perjantai 13. syyskuuta 2013

Venäjän viisumivapaus olisi Suomelle uusi Sampo

Venäjän viisumivapaus olisi Suomelle uusi Sampo
 
 
 
 
 
Tuore Itä-Suomen yliopiston ym. tutkimus osoittaa, että Venäjän viisumivapaus olisi lamasuomelle todellinen mahdollisuus.  Sitä voisi kutsua suorastaan uudeksi Sammoksi. Se olisi mahdollisuus, jota ei tule hukata.
Viisumivapautta selvittäneen haastattelututkimuksen mukaan venäläisten matkailu Suomeen kaksinkertaistuisi ja vuosittain Suomeen jättämä rahamäärä kolminkertaistuisi noin kolmeen miljardiin euroon.
 
 
Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus loisi arviolta toistakymmentä tuhatta uutta työpaikkaa kauppaan ja matkailuun.
Viime vuonna venäläiset tekivät Suomeen nelisen miljoonaa matkaa. Pelkästään Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla kirjattiin yli yhdeksän miljoonaa rajanylitystä. Viisumivapauden myötä tulijoiden määrä kaksinkertaistuisi.
Kasvu tulee merkittävältä osalta Moskovasta. Näin suuri kasvu merkitsee sitä, että nykyinen majoituskapasiteetti ei tule riittämään.

 

 

Mahdollisuuden hyödyntäminen edellyttää panostamista matkailuelinkeinoon. Suomessa ei matkailua ole juuri muualla kuin Lapissa. Italiassa jokaisen itseään kunnioittavan kunnan  tärkein elinkeino on matkailu. Voisiko meilläkin syntyä jotakin matkailua?Tämä edellyttää  ainakin  majoitusinvestointien lisäämistä Suomessa.

 
Venäläismatkailun kasvu muuttaisi elinkeinorakennetta Suomessa. Erityisesti kaupan ja matkailualan työpaikat lisääntyisivät. Suomeen arvioitiin syntyvän yli kaksitoistatuhatta kokoaikaista työpaikkaa.
Kasvu keskittyisi pääkaupunkiseudulle ja kaupunkeihin, joissa on tarjota korkeatasoisia kulttuuri- ja matkailupalveluita.


Tässä olisi mahdollisuus myös kituvalle Kaakonkulmalle. Kykenisivätkö alueen veturit, Lappeenranta, Hamina ja Kotka ideoimaan ja hyödyntämään tämän mahdollisuuden? Kysymys ei ole vain kunnista, vaan matkailuelinkeinosta. Unohtaa ei siinä tule Virolahden graniittia eikä myöskään Keisari Nikolain vierailuja Virolahden edustalla ja Hurpussa!

Hallituksen tulee puuttua voimakkaasti erityisesti turvallisuusviranomaisten joukoissa rehottavaan “ryssävihaan”. Sen nykypäivän ilmenemismuoto voi olla mm. Vaalimaan raja- asemalla pari vuotta sitten johdon kertoma  asenne, jonka mukaan  tutkinta on kohdennettava  venäläisiin  huoriin ja mafiosoihin. Tämä työasenne näyttää käytännössä myös yltävän nuorten naisten ja miesten autojen erityiseen tutkintaan. Siitä välittyvä asenne yltää varmasti myös venäläisen varakkaan matkailijan kokemukseen. Voi olla, että hän valitseekin seuraavan kerran Suomen  sijasta jonkun  muun maan, johon hänellä on varmasti varaa ja joissa ei tarvitse nöyrtyä alistaviin viranomaistutkintoihin. Tähän kuuluu myös  näiden turvallisuusviranomaisten vastustava asenne viisumivapauteen ja pelottelu rikollisuuden kasvulla.


Suomella on edelleen hyvä maine ystävällismielisenä ja rauhantahtoisena naapurina. Se kantaa  ja vie pitkälle. Mutta Suomen on kannettava edelleen vastuunsa hyvästä Suomi- kuvasta Venäjällä. Sen takia on kiinnitettävä erityistä huomiota myös asiallisiin rajakäytäntöihin. Hallituksen tulee huolehtia siitä, että valtion turvallisuusviranomaiset eivät työssään syyllisty  “ryssävihaan” eikä muuhun venäläisiä tai muita kansallisuuksia  loukkaavaan toimintaan.


Venäjän viisumivapaus olisi Suomelle todellinen mahdollisuus. Hallituksen tulee toteuttaa  se mahdollisimman pian.Mikko Lund

Ei kommentteja: