perjantai 3. kesäkuuta 2011

Eduskuntaryhmät keskustelevat hallitustilanteesta tiistaina

Eduskuntaryhmät koolle hallitusneuvotteluissa tiistaina
 
Niin Siinä sitten kävi, että keskustapuoluekaan ei suoraan hihkuen vastannut hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok) kutsuun tulla mukaan hallitusneuvotteluihin. Keskusta halusi kulla muita eduskuntaryhmiä.
Erikoinen tilanne. Kataisen vaihtoehdot ovat tosi vähissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi on kutsunut muut eduskuntaryhmät pohtimaan, miten hallitusneuvottelujen umpikujasta päästään eteenpäin. Eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaaminen järjestetään ensi tiistaina.
Eduskuntaryhmien koollekutsumista ehdottivat muiden muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi kertoi torstaina YLE Uutisille, että eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaaminen järjestyy tiistaina. Ravin mukaan pyyntöjä kokouksesta on tullut, joten sellainen on syytä järjestää.
Tarkoituksena on arvioida hallitustunnusteluiden tilannetta uudelleen sen jälkeen, kun vajaat pari viikkoa jatkuneet neuvottelut katkesivat yllättäen keskiviikkona.
Jo perjantaina vuorossa on kuitenkin jo aiemmin sovittu hallitustunnustelijan ja presidentin yhteydenpito.

Heinäluoma: Hallitusneuvottelujen kaatuminen oli yllätys

SDP:n kansanedustajan Eero Heinäluoman mukaan kolmetoista päivää käydyt hallitusneuvottelut kaatuivat yllättäen kysymykseen verotuksen oikeudenmukaisuudesta. Heinäluoma moittii blogimerkinnässään neuvotteluja löysiksi ja koukeroisiksi.
Heinäluoma kysyy tuliko kokoomukselle yllätyksenä, että sosiaalidemokraatit olivat tosissaan vaatiessaan tasaverokehityksen katkaisemista.
Koukeroisesti johdettujen neuvottelujen jälkeen hallitustunnustelija Jyrki Katainen veti keskiviikkona Heinäluoman mukaan yllättäen taskustaan ota tai jätä -ilmoituksia.
Ratkaisu lopettaa neuvottelut sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton kanssa oli täysin Kataisen oma, sanoo Heinäluoma.

Hallituksen muodostamistapa vakiinnutettava

Heinäluoma moittii Kataisen menettelyä hallitusneuvotteluissa siitä, että toisin kuin edellisten hallitusten muodostamisessa, Katainen aloitti hallitusneuvottelut suoraan raportoimatta tunnustelujen tuloksia ja hakematta hallituspohjalle hyväksyntää eduskuntaryhmien yhteiskokoukselta.
Heinäluoma muistuttaa, että vuoden 2000 perustuslakimuutoksen hallituksen muodostamista koskevien säädösten mukaiset tavat hallituksen muodostamisessa ovat vielä vakiintumassa.
Heinäluoman mielestä nyt olisi vuosien 2003 ja 2007 käytäntöä noudattaen kutsuttava eduskuntaryhmien edustajat koolle kuulemaan hallitustunnutselun tulokset. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: