perjantai 19. syyskuuta 2014

Johtajuusongelmaa ei ratkaista vaaleissa

Johtajuuspulaa ei ratkaista vaaleissa
 
 
 Suomessa kuten Ruotsissakin on samantapainen ongelma. Yksikään puolue ei ole kyennyt suunnan näyttäjäksi ja legitiimin enemmistökannatuksen kokoajaksi. Ruotsin viime vaalien selvä opetus on, että johtajuuspulaa ei ratkaista edes vaaleissa. Puolueiden korpitaival jatkuu.
 
Ruotsin vaalien tulos mursi Ruotsissa pitkään vallinneen blokkipolitiikan. Vaalien jälkeen kummallakaan blokilla ei ole enemmistöä valtiopäivillä. Välissä ovat kiilana ruotsidemokraatit, jotka eivät muille kumppaneiksi kelpaa.   Vaalit voitti ulkomaalaisvastainen ja uusnatsitaustainen ruotsidemokraatit, nousemalla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 13 prosentin kannatuksella.  Sosiaalidemokraattien, vihreiden ja vasemmiston allianssi lisäsi kannatustaan  0,1 prosenttia. Kokoomus menetti kannatustaan 6,7 prosenttiyksikköä.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven vetää hallitusneuvotteluja. Puolue todennäköisesti muodostaa vähemmistöhallituksen, jossa kumppanina ovat vihreät. Tukea hallitus voi etsiä asiasta riippuen vasemmistolta tai porvaripuolen pienemmiltä puolueilta.
 
Vähemmistöhallitus ei ole ollut  Ruotsissa aiemminkaan ongelma. Nytkään se tuskin aiheuttaa ongelmia. Ruotsalaiset voivat kokeilla useamman puolueen hallitusta, josta meillä on kokemusta.
 
Suomessa kolme suurinta puoluetta  on vuorotellut  hallituksessa viime vaaleihin saakka. Perussuomalaisten jytky  kaatoi tämän systeemin.
 
Vaaleilla on vaikea saada ratkaisuun johtajuusongelmaa.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja: