maanantai 13. tammikuuta 2014

Soini tähtää eduskuntavaaleihin ja pääministeriksi

Soini tähtää eduskuntavaaleihin ja pääministeriksi
 
 
 
Viime vuonna pitkään vaikutti siltä, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei sittenkään malta pysyä poissa eurovaaleista Arvuuttelun katkaisi joulunaikoihin Soinin ilmoitus, että hän ei ole ehdokkaana eurovaaleissa. Soini sanoo suoraan, että eduskuntavaalit ovat puolueelle tärkeämmät kuin eurovaalit.Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset tavoittelee suurimman puolueen ja sitä kautta pääministeripuolueen asemaa.
Yksi asia on tämän pohjalta selvä. Soinilla on häpyä, itsetuntoa ja tavoitetta eikä hän häpeile kuuluttaa sitä turuilla ja toreilla.

Tähän on liitettävä epäily. Tämän hetkisten kannatuslukujen valossa Soini saa mennä jonkun kannattajansa navetan taakse  haavoja nuolemaan. Pääministeriksi paraatiovi ei näillä lukemilla avaudu. Ykköspuolueen paikka ei ole millään tavalla todennäköinen. Todennäköisintä on , että Soini menettää paljon ääniä ja paikkoja.
 
Timo Soinia ei pidä pitää yksinkertaisena hölmönä. Soini tietää, että  seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaisilla on todellisuudessa enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Kannattajakunnassa on jo alkanut virta takaisin kotipesään. Keskustan suuntaan virta on tuonut kannattajia jo ihan  virtanaan, mutta Sdp:ltä houkuteltuihin äänestäjiin vielä on vähän otetta. Eduskuntavaalit ratkaisevat, mikä on heidän kotinsa.

Soinin ja perussuomalaisten ansio on kieltämättä ollut muiden, erityisesti vasemmiston ja keskustan kelkasta pudonneiden ja passivoituneiden äänestäjien aktivointi. Soini on kyennyt siihen, mihin vasemmistoliitto ja SDP  eivät ole kyenneet. Perussuomalaisten äänilisäys oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 447 819,  äänisaalis 560 000  ääntä ja 39 kansanedustajaa.

Soini tietänee senkin, että äänisaalis on paljossa perustunut retoriikkaan ja populismiin. Huulenheitto ja suunsoitto on tuonut äänivyöryn, mutta se voidaan helposti menettää. Äänestäjät kyllä havaitsevat, että suunsoitto ei nälkää ja eriarvoisuutta karkoita. Oppositiossa  melskaamisen lopputulos voi olla luottamuksen menetys, äänikato.

Toukokuun eurovaalit olisivat pelastaneet paljon. Soinin ehdokkuus olisi tuonut perussuomalaisille  jopa kaksi paikkaa Brysseliin. Nyt  tiukaksi menee yhdenkin paikan saaminen. .Sampo Terho vai Jussi Halla-aho  - siinä perussuomalaisten valinta! 

Eduskuntavaalien jytky oli yllätys, Sitä ei osattu ennustaa. Vyöryssä eduskuntaan meni henkilöitä, joilla ei ollut tietoa ja osaamista eduskuntatyöhön. Tämä on saanut puoluejohdon käymään tarkasti läpi eurovaaliehdokkaat ja  sama tarkastus on edessä vielä eduskuntaehdokkaiden kohdalla. Soini tietää, että puolue on pitkälti yhtä kuin puheenjohtajansa. Ihan ketä tahansa ei äänestetä, siksi ihan ketä tahansa ei voi asettaa ehdokkaaksi,

Eduskuntaryhmä on ollut Soinille painajainen. Aina sieltä on noussut edustajia, joista Soinille ja puolueelle on tullut ongelma. Otsikoita ovat tuottaneet  ja keskustelua herättäneet Halla-aho, Hirvisaari jne., viimeksi  Packalén.
Perussuomalaisten kansanedustajan Tom Packalénin kaavaili asuinalueiden ja asukkaiden pisteyttämisestä siten, että huono-osaiset  sijoitettaisiin muista erilleen, toisin sanoen ghettoihin. Perussuomalaisten kansanedustajista osa tuntee  viehtymystä muiden ihmisten lokerointiin, rekisteröntiin ja asuttamiseen.Kansanedustaja Olli Immosen ehdotti etnistä rekisteriä ja kansanedustaja Pentti Kettusen esitti  UKK-puistosta aluetta koppakuoriaisten paimentamiseen. On näissä ihmettelemistä.

Ongelma ja jatkuva keskustelunaihe on ollut erityisesti rasismi. Soini on niin kyllästynyt teemasta, että  hän ei halua rasisteja edes puolueen jäseniksi.
Ei ihme, että Soini haluaa rauhoittaa menoa eduskuntaryhmässä.
Perussuomalaisten tulevaisuuden kannalta jopa ratkaiseva mittauspiste on kevään 2015 eduskuntavaalit.

Mikko Lund

Ei kommentteja: