keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Menneisyyden aaveet kummittelevat Riihimäellä

Menneisyyden aaveet kummittelevat Riihimäellä
 
 
Viime maanantain Riihimäen valtuustossa oli esillä kuntarakennelain selvitysvelvoitteen määräämien kuntaselvityskumppaneiden määrääminen. Kaupunginhallitus esitti selvityskumppaneikseen Hausjärven ja Lopen kuntaa. Lisäksi kaupunginhallitus esitti selvityskumppaneiksi myös Janakkalan kuntaa ja Hyvinkään kaupunkia, jos kyseiset kunnat ovat halukkaat selvittämään kuntarakennetta Riihimäen seudun kuntien kanssa. 
 
Ehdotin asian  palautettavaksi uudelleen valmisteltavaksi  kaupunginhallitukselle  mm. seuraavilla perusteilla:
 
 
Kaupunginhallituksen tulee hakea ministeriöltä kuntajakolain (478/ 2013) 4 j §:n mukaan erityisen kuntajakoselvityksen toimittamista  viiden kunnan (Hyvinkää, Riihimäki, Janakkala, Hausjärvi, Loppi) kesken.
 
Perusteena esitin mm. seuraavaa:
 
- Kolmen kunnan ( Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi) kuntajakoselvityksellä ei saada elinvoimaista, alueellisesti eheää ja yhdyskuntarakenteeltaan toimivaa kuntarakennetta, joka vahvistaisi kunnan asukkaiden itsehallinnon edellytyksiä.
 
- Sen sijaan viiden kunnan kesken em. tavoitteet voitaisiin  saavuttaa. Sen takaisi suurempi kilpailukyky metropolialueen väestö-, elinkeino- ja erityisesti tulokehityksestä.  Lisäksi näiden kuntien kesken voitaisiin muodostaa myös yhtenäinen sote- alue.
 
- Alue on ollut pitkään yhteistä työssäkäyntialuetta, joka on muodostanut  myös valtion aluehallintoviranomaisten aluekehityksen seurannan seutualueen.  Valtiovarainministeriön kuntakartoissakin alue oli samaa työssäkäyntialuetta.
 
Esitystäni kannatti kokoomuksen Jorma Katila. Suoritetussa palautusäänestyksessä  palautusesitys sai  2 ääntä ja asia käsittelyn jatkaminen 39 ääntä.
 
Valtuutettu Jorma Katila ehdotti, että Riihimäen kaupunki hakee ministeriöltä  kuntajakolain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimittamista viiden kunnan Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven, Lopen ja Janakkalan kanssa. Kannatin ehdotusta. Suoritetussa äänestyksessä  Katilan ehdotus sai  kaksi ääntä.
 
Asian käsittely ja keskustelu  paljasti  menneisyyden aaveiden kummittelun Riihimäen valtuutettujen päässä. Hyvinkää oli sanoinkuvaamattomien pelkojen ja suoranaisen kateuden kohde. Kai se riihimäkeläisiä todella jurppii, että Hyvinkäällä menee hyvin. Kaupungin velka on ollut maan keskitasoa eikä palveluissa ole suurempia ongelmia. Hyvinkää on nostettu jalustalle. Sen takia on omaksuttu uskomus, että Hyvinkää ei halua Riihimäen kanssa.
 
Jokainen  saa kantaa sellaisia uskomuksia kuin tuntee tarvitsevansa. Tällainen joukkouskomus  vain merkitsi oikeasti sitä, että Riihimäen valtuusto antoi päätösvallan  kuntaliitoksissa Hyvinkäälle. Riihimäen valtuutetut antoivat vallan Hyvinkäälle eivätkä ajatelleet, mitä tästä seuraa.
 
Kovin lyhytnäköisiä nämä Riihimäen valtuutetut. Valtiovarainministeriö seuraa tarkasti kuntauudistuksen toteutumista. Minä luulen, että ministeriö ei voi sivuuttaa tavoitettaan  elinvoimaisesta kunnasta. Riihimäen seudun kolmesta kunnasta ei saada  elinvoimaista kuntaa edes tilinpäätöksiä kaunistelemalla.  Ongelmaton ei ole  Hyvinkään  kumppaneiden kahdeksan kunnan hanke. Siinä on monta kohtaa, jotka voivat kaataa hankkeen.
 
Minun ja valtuutettu Jorma Katilan (kok) aloitteellisuus valmisti valtuutettutovereita kohtaamaan  karun todellisuuden. On mahdollista, että kuntajakokysymyksessä palataan vielä lähtöruutuun. Silloin on jo valmiiksi mietitty seuraava siirto.
 
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: