maanantai 2. maaliskuuta 2015

Kodittomat ratkaisevat vaalit

Kodittomat ratkaisevat vaalit
 
 
Suurista  puolueista  on tullut kauttaaltaan yleispuolueita. Ne heittävät verkkonsa  kaikkialle. Ne saavat äänensä läpi sosiaaliryhmien ja yhteiskuntaluokkien. Kaikille on tarjottava jotakin täkyä, houkutinta.  muuten perii ohraleipä.
 
Suurinta huolta  puolueille aiheuttaa kuitenkin se, että jatkuvasti kasvava osa äänestäjistä ei ole päättänyt mitä puoluetta äänestää, jos äänestää ollenkaan. Tällaisia liikkuvia äänestäjiä on nytkin satoja tuhansia. Miten lähestyä tällaisia äänestäjiä?  Sitten on varsin selvää, että sadat tuhannet "kodittomat" ratkaisevat huhtikuun vaalit. Gallup-luvut antavat tietenkin selvää suuntaa siitä miten vaaleissa käy. Epävarmuustekijät ovat kuitenkin suuret.  

Tällä viikolla julkistettu Yle Uutisten helmikuun kannatuskysely kertoo, että suomalaisista 24,9 prosenttia äänestäisi keskustaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kannatus on laskenut joulukuusta, jolloin keskustan suosio oli 26,8 prosenttia. Toiseksi suurin puolue on SDP, jonka kannatus on nyt 16,8 prosenttia. Kokoomus on kolmantena. Pääministeripuolueen suosio on vain 16,2 prosenttia. Perussuomalaiset on noussut 15,4 prosenttiin.
 
Suunta näyttää selvältä:  Keskusta tulee voittamaan. Kolme seuraavaa on suurin piirtein tasalukemissa. Tuleva pääministeripuolue on keskusta. Kakkosella on hallitusneuvotteluissa paljon valtaa verrattuna siihen puolueeseen, joka pääsee tai joutuu kolmanneksi.
 
Voi olla, että eduskuntavaaleissa tulee voittamaan se, joka pystyy aktivoimaan perinteisesti äänestämättömät. Äänestämättömät eivät vaaleista vaaleihin löydä mieluisinta puoluetta ja ehdokasta. Tällaiset äänestäjät eivät ymmärrä politiikkaa, he eivät seuraa sitä eikä keskustele siitä. Tällöin ei yleensä synny kontaktia puolueeseen eikä ehdokkaisiin. Tuloksena on politiikan kokeminen merkityksettömänä. Vaalipäivänä on helppo näin  jäädä kotiin. Tällaisten seikkojen ohella äänestämättömyys liittyy vahvasti syrjäytymiseen liittyviin tekijöihin.  Puolue, joka kykenee puhuttelemaan äänestämättömiä, voi kasvattaa ääniosuuttaan  voittoon saakka.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: