perjantai 25. lokakuuta 2013

Lippu liehui Suomessa YK-päivänä

Lippu liehui Suomessa YK- päivänä


                                                              
YK:n peruskirja astui voimaan 24.10.1945. Tätä päivää on vietetty kansainvälisenä YK:n päivänä vuodesta 1948 lähtien. Suomessa YK- päivä on liputuspäivä.
 YK:n keskeisenä päämääränä on edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä terveyttä, taloudellista yhteistyötä, kansakuntien välisiä ystävällisiä suhteita ja  kulttuurienvälistä ymmärtämystä. Sen tavoitteena onmyös toimia foorumina, jossa kaikkien maailman maiden edustajat voivat kohdata ja vaikuttaa kansainväliseen kehitykseen maapallolla.
YK:n päätöksiä tekee yleiskokous. Jokainen jäsenvaltio voi osallistua yleiskokoukseen.
Helvi Sipilä oli järjestön ensimmäinen naispuolinen apulaispääsihteeri vuosina 1972- 80.
Martti Ahtisaari toimi apulaispääsihteerinä, pääsihteerin erityisavustajana Namibiassa ja erityislähettiläänä Kosovo- neuvotteluissa.
Harri Holkeri toimi YK:ssa yleiskokouksen puheenjohtaja vuosina 2000-2001. Sitä aiemmin hän oli toiminut myös vuonna 1998 Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä.
 Ensio Siilasvuo toimi YK:n apulaispääsihteerinä johtaessaan Lähi-idän rauhanoperaatiota. Siilasvuo oli YK:n Lähi-idän valvontajoukkojen komentaja ja rauhanturvaamistoiminnan pääkoordinaattori.

                
 Helsingin Kirjamessujen innoittamana


 
Helsingin Kirjamessut avattiin eilen Helsingin Messukeskuksessa. Avaajana oli kirjailija ja poliitikko Jörn Donner. Tilaisuudessa  esiintyy viikonlopun jatkuvassa  tapahtumassa lähes 1000 kirjailijaa, tiedemiestä, taiteilijaa, vaikuttajaa ja poliitikkoa. Esityksiä on messujen 12 ohjelmapisteessä lähes 700 ja lisäksi monilla osastoilla järjestetään omaa ohjelmaa.  Tapahtumaan odotetaan 70 000  kävijää.

Messujen innoittamana minä luin pikana tuoreen Jorma Ollilan muistelmakirjan
Mahdoton menestys (Otava, 2013).
Kirjassa Ollila kertoo 1992  alkaneen toimitusjohtajakautensa vertaansa vailla olevasta Nokian noususta ja sitä myöhemmin seuranneesta  romahduksesta. Mikä oli Ollilan mukaan merkittävin syy  romahdukseen?
Ollila vierittää epäonnistumisen syyn ylimmältä johdolta seuraavalle organisaatiotasolle. Yhtiön ohjelmistokehityksessä epäonnistuttiin pahoin. Ollilan mukaan ohjelmistoihin liittyvät keskeiset kysymykset olivat Nokiassa esillä jo vuosina 2004-2007. Näiden vuosien kuluessa ei kuitenkaan saatu läpimurtoa aikaan. Ratkaisevia oikeita asioita ei osattu tehdä. Kilpailijat kyllä niitä tekivät. Tämän takia Nokian matkapuhelimet omistaa  tällä hetkellä Microsoft.
Ollila esittää kirjassa  paljon kritiikkiä ja itsekritiikkiäkin. Toisin toimien Nokia olisi ehkä voitu  pelastaa. Vuosia jatkuneesta ponnistelusta huolimatta  rikas Nokia ei vain onnistunut houkuttelemaan tekijöitä, jotka olisivat  osanneet ja hallinneet ohjelmistokehityksen haasteet.
Mielenkiintoinen  kirja, jonka toivoo kuluvan kriittisen lukijan kädessä. Kirjasta luulisi olevan opiksi kaikille organisaatioiden kehityksestä huolta kantaville.
 


Saksa tuo messuille yli 20 kirjailijavierasta
Vuoden 2013 teemamaa Saksa tuo messuille yli 20 kirjailijaa ja kulttuurihenkilöä. Helsinkiin saapuvat mm. kirjailijat Siegfried Lenz ja Wladimir Kaminer, runoilija Nora Gomringer sekä vuoden 2012 Deutscher Buchpreis -voittaja Ursula Krechel. Saksalla on messuilla kolme erityisteemaa: uusi kestävä energiatalous, Euroopan romanit ja myöhäisiän seksuaalisuus.
Kirjailijaksi aikoville neuvoja
Messujen yksi kiinnostavin osasto on kustantajien vastaanotto kirjailijaksi aikoville.
Kirjakahvilan yhteydessä järjestetään päivittäin kustantajien vastaanottoja, joihin kirjailijaksi aikovat voivat tulla keskustelemaan kirjahankkeistaan, kysymään neuvoja ja saamaan opastusta. Suurimpien kustantamojen edustajat ovat tavattavissa vuorotellen.

Varjokirjamessut jälleen Rauhanasemalla


 


Helsingin kirjamessujen aikaan  järjestetään Varjokirjamessut neljättä kertaa Itä-Pasilassa Rauhanasemalla, joka sijaitsee lähellä varsinaista kirjamessutapahtumaa. Varjomessut alkavat sunnuntaina 27.10. kello 12 ja jatkuvat kello 19 saakka. Järjestäjinä ovat mm. Aseistakieltäytyjäliitto ja kirjakauppa Mustan kanin kolo.

Varjokirjamessut ovat tee-se-itse -henkinen vaihtoehtokustantajien ja -kirjakauppojen tapahtuma. Messuilla pyritään tuomaan esiin suurten kustantamojen valtavirrasta poikkeavaa yhteiskunnallista tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta ja sarjakuvaa.
Uusien kirjojen ja sarjakuva-albumien ohella myynnissä on myös antikvaarista kirjallisuutta.
Vieraina varjomessuilla ovat muun muassa Ville Lähde, Tere Vadén, Elina Kauppila & Inna Somersalo, Rauli Partanen, Warda Ahmed, Menage A Trois -lehti, tutkija Shahram Khosravi, Mixu Lauronen ja Jari Tamminen.


Mikko Lund

Ei kommentteja: