maanantai 13. kesäkuuta 2011

Hallituksesta, päättäjien realismin puutteesta ja Kreikka- avusta

Ei ole hallituksen muodostaminen helppoa
 
Jyrki Katainen on vaivoin saanut pidettyä hallitusavaimet käsissään. Silti ei ole varmaa, että hänen johdollaan maahan syntyisi hallitus. Hallitusta yritetään nyt jo kerran hylätyn "sixpackin", kuuden puolueen pohjalta.
 
Heikkoja lenkkejä on ainakin kaksi: vasemmistoliitto ja vihreät. Vihreät ilmoittivat jo aikaisemmin, että puolue voi jäädä ulos, jos hallitusohjelma ei  miellytä. Samaa ulosmittaushenkeen verrattavaa asennetta on myös vasemmistoliitossa.
 
Muistettava on, että SDP:llä on myös omat tavoitteet eikä puolueen uskottavuus mahdollista tavoitteiden unohtamista.
 
Katainen on vihdoin oppinut sen, että neuvotteluille on asetettava takaraja. Hallitusta on puuhattu jo kaksi kuukautta eikä valmista ole tullut. Nyt sitä yritetään perjantaihin mennessä.
 
Riihimäen päättäjiltä realismi hukassa
 
Realismin puutteesta  voidaan syyttää Riihimäen päättäjiä ja virkamiehiä. Kalmun osayleiskaavaa ajetaan kaiken vastustuksen jälkeenkin päätökseen ja kaava tullee kaupunginvaltuustoon syksyllä.
Kaavasta seuraa taloudellisia velvoitteita katujen, viemäreiden ja ihan palvelustenkin järjestämisen suhteen. Katujen on laskettu maksavan 23,5 miljoonaa euroa. Koulun, päiväkodin ja viemäreiden rakentaminen maksanee lähes saman verran. Kaupunki on suurissa talousvaikeuksissa, ylivelkaantunut ja investointikyvyttömässä tilassa. Kalmu- hankeen toteuttaminen merkitsisi lisävelkaantumista ja ajautumista valtion holhoukseen.
 
Valtioneuvosto on suunnitteluperiaatteissaan lähtenyt kaupunkirakenteen tiivistämisestä. Kalmun kaava merkitsee kaupunkirakenteen hajauttamista. Kalmu on peräti 5- 7 kilometrin päässä keskustasta. Sen rakentaminen on valtioneuvoston kaupunkirakenteen tiivistämissuosituksen vastainen.
 
Kaupunginjohto on ajanut kaavaa, vaikka kaava ei ole maakuntakaavan mukainen eikä siitä poikkeamista voida pitää millään tavalla perusteltuna.  Kalmu on virheellisesti valittu kaupungin kasvusuunnaksi  ilman tarkempia tutkimuksia. Riutan alueella kaupungin maanomistus ja asukkaiden odotukset olisivat puoltaneet sitä parhaana ja maakuntakaavassa osoitettuna kaavoitussuuntana. Kaupunginhallitus ei ole kasvusuunnan valinnassa noudattanut nähtäville asettamisen velvollisuutta eikä pyytänyt lausuntoja.  Vertailun nähtävillepano olisi osoittanut alueen ensisijaisuuden verrattuna Kalmuun. Riutan alueen liikenneyhteydet ja liittäminen kunnallistekniikkaan olisivat tulleet merkittävästi Kalmun suuntaa edullisemmaksi.
 
Tiivistetysti todettuna voidaan sanoa, että Riihimäen kaupunki harjoittaa väärää kaavoituspolitiikkaa, joka tulee kaupunkilaisille tavattoman kalliiksi.
 
Jos järki ei kaupungin päätöksenteossa voita, niin mahdollisuus on saattaa asia vielä oikeuden tutkittavaksi. Asiassa on vahvoja juridisia perusteita. Valituksella voidaan katsoa ja saattaa tutkittavaksi, voiko kansalaiset saada asiassaan oikeutta.
 
Asiantuntija varoittaa Kreikasta
 
Pohjoismaiden Investointipankin toimitusjohtaja Johnny Åkerholm arvioi, ettei euromaiden kannattaisi enää myöntää lisälainaa Kreikalle, jollei maa ala tosissaan uudistaa talouttaan. Asiasta kertoi Yle.
Pitkän linjan talousvaikuttaja ei ole katsonut hyvällä euroalueen kriisimaiden pelastamisoperaatioita. Johnny Åkerholm muistetaan meillä valtiovarainministeriön tiukkana virkamiehenä 90-luvun laman jälkeen, mutta hän on tehnyt uraa myös OECD:ssä ja EU:ssa.
Koko velkakriisin hoito lähti hänen mukaansa väärin päin liikkeelle: Kreikka olisi pitänyt heti sysätä IMF:n hoitoon ja EU:n pysytellä sivussa.
- Minä olisin valinnut toisin siinä vaiheessa. Mutta nyt, kun olemme valinneet tämän tien, niin olemme sillä tiellä ja se täytyy kulkea loppuun. Me tarvitsemme sellaisia rakenteellisia uudistuksia, jotka vahvistavat kasvun pohjaa. Nyt on jotenkin lähdetty siitä, että rahalla tästä selviydytään, mutta tarvitaan enemmän uskottavuutta vahvistavia tekijöitä.

Rahoittajat vakuutettava

Apua on yksin Kreikalle annettu jo 110:n miljardin edestä ja lisää on luvassa. Kreikan pääministeri kävi runsas viikko sitten hakemassa euroryhmältä lisärahaa ja sai vihreää valoa mahdollisesti jopa 70:n miljardin edestä. Apu alkaa siis lähennellä jo 200:aa miljardia. Eikä velkakriisin loppua näy.
- Luulen, että tätä seuraa niin kauan, kunnes saadaan rahoittajat vakuutettua siitä, että EU-maat pystyvät saamaan aikaiseksi sellaista taloudellista kasvua, että selviytyvät nykyisistä veloistaan. Ja sitä ei ole vielä saatu aikaiseksi. 

Kasvua saatava aikaiseksi

Silti, velkasaneeraus ei ole ainoa vaihtoehto. Ennemminkin Åkerholm perää toimia, jotka saisivat sijoittajat palaamaan Kreikkaan. Saksan ehdottama laina-aikojen pidentäminen ei vakuuta sijoittajia, hän sanoo.
- Minä kaipaisin tässä EU-keskustelussa tällä hetkellä enemmän keskittymistä siihen, että miten vakautta ja kasvua voidaan saada aikaiseksi. Ei sitä rahastoilla voida saada aikaiseksi, vaan ihan todellisilla talouspoliittisilla toimenpiteillä.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: