torstai 2. kesäkuuta 2011

Hallitusta ei sitten pukkaakkaan

Hallitusta pukkaa ja pukkaa ja  -  ei pukkaakkaan!

Olen ihmetellyt hallitusneuvottelujen pitkittymistä. Neuvotellaan ja neuvotellaan, mutta valmista ei kuulu tulevan. Ymmärrämme vaikeutta ja tuskaa, kun YLE TV2:n Ajankohtainen Kakkonen kertoi  miljardien eurojen leikkauslistaan liittyvistä keskusteluista. Helsingin Sanomat, HS:n poliittisen toimituksen esimies Marko Junkkari epäili (HS 31.5.) , onko hallituksen  muodostajalla Jyrki Kataisella (kok) homma hallussa. Junkkarin mukaan jo 11 päivää jatkuneissa hallitusneuvottelut lilluvat epämääräisen päättämättömyyden tilassa. Eri lähteistä tihkuneiden tietojen mukaan hallitusneuvotteluja ei johda oikein kukaan.  "Säätytalossa on johtajuusongelma" otsikoi Helsingin Sanomat.
 
Hallitusneuvotteluiden 13. päivä muutti kaiken. Hallitusneuvottelut aloitetaan käytännöllisesti katsoen alusta.
 
Keskiviikkoiltana tuli jymyuutinen  mutkistamaan tilannetta: Vasemmistoliitto ja SDP työnnettiin ulos säätytalolta
 
Vasemmistoliitto ja SDP ovat jättäneet hallitusneuvottelut, kertoi hallituksenmuodostaja Jyrki Katainen (kok.) tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.
Kataisen mukaan kompastuskiveksi muodostui etenkin työllisyyden ja talouskasvun takaaminen samalla, kun julkinen talous pitää saada tasapainoon. Etenkin verotuksessa puolueet olivat aivan eri linjoilla.
Kataisen mukaan talouskasvuun ja työllisyyteen liittyvissä asioissa ei löydetty yhteistä näkemystä niin, "ettei oltaisi ylivelkaantumisen tiellä".
Katainen aikoo nyt olla yhteydessä keskustan johtoon jo tänään keskiviikkona. Katainen ei ole ollut tätä aikaisemmin lainkaan yhteydessä keskustan johtoon, eikä tiedä, mitkä puolueen hallitushalut ovat. Keskustan Mari Kiviniemi ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei puolue aio kommentoida asiaa keskiviikkona.
Katainen ei usko, että vasemmistoliitto tai SDP palaisivat enää takaisin neuvotteluihin, vaan Katainen aikoo jatkaa niitä nyt kokoomuksen, kristillisdemokraattien, RKP:n, vihreiden ja keskustan kanssa. Kataisen mukaan neuvottelut aloitetaan nyt "kuta kuinkin alusta". 

Sosialidemokraatit eivät hyväksy tasaverojen nostoa

Sosialidemokraatit kampanjoivat eduskuntavaaleissa työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Suomalaiset antoivat vaaleissa selvän viestin siitä, että Suomessa viime vuosina harjoitettuun politiikkaan haluttiin muutosta. Eriarvoisuuden ja tasaverojen kasvulle oli laitettava stoppi.
Nyt käydyissä kokoomuksen johtamissa hallitusneuvotteluissa ei ollut valmiutta muuttaa suomalaisen politiikan suuntaa. Epäoikeudenmukainen tasaverolinja olisi jatkunut ja ihmisten välinen eriarvoisuus olisi edelleen kasvanut. SDP ei hyväksynyt kokoomuksen ajamaa arvonlisäveron nostoa, joka olisi iskenyt kaikkein voimakkaimmin pieni- ja keskituloisiin ihmisiin.
Kokoomus yritti sanella oman tasaverolinjansa myös tulevan hallituksen verolinjaksi.
SDP olisi halunnut jatkaa neuvotteluja ja etsiä vaihtoehtoja, joissa tasaverojen korotuksen olisi voitu välttää. Hallituksen muodostaja ei tähän ollut valmis, vaan näytti sosialidemokraateille ja Vasemmistoliitolle ovea.
Ratkaisu oli kokoomuksen puheenjohtajan oma.

 
Mitä tästä sitten tulee, jos Kataisesta tulee  kuitenkin pääministeri?
 
Leikkauksia tulee, leikataan siitä ja tästä. 
 
Yle uutiset kertoo:
Valtiovarainministeriön kokoama leikkauslista on ollut hallitustunnustelijan käytössä heti eduskuntavaalien jälkeen, tietää YLE TV2:n  Ajankohtainen Kakkonen. Lista sisältää ehdotuksia muun muassa lapsilisien verotuksesta ja arvonlisäverotuksen yhtenäistämisestä.
Valtiovarainministeriön laatiman leikkauslistan säästö- ja tuottovaikutukset liikkuvat satojen tuhansien eurojen ja miljardien välillä.
Ylen Ajankohtaisohjelmien käsiinsä saama lista on ollut Jyrki Kataisen käytössä heti eduskuntavaalien jälkeen. Listalla on niin valtiovarainministeriön omia kuin muidenkin tekemiä laskelmia. Menojen ja verotukien leikkausten pitkään listaan on koottu toistasataa säästöesitystä ja kymmeniä ehdotuksia verotukien karsimiseksi.

Päivähoito-oikeuden rajoituksella miljoonasäästöt

Lapsilisien verottaminen toisi 500 miljoonaa euroa, josta valtiolle noin sata ja kunnille runsaat 300 miljoonaa. Lasten päivähoito-oikeuden rajoittaminen säästäisi valtion menoja 50 miljoonaa euroa ja kustannussäästöjä siitä tulisi lähes kaksisataa miljoonaa.
Arvonlisäverotuksen yhtenäistäminen lisäisi verotuloja noin kaksi ja puoli miljardia euroa.
Kuntien valtionosuuksien leikkauksista paperissa on erilaisia malleja, joissa valtio säästäisi satoja miljoonia euroja.
Kotitalousvähennyksen pudottaminen 2 000 euroon paikkaisi valtion kassaa yli 200 miljoonaa euroa.
Uusista liikenneväylähankkeista luopuminen toisi valtiolle runsaan sadan miljoonan euron säästöt.
Armeijan hankintamenoja lykkäämällä voitaisiin säästää sata miljoonaa euroa.
Uusiutuvan energian tukiin eli niin sanottuun risupakettiin tehtävä kymmenen prosentin leikkaus vähentäisi valtion menoja noin kolmella kymmenellä miljoonalla eurolla.

Taloustyöryhmä pohtii kestävyysvajetta ja verotusta

 
Kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) johtamassa talousasioiden työryhmässä käsitellään neuvotteluiden keskeisiä asioita, kuten kestävyysvajeen suuruutta ja tulevia veroratkaisuja.
YLE Uutisten tietojen mukaan puolueiden näkemykset kestävyysvajeen suuruudesta ovat lähentyneet toisiaan. Tällä hetkellä kaikkien puolueiden arviot vajeen ensi vaalikauden osuudesta mahtuvat kokoomuksen esittämän 3,2 miljardin euron sekä SDP:n ja vasemmistoliiton 2 miljardin euron välille.
Huhujen mukaan ryhmässä käsiteltäisiin myös kokoomuksen ajamaa esitystä siitä, että ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovapaus poistettaisiin. Tämä on herättänyt huolta palkansaajajärjestöissä.
Ryhmään kuuluvat myös mm. Eero Heinäluoma (sd.), Merja Kyllönen (vas.), Ville Niinistö (vihr.), Astrid Thors (r.) ja Peter Östman (kd.). Käsiteltävät asiat kuuluvat valtiovarainministeriön hallinnonalalle.

Kuntien määrä pohdinnassa 

Kuntapolitiikkaa ja hallinnon kehittämistä puidaan Jouni Backmanin (sd.) johtamassa työryhmässä. Ennen vaaleja käytiin keskustelua kuntien määrän vähentämisestä. Silloin molemmat pääneuvotteljat, kokoomus ja SDP, olivat valmiita kuntamäärän tuntuvaan vähentämiseen.
Työryhmän jäsen Osmo Soininvaara (vihr.) puolestaan sanoi neuvotteluiden yhteydessä, että radikaaleja uudistuksia tarvitaan.
Ryhmän jäseniä ovat myös muun muassa asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja entinen kuntaministeri Martti Korhonen (vas.).

Mikko Lund

Ei kommentteja: