maanantai 8. syyskuuta 2014

Nousevatko sosialistit valtaan Ruotsissa?

Nousevatko sosialistit  valtaan Ruotsissa?
 
 
Porvarillinen allianssi on hallinnut Ruotsissa kaksi kautta. Mielipidemittaukset osoittavat, että  valta on vaihtumassa  viikon päästä pidettävissä vaaleissa. Porvareiden kannatus on alle 40 prosentin. Allianssiin kuuluvat kokoomus, kansanpuolue, keskusta ja   kristilliset.  Keskustan ja kristillisten kannatus on niin heikko, että ne saattavat pudota neljän prosentin äänikynnyksen alle. Sosialidemokraattien, vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen kannatus lähentelee 50 prosenttia. Sillä porvarit lyödään varmasti. Ja valta vaihtuu.
 
Ruotsi on eri maata kuin Suomi. Ihmiset äänestävät vaaleissa. Äänestysprosentti oli viimeksi 84,6. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa   Suomen  äänestysprosentti oli  vain 70,5 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Äänestysaktiivisuus nousi Ahvenanmaan vaalipiiriä lukuun ottamatta kaikissa muissa vaalipiireissä. Vilkkainta äänestäminen oli Helsingin vaalipiirissä, jossa äänesti 75,5 prosenttia äänioikeutetuista. Keskimääräistä vilkkaammin äänestettiin myös Vaasan (73,2 %), Uudenmaan (72,9 %), Pirkanmaan (71,5 %) ja Varsinais-Suomen (71,2 %) vaalipiireissä. 
 
Ruotsissa äänestetään samalla  edustajat kunnanvaltuustoihin, maakäräjille ja eduskuntaan. Tässä  lienee yksi syy siihen, miksi ruotsalaiset äänestävät niin innokkaasti. Meillä olisi varmasti aihetta harkita samanlaista systeemiä. Meillä äänestysprosentit ovat pudonneet varsinkin kuntavaaleissa tosi alas. Jos niukasti joka toinen äänestää, päätösten legitimiteetti voidaan hyvin kyseenalaistaa.
 
Valtiopäiväneuvos  Mikko Elo näkyy blogissaan 7.9. 2014  kaipaavan Suomeen allianssipolitiikkaa. Elon mukaan kansalaisten luottamus politiikkaan on pudonnut aivan liian alas. Tähän voisi tarjota lääkkeen Ruotsin allianssipolitiikka, jota Suomessakin voitaisiin ryhtyä harjoittamaan.
 
Perinteisesti Ruotsissa on  harjoitettu hyvinvointipolitiikkaa. Sosialidemokraattien luomus ruotsalaisesta hyvinvointivaltiosta on saanut  muidenkin puolueiden kannatuksen. Kaikki puolueet ovat olleet rakentamassa yhteistä kansankotia. Sävyeroja löytyy kuitenkin enemmän ja vähemmän suhtautumisessa veropolitiikkaan.
 
Perustan hyvinvointipolitiikalle  on muodostanut työllisyyspolitiikka, jonka aktiivisesta otteesta on pidetty kiinni siitä riippumatta,   kuka kulloinkin on ollut vallassa. Ruotsalaiset ovat aina säälien kysyneet, kuinka teidän Suomessa kannattaa  pitää yllä  noin korkeaa työttömyyttä. Se on totta, sillä työttömyyden todelliset kulut ovat  tosi suuret, jotka kustannukset  eivät päättäjiä liikuta  Suomessa samassa määrin kuin  Ruotsissa.
 
Ruotsin peruskoulu  herättää kysymyksiä. Yhden tuoreen selvityksen mukaan  peräti 15 prosenttia oppilaista ei suorita jostain syystä peruskoulua. Minä hakisin syytä maahanmuuttajista, jotka eivät vielä osaa ruotsin kieltä  riittävän hyvin. Tämä aiheuttaa oppimisvaikeuksia ja syrjäytymisvaaran. Asiasta keskustellaan parhaillaan vaalitaistelussa. Muitakin syitä löytyy.
 
 
Ruotsin hyvinvointipolitiikkaa pyrkii keikuttamaan pieni , populistinen ruotsidemokraattinen ryhmä. , joka on maahamuuttokielteinen ja  rasistinen, maahanmuuttajavastainen  porukka.  Ryhmä soittaan suutaan.  Ryhmä ei kelpaa kenenkään kumppaniksi. Silti istuva tai tuleva hallitus saattaa tarvita valtiopäivillä ruotsidemokraattien tukea.  Ryhmä voi nousta vaan kieleksi. Se on viikon päästä olevien vaalien jännitysmomentti.
 
Ruotsidemokraatit  voivat  sotkea ja aiheuttaa häiriötä muuten  niin vakaaseen  Ruotsin politiikkaan. Selvältä näyttää, että sosialistit nousevat valtaan ja porvarit joutuvat oppositioon.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: