perjantai 17. tammikuuta 2014

Riihimäen valtuutetut näkivät unta sadoista työpaikoista ja euroista

Riihimäen valtuutetut näkivät unta  sadoista työpaikoista ja euroista
 
 
 
Riihimäen kaupunki möi Valiolle 53 hehtaarin maa-alueen meijerin vierestä 3,7 miljoonan euron kauppahintaan. Seuraavassa pykälässä päätettiin Arolammin eritasoliittymän rakentamisesta mm. 18 miljoonan eurolla. Suunnitelman mukaan Valio ja valtio osallistuvat  hankkeen rahoitukseen 6 miljoonalla eurolla kukin. Asiat oli valmisteltu  jälleen kerran huonosti. Asiat roikkuivat ilmassa, kuten keskeneräiset ja retuperällä olevat asiat voivat. Toteuttamissopimus puuttui, jossa olisi määritelty valtion ja muiden osapuolten vastuut ja velvollisuudet hankkeen toteutuksessa. Asioita ei olisi pitänyt tuoda päätettäväksi, ennen kuin toteuttamissopimus olisi ollut valmis. 
 
 
Paljon euroja aikoo Riihimäen virkajohto ja kaupunginvaltuusto polttaa saadakseen Valiolta 500 miljoonan investoinnit ja 500 työpaikkaa.  Tällaisilla haaveilla ja toiveilla  kaupunginjohtaja mainipuloi kaupunginvaltuuston hyväksymään hankkeen. Valtuusto ei   hyväksynyt  ehdottamaani pöydälle jättämistä siihen saakka, että kaupungin ja valtion välinen toteuttamissuunnitelma on tehty. Pöydälle jättämisessä olisi voitu selvittää auki olevat kysymykset  ja rahoitus. Toteuttamissuunnitelmassa määritellään valtion ja muiden sopimusosapuolten vastuut ja velvollisuudet hankkeessa. Kaupunginvaltuutettu Esko Nummela (sd) kannatti ehdotustani.
 
 
Meistä asia olisi pitänyt jättää pöydälle. Epäilimme, että jos valtiolta ei saada rahaa, silloin kaupunki voi joutua vielä maksamaan ylimääräiset 6 miljoonaa euroa. Päättämällä asiasta ennen valtion päätöstä, päätöksestä  seuraa ylivelkaantuneelle ja investointikyvyttömälle kaupungille aivan turhan suuri riski.
 
 
Minusta olisi pitänyt odottaa toteuttamissuunnitelma, sillä niin epävarmoja, ilmassa olevia olivat Valion ja valtion aikomukset. Toteuttamissuunnitelmassa ne olisi voitu kirjata ja varmistua auki olevien kysymysten toteutumisesta.  Maakaupassa ehdotus pöydälle jättämisestä  sai 3 ääntä ja eritasoliittymän kohdalla 2 ääntä. Sen paremmin 500 työpaikasta ja 500 miljoonan investoinnista sekä valtion rahoituksesta  ( 6 miljoonaa ) ei ole mitään varmuutta.
 
 
Tämä riitti kuitenkin Riihimäen kaupunginvaltuustolle, joka silmät ummessa ja unta nähden sitoutui hankkeeseen.  Näin hyväuskoisia ja suorastaan edesvastuuttomia  olivat  vasemmistoliiton, sosialidemokraattien, perussuomalaisten, vihreiden, keskustan, kristillisdemokraattien ja kokoomuksen  valtuutetut. Kyllä siinä vaaditaan jo erityisansiota, että kokouksesta  toiseen jaksaa jatkuvasti siunata virkamiesten ala-arvoisen asioiden valmistelun. Paitsi että tällaista luottamushenkilöiden toimintaa voidaan perin juurin ihmetellä, niin siitä seuraa kysymys myös siitä, mihin luottamushenkilöitä tarvitaan.
 
 
Kyllä kysymys on muustakin kuin hyväuskoisuudesta.  Siinä sitä onkin ihmettelyä, ovatko myös kaupunkilaiset yhtä  naiveja, sokeita ja hyväuskoisia kuin Riihimäen valtuutetut. Kunnallisvaalit ovat taas kahden vuoden päästä.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: