maanantai 29. syyskuuta 2014

Kolmen kunnan liitoksesta ei tule elinvoimaista

Kolmen kunnan liitoksesta ei tule elinvoimaista
 
 
 
Kaupunginvaltuutettu Jorma Katila (kok)   kirjoitti tärkeän  valtuutetun puheenvuoron  ja otsikoi  sen "Valtuusto tärkeiden päätösten äärellä".( Aamuposti 23.9.) Katila  toteaa, että kaupungin on annettava lausunto kuntarakennekysymyksestä ja sotelaista. Hän  kannattaa 5 kunnan vaihtoehtoa  (Riihimäki, Hyvinkää, Nurmijärvi, Hausjärvi ja Loppi), kuten ennenkin . Se on "paras alue" järjestää kunnallishallinto ja palvelut ja kannattaa  eteläistä sotealuetta pohjoisen sijasta. Tärkein on Katilan perustelu: Riihimäen velkalasti on kolmen kunnan vaihtoehdossa liian raskas elinvoimaisen uuden kunnan muodostamiseen. Olen Katilan kanssa paljossa samaa mieltä.
 
Kuntarakenneselvityksen ehkä merkittävin osio on selvityksen kuntatalouksien taseanalyysit. Ne osoittanevat todeksi, ettei ainakaan kolmen vaihtoehto ole palvelujen turvaamisessa uskottava tulevaisuuden vaihtoehto. Kolmesta kunnasta ei saa elinvoimaista. Itsestään selvää jo matkaetäisyyksienkin puolesta on palvelujen paras saatavuus Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja HYKS alueelta.  Sotealue on valittava eteläisestä vaihtoehdosta.
 
Kummassakin päätöksessä ( niin kunta- kuin soteratkaisussa) tulee ministeriöiden käskystä kuulla asukkaiden mielipidettä. Sellaista ei ole vielä kaupungin toimesta pantu vireille. Pelkääkö kaupungin virkamiehet  ja luottamushenkilöt kansalaismielipidettä, joka tuskin ymmärtää enää "tyhjän kassan politiikkaa ja heimoromantiikkaa"?  Taitaa virkamiehet ja kaupunginhallitus  pelätä kaupunkilaisia?
 
 
Millaisiin järjestelyihin ja informaatioon perustuen kaupunginhallitus aikoo kansalaisfoorumin järjestää. Miten turvataan  ihmisille asialliset edellytykset kantansa muodostamiseen? Asukkailla tulee olla tosiasioihin perustuva tietopohja mielipiteensä tueksi. Mielenkiintoista on nähdä perustelut lausunnon puolesta, jossa eliitti kenties pitää entisen kantansa kolmen kunnan liitokseksi ja sotealueeksi Hämeenlinnan ja Tampereen suunnasta.
 
Kuntaliitoksia ajatellen on ensiarvoisen tärkeää julkistaa selvityksen kuntataloutta koskevat osiot. Vakavasti tulee arvioida uuden kunnan taseen kyky suoriutua palvelutehtävästä ja huolehtia elinvoimaisen kunnan kilpailukyvystä valtakunnan vetovoimaisimmalla Helsinki Tampere -kasvukäytävällä.
 
Kolmen kunnan liitoksesta tulee liian velkainen ja pohjoisen sotealueesta liian kallis sekä palvelut  ovat siellä liian etäällä. Voitaisiinko  tosiasiat ottaa nyt huomioon eikä ehdoin tahdoin vääntää  väärää ratkaisua?
 
Asia on tänään esillä kaupunginvaltuustossa. Luulen, että valtuutetut eivät täysin ymmärrä käsiteltävää asiaa. Aion esittää asian jättämistä pöydälle. Minusta pitää saada selvyys  kansalaismielipiteestä  ja soteratkaisusta, ennen kuin asian käsittelyä jatketaan. Soteratkaisu on iso ratkaisu, joka nielaisee  resursseista noin 60 prosenttia. Peruskunnalle ei sen jälkeen jää juuri mitään. Sen takia ennen kuin päätetään  kuntaratkaisusta, on päätettävä soteratkaisusta. Eteläisen alueen laadukkaat  palvelut   ovat vieressä. Ei olisi järkeä hakea niitä Hämeenlinnasta tai Tampereelta. Kuntarakennelaissa on kunnille säädetty selvitysvelvollisuus. Sitä ei pääse karkuun  Riihimäki eikä Hyvinkää  samaan työssäkäyntialueeseen kuuluvana kuntana. Minä näen niin, että pitää pyytää valtioneuvosto määräämään  selvityksen tekeminen  Hyri- kaupungin perustamiseksi.
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: