maanantai 27. lokakuuta 2014

Mihin sotealueeseen on asukkaiden kannalta paras kuulua?

MIHIN SOTEALUEESEEN ON ASUKKAIDEN KANNALTA PARAS KUULUA?
 
 
Minua on painostettu ja uhkailtu, mutta se ei estä minua esittämästä  Riihimäen vastuullisille päättäjille tärkeätä  kysymystä: Kuinka kauan Riihimäki  roikkuu Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta- Hämeen maakunnan talutusnuorassa ja  niskalenkissä?  Hämeenlinnan keskussairaalan hallituksen varapuheenjohtaja  Kari Kaistinen  kertonee myös julkisesti näkemyksensä heimoaatteen siunauksellisuudesta soteratkaisussa Riihimäen kaupunkiseudulla.
 
 
 
1. Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin alijäämät ovat 26 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiirissä eivät maakunnan kuntien edustajat ole ymmärtäneet kestävän  taloudenpidon perusteita.  Keskussairaalaa on alirahoitettu pitkään. Velkaa on tehty suruttomasti. Edelleenkään  velkojen kuoletukseen ei panosteta.  Sen sijaan uusia investointeja Ahveniston mäelle on tulossa. Lähellä ylivelkaisten kuntien kriisirajaa kitkuttelevat mm. Forssa ja Riihimäki. Ne uskovat kolmen peruspalvelujen tuotantoalueen syntyyn maakunnassa ja luottavat Hämeenlinnan hyväntahtoisuuteen  keskussairaalan erityissairaanhoidon palvelusten hajauttamisessa.
 
2. Sote- uudistuksen alla, mitä suuremman epävarmuuden tilassa, sairaanhoitopiirin päättäjät ovat laajentamassa sairaalaa. Investointi nielaisee 15 miljoonaa euroa. Se todennäköisesti syventää sairaanhoitopiirin velkaisuutta tai  alijäämää ehkä  hallitsemattomaksi. Mihin hankkeella oikein tähdätään? Tuskin muuhun kuin Hämeenlinnan palvelujen maksimointiin ja varautumiseen siihen, että maakunnasta tulee vain yksi peruspalvelujen tuotantoalue. 
 
3. Kanta- Hämeen keskussairaala on rankattu potilasvahingoissa  sairaaloista huonoimmaksi. Ylilääkärin kootut selitykset julkisuudessa  ovat tuoneet esiin eräänä syynä kuntien kitsaan rahoituksen. Maakunnan kuntien rahoitusasema on sekin maan kehnoimmasta päästä. Tämän heikkouden korjaamiseen ei näytä olevan suuria toiveita.
 
Onko Riihimäen valtuustossa minun ohella muita kuin Jorma Katila, joka on ollut huolissaan ja kysynyt sote- uudistuksesta? Palveleeko Riihimäen  seudun asukkaita paremmin kuuluminen  Tampereen sote- alueeseen?Asia oli äsken ajankohtainen annettaessa lausuntoa sotelakiluonnoksesta.  Edellä mainittuja tosiasioita ei lausunnossa käsitelty. Valtuutetuille ei jaettu edes lakiluonnosta. 
Riihimäen valtuusto uskoo kuin joulupukkiin, Hämeenlinnan laupeuteen ja hämäläiseen heimoaatteeseen. Politiikassa puhdas toivo on heikko ja huono työkalu. Kaupunkiseudun palvelujen tuotantoalue ja Ryksin kehittäminen on harhainen toiveuni, joka tuskin ajaa seutukunnan asukkaiden parasta.
 
 
Nyt olisi vielä mahdollisuus ottaa järki avuksi  tosiasioiden erittelemiseksi.Sen avulla voisi kylmän rauhallisesti arvioida , mistä suunnasta  erikoissairaanhoitopalvelut  olisi parasta hankkia.  MIHIN sote- alueeseen olisi viisasta  kuulua tulevaisuudessa.  Esimerkiksi Lahden kaupunki haluaa HUS- alueeseen.
Yhä selvempää  on, että  Hämeenlinna tarjoaa vain huonot kortit. Hyvinkään ja Hyksin palvelutarjonta merkitsee tutkitusti  parasta laatua maassa kohtuuhintaan. Toivon, että vain tosiasioilla yritetään osoittaa minun olevan väärässä.   Heimoaatteella, pienmaakuntauskolla  ja puolueiden piirijärjestöjen leikeillä ei pitäisi olla  mitään tekemistä  kansalaisen parhaaseen tähtäävässä sote- uudistuksessa.
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: