maanantai 6. kesäkuuta 2011

Parempi hallituksessa kuin oppositiossa

Parempi hallituksessa kuin oppositiossa
 
Olen sitä mieltä, että SDP:n  paikka olisi ollut hallituksessa eikä oppositiossa. Hyvin valitettavaa on SDP:n ja vasemmistoliiton joutuminen hallitusneuvottelujen ulkopuolelle. Yhteiskuntaa voidaan rakentaa ja kehittää vain vastuullisessa työssä maan hallituksessa. Oppositio ei vaikuta mihinkään. Se on raikulipojan osa, tyhjää huutelua tuuleen.
 
En tiedä, onko tapahtuneelle yhtä syytä. Minusta voidaan yleisesti puhua luottamuspulasta. Siitä kertoo kuuden puolueen neuvottelujen kesto, peräti 13 päivää  ja yksityiskohtaisen ohjelman vääntäminen. Kyllä neuvottelujen hitaus kielii luottamuspulan olemassaolosta tunnustetaan sitä tai ei.
 
Hallituspolitiikan onnistuminen on suuressa määrin kiinni luottamuksesta.
 
Sosialidemokraattien eduskuntaryhmä ja puoluehallitus pitivät yhteiskokouksen perjantaina, jossa pidettiin valitettavana hallitustunnustelija Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitusneuvottelujen epäonnistumista.
 
Kansalaisten viesti vaaleissa oli selkeä. Kansa halusi muutoksen politiikkaan. Vanha hallitus sai selvän epäluottamuksen ja sen politiikan jatkamiselle ei ole perusteita. Sdp pyrki neuvotteluissa todelliseen tulokseen kansalaisten vaaleissa ilmaiseman tahdon mukaisesti.
 
Kokoomuksen kaadettua hallitusneuvottelut, on julkisuudessa ollut paljon erilaisia väitteitä, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Nämä väitteet ovat hyvin tarkoitushakuisia, keksittyjä ja henkilöihin osuvia vuotoja, joilla on haluttu tahallisesti vahingoittaa SDP:n johtoa sekä puolueen asemaa uudelleen avoimeksi tulleessa hallituksen muodostustilanteessa.
 
SDP pitää välttämättömänä saada maahan nopeasti toimintakykyinen ja kansaa kokoavaa hallitus. Työllisyyden parantaminen, eriarvoisuuden vähentäminen ja tuloerojen kasvun pysäyttäminen ovat välttämättömiä tavoitteita. Sosialidemokraatit ovat valmiita osallistumaan tällaisen hallituksen aikaansaamista koskeviin neuvotteluihin.
 
SDP ei ole lähtenyt tekemään suunniteltuja neuvotteluvuotoja lehtiin eikä ole toistaiseksi kertonut luottamuksellisesti käytyjä hallitusneuvottelujen keskusteluja tai yhdenkään puolueen siellä tekemiä esityksiä julkisuuteen (ei etenkään leikkausesityksiä). Hallituksen muodostaminen on tällä hetkellä pahasti kesken ja SDP haluaa säilyttää luottamuksen omalta osaltaan mahdollisten tulevien neuvotteluiden varalle ja aikaansaamiseksi.

Sunnuntain Helsingin Sanomat kertoi kokoomuksen ja demareiden jäisistä väleistä. SDP:n puoluesihteeri Jungner syyttää kokoomuksen valmistautuneen hallitusneuvotteluihin heikosti, "kahta kättä heiluttellen", kokoomuslaiset kokivat hallitusohjelmaa kirjoitettaessa tulleensa työryhmissä' jyrätyksi.  Kokoomuksen Jyrki Sasi tyrmäsi väitteen ja sanoi heikosti valmistautumisen olleen enemmänkin SDP:n kuin kokoomuksen ongelma.


Mikko Lund
 

Ei kommentteja: