perjantai 10. lokakuuta 2014

Riihimäen kaupunginhallitus oikealla asialla - kansalaismielipide vaikuttaa luottamushenkilöihin!

Riihimäen kaupunginhallitus oikealla asialla –   kansalaismielipide vaikuttaa luottamushenkilöihin
 
 
 
Olen aikaisemmissakin yhteyksissä kirjoittanut ja puhunut ristiriidasta  kaupunkilaisten ja luottamushenkilöiden ja virkamiesten kesken. Uusi kaupunkilaisten ns. radikaali luontosuhde on yhä enemmän haastamassa kaupunkisuunnittelua, kaavoitusta ja rakentamista. Kaupunkilaiset eivät hyväksy keskustojen puistojen  ja virkistysalueiden kaavoittamista rakentamiseen. Kriittinen kansalaismielipide on  yhä vahvemmin haastamassa ja muuttamassa luottamushenkilöiden mielipidettä. Näin on tapahtumassa Riihimäelläkin.
 
 
Maanantain kaupunginhallituksessa käsiteltiin ns. Tiehaaran alueen kaavoitusta asuinkäyttöön. Jo teknisessä lautakunnassa  valtuutettu Petri Mattila( sd)   oli valtuutettu  Jarmo Leväsen (sd)  kannattamana vaatinut alueen kaavoittamisen keskeyttämistä asuinkäyttöön ja alueen säilyttämistä virkistyskäyttöön. Kaupunginhallitus asettui samalle kannalle. Tätä edelsi  tiukka kansalaismielipide, joka ei antanut ymmärrystä virkamiesten interventiolle puistoihin.
 
 
Edellä oleva käy esimerkiksi siitäkin, miten luottamushenkilöelin ei  aina ole kumileimasin, joka hyväksyy kaiken, mitä sille tarjotaan.
Riihimäen katuparlamentti ei ole sulattanut  kaupungintalon uuden osan suunniteltua ja saneeraamista. Kaupunkilaiset  ovat asiasta ihmetelleet, kuinka paljon virkamiehet tarvitsevat tilaa, kun alueella suunnitellaan ja puuhataan kuntaliitoksiakin. Eikö kuntaliitokset pitäisi toteuttaa ensin ja sitten kriittisesti katsastaa, mitä tarvitaan?
 
 
Kansalaismielipide on tarttunut  poliitikkoihin. Teknisessä  lautakunnassa  valtuutettu Mirja Lammi (kesk) ja lautakunnan enemmistö ihmettelivät  rakentamistyön kustannuksia  (lähes 4 miljoonaa)  sekä kuntaliitosselvityksen vaikutuksia hankkeeseen. Asia jätettiin kaupunginhallituksessa  pöydälle.
 
 
Kaupunginhallitukselta olisi kaivattu kriittistä suhtautumista useamminkin. Hyvä, että nyt on herätty!  Liian usein valtuustoon on tullut huonosti valmisteluja, keskeneräisiä asioita. Kaupunginhallitus voisi jättää asioita pöydälle ja edellyttää parempaa valmistelua.
 
 
Kriittisen kansalaismielipiteen kehittymistä  pidän toiveita herättävänä.  Se on myös yksi edellytys  politiikan muutokseen.
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: