perjantai 3. tammikuuta 2014

Keskusta ylivoimainen omalla kymmenluvullaan

Keskusta ylivoimainen omalla kymmenluvullaan
 
 
Keskusta on jonkin aikaa ollut  Suomen suurin puolue. Keskustan kannatus oli joulukuussa 23,9 prosenttia. Yle Uutisten tilaaman mielipidemittauksen mukaan puolueen suosio jäi hitusen pienemmäksi (– 0.2 prosenttiyksikköä) kuin marraskuussa. Se kertoo vakiintuneesta kannatuksesta.

Keskusta sai tämän vuoden tammikuussa  Ylen mittauksessa 17,1 prosentin kannatuksen. Nousua on kertynyt vuodessa lähes seitsemän prosenttiyksikköä. Se on ollut kova nousu. Siinä on muilla kirimistä.Tällä hetkellä näyttää jopa siltä, että muut suuret puolueet eivät pysty vastaamaan keskustan nousun aiheuttamaan haasteeseen.

KOKOOMUKSEN kannatus on kääntynyt pitkän alamäen jälkeen nousuun. Pääministeripuolue sai joulukuussa 19 prosentin kannatuksen.
Myös toisen päähallituspuolueen Sdp:n kannatus on ollut hallituksen rakenneriihen jälkeen vähän nousussa (15,9 prosenttia).

Liikahdukset ylöspäin  ovat kokoomuksella ja sosialidemokraateilla  hyvin vaatimattomia. Näillä nousuilla, vaikka suunta olisi jatkuvaa, keskustaa ei tavoiteta. Tarvittaisiin isoja hyppäyksiä. Niitä ei ole näköpiirissä.

Silti ei ole mahdotonta, että keskustan oppositiopolitiikka  väsähtää ja lopahtaa. Kannatus alkaa laskea ja tapahtuu romahdus.Vaihtoehto on teoreettinen. Sitä ei ole näköpiirissä.

Näköpiirissä ei ole  myöskään päähallituspuolueiden yllättävää nousua. Hallitusvalta kuluttaa ja ikävät päätökset erityisesti.
 
Taloustutkimus aloitti haastattelut joulukuun kannatusarviota varten samalla viikolla, kun hallitus päätti rakenneuudistuspaketistaan. Haastatteluja jatkettiin joulun alle saakka, joten kannatusarvio kuvaa hyvin äänestäjien ensimmäisiä reaktioita hallituksen uusimpaan rakennepakettiin.

Perussuomalaisten kannatus oli joulukuussa 17,4 prosenttia (+ 0,2 prosenttiyksikköä).
Puolueet syyttävät usein mediaa politiikan liiallisesta henkilöimisestä. Politiikassa on kuitenkin kyse suuremmista kokonaisuuksista. 

Helsingin Sanomien haastattelemat poliitikot –  muun muassa kokoomuksen Ben Zyskowicz ja Sdp:n Jouni Backman –  ovat sitä mieltä, että keskustan nousussa on kyse lähinnä Sipilä-ilmiöstä.
Backman ei tunnista  varsinaisia  Sipilän tekoja. 

Keskustankin esimerkistä  on taas nähtävissä, että oppositiossa olo on puolueille parasta AIKAA. Keskusta hyödyntää oppositiota ja innostus  on kuin Suomen valtaajalla. Ei tarvitse olla kuin innostunut. Eikä tarvitse vastata mistään. Hallitus tekee ja toimii aina väärin.
Ja todella, tästä on kysymys: 

Politiikka on rikastunut uudella Sipilän ei poliitikkomaisella  mallilla: Hallitus ei ole joka asiassa väärässä! On pidettävä esillä asiaperusteet, toisen arvonanto, omaan toimintaan, tavoitteisiin ja malliin liittyvien etujen kiihkoton esittely, vilpitön, rauhallinen esillepano kansalaisten nähtäväksi, palvelupuolustus, lähipalvelujen arvostaminen, yhteistyömallin puolustaminen,alueiden Suomen olemassaolon muistutus. Uskottavuutta ON  MYÖS LISÄNNYT   keskustapuolueen talouden saneeraus.Muiden puolueiden talous on pääasiassa kuralla.

Näistäkö  aineksista rakentuu keskustan tämänkertainen nousu?
Onpa miten tahansa, mutta tätä mahdollisuutta keskusta tuskin tuhansista toiveista huolimatta hukkaa!


Mikko Lund


 
 
 
 
 

Ei kommentteja: