maanantai 23. syyskuuta 2013

Millä oikeudella ja päätöksillä Sysmän kunta ja Riihimäen kaupunki toimivat maan hallitusta vastaan?

Millä oikeudella ja päätöksillä  Sysmän kunta ja Riihimäen kaupunki toimivat maan hallitusta vastaan?
 
Julkinen valta valjastettu kuntakapinaliikkeen välineeksi
 
 
 
 
Sysmän kunta oli lähettänyt Riihimäen kaupungin kirjaamolle ketjukirjeen pakkoliitoksia vastaan. Kirjelmä oli lähtöisin pakkoliitoksia vastaan-  liikkeeltä. Riihimäen kaupungin kirjaamo oli lähettänyt kirjeen sähköpostilähetyksenä valtuutetuille. Huhtikuussa 2013 perustettu Pakkoliitoksia vastaan –liike  pyrkii keräämään kansalaisaloitteelleen vähintään lain vaatiman allekirjoittajien määrän eli 50 000 nimeä ympäri Suomea, jotta aloite menee eduskunnan käsittelyyn. Aloite rekisteröitiin 23.4.2013 ja sen ovat tällä hetkellä allekirjoittaneet oikeusministeriön sähköisessä palvelussa noin 1200 henkilöä.
 
 
Tässä on kysymys kansalaisaloitteesta eikä Sysmän kunta tai Riihimäen  kaupungin tai muidenkaan kuntien  hallinto virkavastuun alaisena voi toimia lainvalmistelun alaisessa asiassa  maan hallitusta vastaan.
 
Tässä maassa lainsäädännön perustuslainmukaisuutta tutkii ja ratkoo perustuslakivaliokunta, joka aikanaan ratkaisee asian. Riidatonta on, että Eduskunnalla  on valta määrätä kuntajaosta lailla. Vuoteen 1993 oli voimassa maassa kuntajakolaki, joka antoi oikeuden laissa mainittujen kriteereiden vallitessa ja ehdoin valtioneuvostolle pakkoliitosoikeuden. Niitä on tehty viimeksi 1970 luvun puolimaissa voimaantulleina monia, mm. Kotka - Karhula - Kymi, Kajaani -Kajaanin maalaiskunta, Kiikka - Keikyä, ym. muitakin.
 
Eikö jonkin aikaa takaperin Sipoon osaliitoskin ollut pakkoluonteinen ratkaisu?
 
Aloitte  on ennenaikainen ja tarkoitettu lainvalmistelun painostamiseksi. Lisäksi itsehallinnon perustuslaillisista takeista perustelut eivät ole riidattomia. Laki voidaan kirjoitta samaan tapaan kuin ennen ja vuosikymmeniä voimassa ollut "pakkoliitospykälä". Kun siitä ei ole tehty koskaan perustuslaillista ongelmaa maassa, niin miksi nyt sellainen tulisi kysymykseen ?
 
 
Edellä olevaan perustuen aloite on pelkkää oppositiopolitiikkaa! Julkisena viranomaisena kunta ei voi olla millään tavalla siinä mukana eikä toimia "lähettinä ja viestinviejänä" .  Viestillä haalitaan luottamushenkilöitä mukaan opposition työrukkaseksi.
 
 
Kyseessä ei ole ole kunnan yhteinen asia, toimijat (kirjaamo ja heidän esimiehensä) syyllistyvät tällä välitysviestillään virkavirheeseen  verrattavaan tekoon!
 
Mitä tekee Sysmän kunnanhallitus  ja Riihimäen kaupunginhallitus laillisen menon palauttamiseksi kuntiensa hallintoon?
 
Kysyn viikon päästä kokoontuvalta Riihimäen kaupunginvaltuustolta, mitä kaupunki aikoo tehdä laillisen menon palauttamiseksi kaupungin hallintoon.
 
 
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: