perjantai 14. maaliskuuta 2014

Naisten määrä ei politiikassa ratkaise

Naisten määrä ei politiikassa ratkaise

Valta tarvitsee kriittistä  valvontaa!


Naistenpäivän johdosta Aamuposti  (8.3.) laski, kuinka moni seudun kuntien johtava virka on naisten hallussa. Naisia
johtavilla paikoilla on eniten Riihimäellä, jossa peräti 58 prosenttia johtavista virkamiehistä on naisia.
Heikoin tilanne on Hyvinkäällä, jossa vain 37 prosenttia johtopaikoista on naisten hallussa.Mitä merkitystä naisten määrällä sitten on politiikassa tai hallinnossa? Minäkin kuvittelin joskus aikaisemmin, että  sukupuolella ja iällä olisi väliä. Mutta se oli lapsellinen kuvitelma, joka ei kestänyt  todellisuuden  kovaa painetta. Aamupostin haastattelemat päättäjänaiset kiistävät kokeneensa vähättelyä tai syrjintää sukupuolensa vuoksi. Mutta se ei ole uutinen. Uutinen on,  että  Aamupostin päättäjänaisista ei ole valvomaan kriittisesti  todellista  vallankäyttöä.


Samaisessa lehdessä  haastatellaan Riihimäen valtuuston varapuheenjohtajaa  Kirsti Tolvasta (sd). Tolvanen paljastaa
luottamuksensa Riihimäen virkamiesten kykyyn hallita kuntalaki ja valmistella asiat hyvin. Tällaista suhtautumista voidaan  kutsua autoritaariseksi alistumiseksi. Sen mukaan  luottamushenkilö luottaa virkamiehiin ja heidän valmisteluunsa.

Autoritaarinen  alistuminen on ollut muillekin luottamushenkilöille leimallista Riihimäellä. Mikä on tällä toimintastrategialla aikaansaatu tulos? Ei kummoinenkaan. Kaupungin talous on kuralla, kaavoitus kansan irvittävänä ja vanha kaupunkikeskus täynnä likaisia, tyhjien liikehuoneiden ikkunoita.  Uusi Liikerata on autio ja asemaseutu häiriökeskus. Atomikeskus on  YIT:n epäjumala, jonka alttarille on uhrattu kaavoituksella lisää "maa- ja taivastilaa" hävittämään kaupungista lopunkin erikoistavarakaupan ja pienyrittäjyyden.
 
Ja kaikki tämä on saavutettu Tolvasen ykköspäättäjien luottamuksessa tietäen, että talous kriisiytyy ja ylisuuri velkasalkku painaa hartioita. Sokea luottamus virkamiehiin on antautumista ajattelemattomuuteen ja luottamuksen antajan ymmärtämättömyyttä sekä väärän profeetan vietäväksi alistumista.
 
Siinä helposti  unohtuu, mistä luottamus on kotoisin! Kansalaiset valitsevat vaaleissa luottamushenkilöitä, valitut ovat valitsijan - ei virkamiesten - asialla. Odotus on, että valitut pohtivat ja ymmärtävät päätöstensä seurausvaikutuksia ja tekevät kansalaisten etuja ja palvelua edistäviä ratkaisuja heidän verovaroillaan.
 
 
Kuntalaisen etu ei ole sama kuin virkamiesten etu. Heidän  huolensa ylisuuresta organisaatiosta eikä kustannusrasitusten siirrosta tuleville sukupolville ole ollut suuren suuri! "Palkkapapit" ovat saarnanneet - valtuutetut ovat luottaneet sanan puhtauteen!
 
Näin varjeltuu "hyvä ilmapiiri". Tällöin ei huolestuta, että pari vaalikautta on menty ekaluokassa kohti katasrofia! Kriittisyyttä ja valvontaa olisi tarvittu eikä pettävää luottamuksen strategiaa.
 
On kirkkaana pidettävä mielessä, että luottamus saadaan kansalaisilta.  Heidän palveluksessaan ovat päättäjät kunnissa. Heidän rooliinsa kuuluu virkakunnan kriittinen valvonta!
 
 
 
Mikko Lund 
 
Ei kommentteja: