perjantai 28. maaliskuuta 2014

Mihinkähän hämäläispäättäjien huojentuminen sotessa perustuu?

Mihinkähän hämäläispäättäjien huojentuminen sotessa perustuu?
 
 
 
Hyväntahtoinen puoluepoliittinen itsetyytyväisyys ja ratkaisusta helpotuksen purkaus on paikallisilla ja maakunnallisilla  päättäjillä soteratkaisusta. Tyytyväisyys  ei vie eteenpäin ihmisten asiaa! Vettä virtaa pitkään  Vantaassa ja muissa seutukuntien jokien uomissa ennen kuin maakunnan palvelurakenne on kunnissa toimiva ja kansalaisten odotuksia palveleva kokonaisuus vuoden 2017 jälkeen. Kansalaisnäkökulmasta pikemminkin asiaan pitäisi suhtautua pelonsekaisin tuntein ja aktiivisin ottein.
 
Sotepäätös on vasta alku. Se ratkaisee vain yhden kysymyksen. Viisi aluetta vastaa maan sotepalvelujen järjestämisestä. Sopimuksen ydin on palvelujen järjestämisvastuun siirtäminen viidelle yliopistollisen keskussairalan alueelle. Täällä Tampereen keskussairaalan ympärille rakentuva hallinto huolehtii alueen palveluiden järjestämisestä. Lähes kaikki muu on auki: rahoitus, kansallinen toiminnan ohjaus, sotealueen organisaation malli ja päätöksentekotapa. Jopa sekin, mikä tulee olemaan kuntien rooli palvelujen tuottajana tai yksityisten laitosten asema palveluverkossa.
 
Politiikassa piru istuu yksityiskohdissa! Niiden avaamisessa kiehuu sopan sijasta uusi sotesota. Rintaman painopiste siirtyy valtakunnan tasolta alue- ja kuntatasolle.Taistelujoukot ovat enimmäkseen kunnallispoliitikkoja. Maakunnat ja kunnat ovat toinen toistensa kimpussa. Edessä on vääntöä, liittoudutaan ja väännetään kättä edelleen puoluepoliittisin laskelmin ja argumentein. Ja siinä on  taas kansalla ihmettelemistä ja poliitikoilla nieltävänään sotesoppaa.
 
 
Palvelujen säilymisestä saati parantamisesta sosiaalitoimen ja terveydenhuollon yhdistämisessäkään ei ole mitään takeita. Pikemminkin päinvastoin! Hanketta perustellaan rakenneuudistuksena, jolla tavoitellaan julkisten menojen säästöä. Säästöistä  ei ole  mitään luotettavia laskelmia. Levenevistä hartioista näillä tiedoilla tuskin kannattaa kuntapäättäjien olla huojentuneita saati sitten ratkaisua nähdä mahdollisuutena kansalaisten palvelujen parantumiseen. Kuntapoliitikkojen tehtävä on nyt aktivoitua tekemään ihmisten tulevaisuutta.
 
 
Realismia on  huolehtia kansalaisten  palvelujen järjestämisestä omilla seutukunnilla. Pohjaksi on nähtävä maakunnan nykyinen veroasteeltaan yläpäässä oleva rahoitustilanne.  Kunnat ja kuntayhtymät  ovat täällä maan velkaisimpia. Vaikka maakunta olisi yksi kunta, sen rahoitus ei olisi tasapainossa. Keskussairaala on pahasti velkaantunut ja alirahoitteinen. Tilanne jatkuu vielä useita vuosia nykyisellään eikä mikään tekijä tulevaisuudessa osoita merkkejä siitä, että rahoitustilanne paranisi.
 
 
"Asevarustelu" ei lupaa yhteistä rintamaa ja vahvaa puolustusta saati sitten hyökkäystä tilanteen parantamiseksi. Näköpiirissä ei ole edes ristiriidatonta liittoutumisen mahdollisuutta Hämeenlinnan keskussairaalan ympärillä. Seutukuntien palvelujen nykytilan säilyttämisen tavoite on kunnianhimoinen. Kertoisikohan olosuhteet siitä, että maakunta ei ole elinkelpoinen ja kykenevä luomaan kilpailukykyistä yhteiskunnallista infrastruktuuria?
 
 
Vahvaa poliittista yhteistä visiota ja strategiaa sekä sen mukaista toimintaa tarvitaan sotesodassa kaikissa alueen seutukunnissa!  On syytä tunnustaa, että Kanta- Häme on liian pieni maakunta. Strategiassa Kanta-Hämeen maakunnan säilyttäminen ei ole tärkeä tavoite eikä edes sen puolustus  yhteisvoimin vahva. Tampereen komentajuudessa Pirkanmaan edut on soteratkaisulla turvattu! Hyökkäyssuunta voisi olla Riihimäen seutukunnalla Uusimaa ja HUS . Puolustukseen on ryhmityttävä Hämeenlinnan suunnassa.
 
 
Elinkeinoelämä ja yrittäjät osoittavat toiminnallaan  alueen kehitysmahdollisuudet.  Kauppakamarin tuoreessa  kyselyssä  Riihimäen yrittäjät kurkottavat kohti metropolia ja toivovat  yhteistä  kaupunkikeskusta. Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on  "aktivoijan  osa" riihimäkeläisten oikeuksien puolustustaistelussa. Pitää nähdä, että siinä alistuminen ja Hämeenlinnan  hartioihin tai Tampereen "sinisiin silmiin" tukeutuminen  ei takaa asukkaiden parhaan toteutumista sote- ja kuntasodassa! Poliittinen herruus on kuitenkin Pirkanmaalla ja Hämeenlinnassa.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: