maanantai 21. lokakuuta 2013

Hallituspuolueiden kannattajat kaukana toisistaan

Hallituspuolueiden kannattajien arvot ja asenteet kaukana toisista
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok)  hallitus on saanut viime aikoina arvostelua erityisesti oppositiopuolueiden taholta. Arvostelua on tullut myös omien joukoista. Kansalaisten hallitukseen suhtautumista selittää puolueiden kannattajien keskuudessa tapahtunut arvojen ja asenteiden muutos.

 

EVA:n arvo- ja asennetutkimuksen mukaan hallitusyhteistyö ei ole lähentänyt puolueiden kannattajia samaan tapaan kuin aiemmin. Tutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tässä on myös ehkä yksi selitys siihen, miksi hallitusyhteistyö aika ajoin takkuaa tai miksi kunta- ja soteuudistukset  viipyvät ja viipyvät. Jotkut jo kysyvät, tuleeko niistä  mitään.


Hallituspuolueiden kannattajien arvot ja asenteet ovat poikkeuksellisen kaukana toisistaan. Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n tutkimuksen mukaan hallituspuolueiden kannattajien ajatukset ovat hallitusyhteistyön aikana jopa erkaantuneet toisistaan.

Aiemmin yhteinen hallitustaival on lähentänyt puolueiden kannattajia. Esimerkiksi vuonna 2000 Lipposen sateenkaarihallituksen aikaan koko puoluekentän sisäinen mielipidehajonta oli kaikkein vähäisintä, ja esimerkiksi kokoomuksen äänestäjät olivat tuolloin lähempänä valtavirtaa kuin kertaakaan sen jälkeen.

EVA:n tutkimuspäällikön Ilkka Haaviston mukaan muutoksen taustalla on monia syitä, kuten poliittisten voimasuhteiden ja poliittisen kulttuurin muutos. Toisaalta kannattajat ovat reagoineet huonoksi mieltämäänsä hallitusyhteistyöhön.
Esimerkiksi hallitusohjelman voidaan nähdä sitovan liikaa. Se voi näyttää siltä, ettei hallitus pysty tekemään päätöksiä ajassa, Haavisto arvioi.

Suhtautuminen hyvinvointivaltioon jakaa päähallituspuolueiden kannattajia

Pääministeripuolue kokoomuksen kannattajat eroavat muista erityisesti Nato-myönteisyydessä sekä käsityksessä hyvinvointivaltion tilasta. Kokoomuksen kannattajat torjuvat muita useammin väitteet hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta ja eriarvoisuuden liiallisesta kasvusta. He ovat myös muita kehitysoptimistisempia, eli näkevät talouskasvun mahdollisena useammin kuin muut.

Kokoomuksen kannattajien mielipiteet menevät eniten ristiin vihreiden ja erityisesti vasemmistoliiton kannattajien kanssa.
SDP:n kannattajat puolestaan erottaa muista erityisesti käsitys sosiaaliturvan kannustusvaikutuksista, huoli eriarvoisuuden kasvusta ja varautunut suhtautuminen yrittäjien vaurastumiseen. He uskovat muita vähemmän siihen, että yrittäjien vaurastuminen nostaisi kaikkien elintasoa.

SDP:n kannattajien ajatuksen ovat kauimpana kokoomuksen ja RKP:n kannattajien ajatuksista.


HS: Hallitukseen luottaa alle puolet kansasta

Kyselyn mukaan 41 prosenttia vastaajista antaisi hallitukselle luottamuslauseen. Vielä keväällä 50 prosenttia kansasta sanoi luottavansa hallitukseen. Hallitukselle antaisi luottamuslauseen enää alle puolet suomalaisista, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että hallituksen vasemmistopuolueiden kannattajien keskuudessa tyytymättömyyttä on eniten.

Elo–syyskuussa tehdyn kyselyn mukaan 41 prosenttia vastaajista antaisi hallitukselle luottamuslauseen. Epäluottamuslauseen antaisi 47 prosenttia. Loput 12 prosenttia eivät osaa sanoa kantaansa.
Vielä keväällä 50 prosenttia kansasta luotti hallitukseen.

Vahvinta luottamus on kokoomuksessa, jonka kannattajista 75 prosenttia luottaa hallitukseen. Vasemmistoliiton kannattajista vain 40 prosenttia antaisi hallitukselle luottamuslauseen.
Vähiten hallituksen luottavat perussuomalaiset. Heistä vain seitsemän prosenttia antaisi hallitukselle luottamuslauseen.
Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä haastateltiin 1 005 henkilöä puhelimitse. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.



Mikko Lund

Ei kommentteja: