maanantai 13. lokakuuta 2014

Kaupunginjohtajan luottamus aiheellista kyseenalaistaa?

Kaupunginjohtajan luottamus aiheellista kyseenalaistaa?
 
 
 
Riihimäellä kansalaisten tyytymättömyys kohdistuu kaupunginjohtajaan. Kaupunkilaiset vaihtaisivat mielellään pomoa, sillä viran nykyiseltä haltijalta homma ei oikein luista.Hän on ajanut kaupungin ylivelkaiseksi ja jo lähes kriisikunnaksi. Hänen esittelemänsä  talouden tasapainotustoimet  eivät tuo pelastusta. Veroprosentin nosto ei ole korjannut taloutta. Edessä on verotulojen kasvuvauhdin hiipuminen, velkaantumisen kasvu ja kriisikuntakriteerien täyttyminen. Kaupunginjohtajalta ei ole sujunut yhteistyö henkilöstön kanssa, mistä on kertonut kärhämä hallintopäällikön kanssa.
 
Kuntalaiset kokevat epäluottamusta kuntalaitokseen varsin selvästi  lähes kaikissa kunnissa. Epäluottamus on jatkunut pitkään vahvana.
Mm. Marianne Pekola – Sjöblom kirjoittaa raportissaan jo (2008), että tutkimuskunnista vain neljänneksessä yleinen suhtautuminen kunnan päätöksentekoon on ennemminkin luottavaista kuin kriittistä ja peräti seitsemässä kymmenestä kunnasta kuntalaiset tuntevat ennemmin epäluottamusta kuin luottamusta.
 
 
Kuntalaiset  ovat poliitikkoja vähintäänkin askeleen edellä. Poliitikot ja paikalliset puolueet kulkevat  jälkijunassa. Poliittinen kulttuuri ei suosi näköalojen metsästystä. Se katsoo lähelle ja  hakee helppoja pisteitä. Helppo on luottaa ja toivoa parasta. Valtuustoryhmien puheenjohtajisto on useamman kerran keskustellut kaupunginjohtajakysymyksestä. Luottamusta ei ole ryhdytty kyseenalaistamaan. Keskustelun käyminen kertoo jostakin. Jatketaan ja toivotaan parasta.
 
Kaupunginjohtajan  tehtävä ei ole helppo. Kaupunginjohtajalta vaaditaan hyviä esimies- ja johtamistaitoja, organisointikykyä, viestintätaitoja ja hyviä yhteistoimintataitoja  niin paikallispolitiikkoihin kuin kaupungin asukkaisiin. . Liian usein kaupunginjohtaja ei täytä näitä vaatimuksia. Liian usein kaupunginjohtaja  saa niin paljon negatiivista palautetta, että  asiasta kirjoittanut kaupunginjohtaja vertasi virkaa kusitolpaksi.
 
Tämänkö takia kunnanjohtajan tehtävään ei ole ryntäystä? Kuntaliiton mukaan kiinnostus kunnanjohtajan paikkoihin on vähentynyt tuntuvasti. Esimerkiksi  20 vuotta sitten hakemuksia kunnanjohtajan tehtävään oli keskimäärin yli 20, kun hakemuksia tulee enää 13. Saadaanko silloin tehtävään parhaita mahdollisia hakijoita?
 
Epäluottamuksen ajatus sikiää Riihimäellä. Sitä on tullut esille kaduilla, kapakoissa ja kahviloissa. Siellä missä ihmiset kokoontuvat.
 
Kaupunkilaisten suora epäluottamus etsii toteutustaan. Riihimäki ansaitsee epäilemättä  paremman johtajan. Aika olisi nostaa epäluottamus tutkintaan valtuustossa. Kaupunkilaiset eivät voi erottaa kaupunginjohtajaa, vaikka haluja olisikin. Kaupunginvaltuusto voi sen tehdä, jos on tahtoa. Kansalaisten keskustelut voivat kasvattaa tarvittavaa poliittista tahtoa. Ehkä  valtuustoryhmien puheenjohtajilla on seuraavalla kerralla kokoontumisessaan  asiaa.
 
 
Mikko Lund
 
 
 

 

Ei kommentteja: