perjantai 12. syyskuuta 2014

On aika ryhtyä toimeen energiavajeen täyttämiseksi

 
On aika ryhtyä toimeen

 

Tiesitkö, että  Suomessa kulutettavasta energiasta peräti 70 prosenttia ostetaan ulkomailta?  Suomessa on huutava energiavaje. Tämä maksaa noin 8,5 miljardia euroa vuodessa. Se on suurin piirtein sama summa, jonka valtio vuosittain ottaa velkaa ulkomailta.
 
Eikö tämä olekin kerrassaan ihmeellistä?  Meillä on vettä, puuta, ilmaa  ja turvetta, vaikka muille jakaa.  Mutta me suomalaiset olemme niin kyvyttömiä ja osaamattomia, että emme saa kotimaista energiaa hyödynnettyä.
 
Joudumme  ostamaan energian kalliilla rahalla ulkomailta.
 
Onko tässä järkeä ?
 
Erityisesti tiedetään. että sähkönkulutus tulee kasvamaan. Se lisääntyy teollisuudessa ja kotitalouksissa. Sähköntuotantoa pitäisi kiireellisesti lisätä. Kotimaiseen energiantuotantoon pitäisi todella panostaa. Missä on linjaukset ja päätökset?
 
Tuontienergian sijaan  pitäisi panostaa voimakkaasti kotimaisiin ratkaisuihin. Ne toisivat työpaikkoja, ne kasvattaisivat vientiä ja parantaisivat kilpailukykyä.
 
Eikö nämä ole itsestään selviä lähtökohtia? Missä on toteutus?

Fennovoimalla on ydinvoimahanke  Pyhäjärvellä. Fennovoiman ydinvoimalahankkeen suomalaisomistuksen on oltava selvästi yli 50 prosenttia. Nyt ydinvoimaluvan kannatus on laskenut eduskunnassa. Ylen kyselyssä joka kuudes kansanedustaja ilmoitti muuttaneensa kantaansa  Venäjän kriisin ja Ukrainan tilanteen johdosta. Maaliskuussa kyselyyn vastanneista kansanedustajista 57 prosenttia ilmoitti kannattavansa Fennovoimaa. Nyt kannattajia oli enää 43 prosenttia.
 
Voi kansanedustajat!
 
On aika ryhtyä toimeen  energiavajeen täyttämiseksi!
 
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: