maanantai 23. maaliskuuta 2015

Vyön kiristyksen tarve 6 miljardia

Tulevan eduskuntakauden  vyön kiristyksen tarve 6 miljardia

 

Valtinvarainministeriö on mitannut sopeutustarpeeksi neljä miljardia euroa valtiontaloudesta ja kuntataloudesta kaksi. Siinä on puolueilla mietittävää ja oikeasti  pähkäiltävää, varsinkin kun puolueet ovat yleensä jakaneet äänestäjille makeaa mannaa.  Mutta nyt kysymys asettuu,  paljonko kansalaisten vyötä ollaan valmiita kiristämään. Tästä äänestäjät eivät tule tykkäämään. Tässä vaiheessa puolueet esittävät vaaliohjelmiaan, mutta niissä ollaan  vielä valitettavan kaukana kansantalouden todellisista  realiteeteista. Valtiovarainministeriön virkamiehet tarjoavat kovan raportin vaalilupausten pohjaksi.

 
 
Valtiovarainministeriö esittää   synkän näkymän. Ministeriö on paremmin kartalla ja sillä on tarkemmat luvut ja ennusteet kuin yhdelläkään puolueella. Siksi puolueiden on pakko niihin reagoida. Ministeriö mittaa sopeutustarpeeksi neljä miljardia euroa valtiontaloudesta ja kuntataloudesta kaksi. Raportin mukaan veroasteen nosto olisi  väärää politiikkaa. Niinpä julkisen talouden menoja on leikattava. Puolitoista hallituskautta on mennyt hukkaan julkisen talouden rakenteellista sopeuttamista odottaessa. Siksi seuraavan hallituksen on tehtävä isoja päätöksiä heti alkuunsa, mieluummin jo ennen salkkujen jakoa.
 
Kuluvalla hallituskaudella julkisen talouden menoja on päätetty leikata kuutisen miljardia euroa. Leikkaukset ovat kuitenkin vielä paljolti toimeenpanoa vaille. Julkisen talouden kokonaismenot ovat kasvaneet vuoden 2012 tasosta noin 7,8 miljardia euroa viime vuoden 120 miljardiin euroon.
 
Kokoomus on  selkeimmin puhtaiden leikkauksien puolesta. Lisäksi se haluaa hienoista veronalennuslinjaa.
 
SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen mielestä on selvää, ettei valtiontalouden neljän miljardin sopeutusta voida toteuttaa yhden vaalikauden aikana, vaan se vaatii pitemmän ajan. SDP:n ohjelman mukaan tarvitaan miljardin verran lisää verotuottoja tulevan vaalikauden loppuun mennessä. Pieni- ja keskituloisten työn verotusta SDP haluaa keventää. Tuottoja pyritään hakemaan muun muassa omaisuuteen kohdistuvista veroista ja pääomatulojen verotuksesta.
 
Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä valtiovarainministeriön arviossa oli uutta lähinnä se, että kestävyysvajeen kokoa oli tarkistettu ylöspäin. Se tarkoittaa sitä, että rakenteellisiin uudistuksiin pitää saada enemmän tehoa kuin nyt otsikkotasollakaan on olemassa, Sipilä arvioi. Valtiontalouden vaatimaa sopeutusta ei voida runnoa läpi yhden vaalikauden aikana. Keskustan arvion mukaan tarvitaan kuusi vuotta aikaa.
 
Siinä on  vaalikeskustelun pohja, joka keskustelujen ja kansalaisten kannatuksen pohjalta jalostuu myöhemmin hallitusohjelmaksi.
 
Mikko Lund

 

Ei kommentteja: