokuntia kiristetään ja menoja joudutaan leikkaamaan ja varautumaan kaikin liikenevin varoin "pankkiherran" kanssa keskusteluun? Itsepetos koituu lopulta demokratian ja poliittisten päättäjien vahingoksi.
 
Miten näissä rahoitusolosuhteissa sitten avataan uusi Kalmun alue ja maksetaan sen vaatima kunnallistekniikka? Omakotitonttipulaan ratkaisu on kovin kehno. Rahan kiertonopeus on toivottoman hidas avautuviin rakennusmahdollisuuksiin nähden! Lienee pielessä viimevuosien niin maapolitiikka kuin kaavoituspolitiikka.
 
 
 
 
Tänään jaetaan ministerisalkut  - hallitusohjelma valmis
 
Heinäluoma Ylelle:

Hallitusohjelma 95-prosenttisesti valmis


Eero Heinäluoma kertoi eilen Ylen Ykkösaamussa, että hallitusneuvottelujen työryhmissä muodostettavista teksteistä suurin osa on valmiina, loput pyritään saamaan valmiiksi torstaina. Perjantaina on tarkoitus jakaa ministerinsalkut.

 Mikko Lund

Ei kommentteja: